Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΛΚΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στη μετατροπή ολόκληρων περιοχών σε χαβούζα

Ανακοίνωση με αφορμή την εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Επικίνδυνων Αποβλήτων στο Σταυροχώρι

Ανησυχία στο λαό της Βόρειας Ελλάδας προκαλούν τα σχέδια για μετατροπή ολόκληρων περιοχών σε χαβούζα επικίνδυνων αποβλήτων. Από τη μία τα σχέδια για ΧΥΤΑ Αμιάντου στην Κοζάνη και από την άλλη η «επένδυση» που ετοιμάζει ο Ομιλος Μυτιληναίου, με την εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Επικίνδυνων Αποβλήτων στο Σταυροχώρι του Κιλκίς, σε συνδυασμό με τα σχέδια για καύση απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη, σημαίνουν συναγερμό. Σημειωτέον, η εγκατάσταση στο Σταυροχώρι έχει ήδη λάβει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και θα επεξεργάζεται έως 4.500 τόνους «επικίνδυνα απόβλητα» και έως 15.000 τόνους «μη επικίνδυνα απόβλητα».

Με αφορμή και αυτήν την εξέλιξη, η Τομεακή Επιτροπή Κιλκίς του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να συγκρουστούν με την πολιτική κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης που «όλα τα σφάζουν» για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Η ΤΕ Κιλκίς αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Τι εξυπηρετεί η συγκεκριμένη επένδυση; Μέχρι σήμερα ήταν φθηνότερη η λύση των χωματερών, τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τις κυβερνήσεις, και παράλληλα δεν είχαν αναπτυχθεί τεχνολογίες διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, που να αποφέρουν ικανοποιητικά κέρδη στους επιχειρηματίες. Οι νέες τεχνολογίες στον τομέα υπόσχονται μεγάλα και γρήγορα κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους και φέρνουν πιο κοντά τέτοιες επενδύσεις στον τομέα της "πράσινης ανάπτυξης".

Καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που μας έφεραν ως εδώ.

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα άλλα αστικά κόμματα έδωσαν τα ρέστα τους στην εφαρμογή της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ στη διαχείριση των απορριμμάτων και των επικίνδυνων αποβλήτων.

Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προώθησαν και προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις στον ευαίσθητο τομέα της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων, μετατρέποντας τα από αγαθά σε εμπορεύματα που ο λαός τα χρυσοπληρώνει.

Βάφτισαν προστασία του περιβάλλοντος την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και επικίνδυνων αποβλήτων. "Εθαψαν" ουσιαστικά την ανακύκλωση στην πηγή και προωθούν την επεξεργασία των σύμμεικτων, γιατί έτσι συμφέρει τους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι θα κρατάνε ό,τι τους συμφέρει και τα υπόλοιπα "στην πυρά"».

«Λύση είναι η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων και του λαού ενάντια στην αιτία των προβλημάτων», προσθέτει η ΤΕ Κιλκίς και προβάλλει τα δίκαια αιτήματα:

-- Να μην αδειοδοτηθεί η λειτουργία της Μονάδας, ως αντιλαϊκής και καταστροφικής για το περιβάλλον.

-- Να πραγματοποιηθεί αναλυτική εξέταση των πολλαπλών επιπτώσεων από την εν λόγω επένδυση, στην οικονομία και στο περιβάλλον της περιοχής.

-- Να εκτιμηθούν ο κίνδυνος βιομηχανικού ατυχήματος και οι βλάβες που θα προκαλέσει στους κατοίκους και στο περιβάλλον της περιοχής.

-- Διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων με αποκλειστική κρατική ευθύνη, σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος (δασών, υδάτινων πόρων, εδαφών κ.λπ.), με ενίσχυση των αντίστοιχων κρατικών υπηρεσιών σε μέσα, μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καταλήγοντας τονίζει ότι η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στο δρόμο της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της παραγωγής, στο δρόμο της εργατικής εξουσίας. Και ξεκαθαρίζει ότι το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, μέσα και έξω από τη Βουλή, στην προσπάθεια ο λαός να οργανώσει την πάλη του για την ικανοποίηση των αναγκών του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ