Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συζήτηση στη Βουλή για τα «Rafale»

Στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής μπαίνει σήμερα για συζήτηση η αγορά 18 αεροσκαφών «Rafale» από τη Γαλλία, εκ των οποίων τα έξι καινούργια, και δώδεκα μεταχειρισμένα, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες εν συνεχεία υποστήριξης.

Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις) για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις) για τα όπλα τους, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα «METEOR», καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη («MICA», «SCALP», «EXOCET»).

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη αναμένεται να έρθουν στη χώρα 6 μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης, περί τον Ιούνη του 2021) με ρυθμό ένα ανά μήνα, ενώ η παραλαβή και των επόμενων θα γίνει σταδιακά έως το καλοκαίρι του 2023. Οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στη Γαλλία για εκπαίδευση στις αρχές του 2021. Το θέμα θα βρεθεί και στην ατζέντα της επίσκεψης της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας στην Αθήνα τις επόμενες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ