Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Δρομολογεί «κακές τράπεζες» με μπαράζ πλειστηριασμών

Eurokinissi

Νέα αντιλαϊκά μέτρα με αναδιαρθρώσεις στα χρηματοπιστωτικά συστήματα των κρατών της ΕΕ δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο τη διαχείριση της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στη σχετική απόφαση, «δεδομένου του αντικτύπου του κορονοϊού στην οικονομία της ΕΕ, ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να αυξηθεί σε ολόκληρη την ΕΕ, αν και ο χρόνος εκδήλωσης και το μέγεθος αυτής της αύξησης εξακολουθούν να είναι αβέβαια».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει το «πράσινο φως» για τη συγκρότηση «εθνικών εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων», δηλαδή λεγόμενων bad banks («κακών τραπεζών») στις οποίες θα μεταβιβαστούν «κόκκινα» δάνεια και προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζικών ομίλων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται να ελαφρύνει τις τράπεζες από τα «βαρίδια», προκειμένου βέβαια να τονωθεί η τραπεζική χρηματοδότηση προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα, με φόντο και τις διεργασίες για την Τραπεζική Ενωση, στρώνεται το χαλί για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών για στεγαστικά και για επιχειρηματικά δάνεια.

Προκειμένου να παρασχεθούν στα κράτη - μέλη και στον χρηματοπιστωτικό τομέα τα απαραίτητα εργαλεία για την έγκαιρη αντιμετώπιση της αύξησης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ, η Κομισιόν προτείνει μια σειρά δράσεων και συγκεκριμένα:

-- Περαιτέρω ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για επισφαλή περιουσιακά στοιχεία. Πρόκειται για το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων» δανείων με τη μεγαλύτερη εμπλοκή funds και άλλων «επενδυτών».

Μάλιστα, η Κομισιόν κρίνει σκόπιμη τη δημιουργία κεντρικού ηλεκτρονικού κόμβου δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου, όπως λένε, να ενισχυθεί η διαφάνεια της αγοράς, ενώ ο κόμβος «θα λειτουργεί ως αρχείο δεδομένων στο οποίο θα στηρίζεται η αγορά Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (πωλητές πιστώσεων, αγοραστές πιστώσεων, διαχειριστές πιστώσεων, εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων), ώστε τα ΜΕΔ να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά».

-- «Στήριξη της σύστασης και συνεργασίας εθνικών εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδο ΕΕ». Οπως τονίζουν, το ενωσιακό δίκτυο εθνικών εταιρειών θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιεί τον προαναφερόμενο «κόμβο δεδομένων» για τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ τους, με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους επενδυτές, τους οφειλέτες και τους διαχειριστές.

-- Μεταρρύθμιση της νομοθεσίας της ΕΕ για την εταιρική αφερεγγυότητα και την είσπραξη οφειλών με στόχο τη σύγκλιση των πτωχευτικών δικαίων που εφαρμόζονται στα κράτη της ΕΕ, εξέλιξη που σηματοδοτεί νέο «κόλαφο» για τα λαϊκά στρώματα.

Μαζικές μεταβιβάσεις «κόκκινων» δανείων

Θυμίζουμε πως η Τράπεζα της Ελλάδας, από την πλευρά της, έχει ήδη υποβάλει πρόταση σχετικά με τη συγκρότηση λεγόμενης «κακής τράπεζας» (bad bank), στην οποία θα περιέλθουν τα «κόκκινα» δάνεια και άλλα «προβληματικά» τμήματα των εγχώριων τραπεζικών ομίλων. Σύμφωνα με το σχέδιο της ΤτΕ, οι τράπεζες σε εθελοντική βάση θα μεταβιβάσουν σε αυτή νέα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, που θα δημιουργηθούν με φόντο την πανδημία (περίπου 8-10 δισ. ευρώ), καθώς και αυτά που θα περισσέψουν από το σχέδιο «Ηρακλής», που ήδη εφαρμόζεται στις τράπεζες. Το συνολικό ποσό εκτιμάται στο αστρονομικό ύψος των 40 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η ΤτΕ, στο τέλος του γ' τριμήνου του 2020 τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες και τα διαχειρίζονται «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις», τα κοράκια των funds, ανήλθαν - σε όρους ονομαστικής αξίας - στα 32,97 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, το ποσό αυτό αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια ύψους 11,45 δισ., ενώ τα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, που έχουν περάσει στη διαχείριση των διαφόρων funds, φτάνουν σε 5,1 δισ., τα καταναλωτικά δάνεια σε 11,9 δισ. και τα στεγαστικά σε 4,4 δισ. πάντα σε όρους ονομαστικής αξίας.

Ελλείμματα και χρέη στις πλάτες του λαού

Παράλληλα, οι απλόχερες ενισχύσεις προς το κεφάλαιο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, αποτυπώνονται στα μεγέθη του φετινού κρατικού προϋπολογισμού και στα προσωρινά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που δημοσιεύτηκαν χτες.

Σύμφωνα με αυτά, στο 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη του 2020 το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφανίζει έλλειμμα 13,8 δισ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με δαπάνες για τόκους κρατικού χρέους) έφτασε τα 18,3 δισ.ευρώ.

Την ίδια ώρα, στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ έγινε η αποτίμηση της συνολικής δημοσιονομικής κατάστασης στην Ευρωζώνη αλλά και των κρατών - μελών της. Μεταξύ άλλων, επιβεβαιώθηκε η εφαρμογή της «ρήτρας γενικής διαφυγής» και για το 2021, στη βάση της οποίας προβλέπεται η προσωρινή παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου.

Στη σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως η επιστροφή στην ανάκαμψη προβλέπεται περίπου στο 4% για το 2021, με την επισήμανση πως καθώς η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι παραμένουν εξαιρετικά μεγάλοι, «οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να παραμείνουν υποστηρικτικές σε όλα τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ στη διάρκεια του 2021».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ