Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
«Ενιαία στρατηγική» με μαζικούς πλειστηριασμούς και κατασχέσεις απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά

«Θα πρέπει να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος ώστε να συνεχιστεί η αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), και ιδίως πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο Οδηγίας για τις δευτερογενείς αγορές ΜΕΔ». Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η «Σύσταση» του Συμβουλίου της ΕΕ, που εκδόθηκε στο πλαίσιο του φετινού «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», ενόψει της συζήτησης που θα ακολουθήσει την ερχόμενη βδομάδα στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, δείχνοντας και εκείνη προς την πλευρά των ακόμα μεγαλύτερων πιέσεων και εκβιασμών προς τα λαϊκά νοικοκυριά, όπως και τους χιλιάδες πλειστηριασμούς που βρίσκονται μπροστά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Γ. Χατζηνικολάου, σε δηλώσεις του την Τρίτη, υπογράμμισε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» (το νέο πακέτο με τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες) αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, ενώ ταυτόχρονα με τις επιμέρους στρατηγικές των τραπεζών θα οδηγήσει σε περαιτέρω δραστική μείωσή τους. Επιπλέον, εκτίμησε ότι θα υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες παρεμβάσεις, καθώς απαιτούνται επιπλέον προσπάθεια και χρόνος προκειμένου τα «κόκκινα» δάνεια να κυμανθούν και στην Ελλάδα στο 5%, που κυμαίνονται στην Ευρωζώνη.

«Θυσία» στον νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας τα λαϊκά σπίτια

Τα παραπάνω σε πρώτη φάση «μεταφράζονται» σε μια επιχείρηση κολοσσιαίων διαστάσεων, η οποία αφορά «κόκκινα» δάνεια ύψους πάνω από 50 δισ. ευρώ (μέχρι το 2021), με άξονες τους μαζικούς πλειστηριασμούς απέναντι στη λαϊκή στέγη, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της πρώτης κατοικίας, καθώς και τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων, μεταξύ άλλων και σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών.

Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση, τραπεζίτες και ΕΕ στέλνουν αποφασιστικό μήνυμα για την οριστική λήξη της όποιας δικαστικής προστασίας έχει απομείνει και για την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, καθώς το υπάρχον μεταβατικό καθεστώς ολοκληρώνεται στο τέλος Απρίλη 2020. Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του τις προηγούμενες μέρες, «το πλαίσιο απόλυτης προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν θα υπάρχει μετά τις 30 Απριλίου», «το λέω από σήμερα γιατί δεν θέλω να χαλάμε τις καρδιές μας μετά τις 30 Απριλίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, με την πλήρη ενεργοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», οι τραπεζικοί όμιλοι διευκολύνονται να απαλλαγούν από πλήθος «κόκκινων» δανείων και να τροφοδοτήσουν με φτηνό δανεισμό τον νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών επισημαίνει ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που θα σηματοδοτήσουν τη συνέχιση της «βιώσιμης ανάπτυξης», καθώς υπάρχει ανάγκη για «επενδυτική έκρηξη» μετά τη δεκαετή κρίση που οδήγησε στη συρρίκνωση του ΑΕΠ πάνω από 25%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με τη στήριξη του σχεδίου «Ηρακλής», δεκάδες χιλιάδες ακίνητα επί των οποίων έχουν εγγραφεί τραπεζικές υποθήκες θα περάσουν σε funds και άλλα «κοράκια», που οσμίζονται κέρδη από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων σε συνδυασμό βέβαια με την απογύμνωση της προστασίας στη λαϊκή στέγη, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις «συστάσεις» της ΕΕ.

Σε αυτό το φόντο, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, η Ενωση Τραπεζών βρίσκεται σε συζητήσεις προκειμένου να ενταχτούν στα συνδεδεμένα μέλη της οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και άλλες χρηματοοικονομικές εταιρείες...

Βέβαια, ανεξάρτητα από τον «ιδιοκτήτη » των «κόκκινων» δανείων (τράπεζες, funds και άλλα «κοράκια»), «κλειδωμένο» ήδη από τη «μεταμνημονιακή συμφωνία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους «θεσμούς» της ΕΕ είναι το ζήτημα της κλιμάκωσης των πλειστηριασμών, με την κυβέρνηση να αξιοποιεί και εδώ την «κληρονομιά» της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πηγαίνοντας την επίθεση πολλά βήματα παραπέρα.

Αποκαλυπτικά είναι εξάλλου και τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ, που αποτυπώνουν ότι ανάμεσα στο 2017 και το 2018 υπήρξε εκτίναξη κατά 185,7% στους πλειστηριασμούς (3.388 πράξεις το 2018 από 1.186 το 2017). Αυτήν τη σκυτάλη, μαζί με τις πάμπολλες νομοθετικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν τους εκβιασμούς και πλειστηριασμούς των λαϊκών σπιτιών, παραλαμβάνει η ΝΔ και πηγαίνει παραπέρα, όπως αποτυπώνουν και τα στοιχεία, όπως π.χ. ότι μόνο μέχρι τις 8 Φλεβάρη οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί ανέρχονται σε 1.423, εκ των οποίων οι 1.407 αφορούν ακίνητα.

Μαζικό φακέλωμα για το σύνολο των «οφειλών» των λαϊκών στρωμάτων

Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων βρίσκεται άλλωστε στο επίκεντρο και των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», ενόψει αυτών που θα ακολουθήσουν την επόμενη βδομάδα μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Δικαιοσύνης) με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια.

Στις προτεραιότητες βρίσκεται η «ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους», που σηματοδοτεί την ακόμα μεγαλύτερη ένταση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών για τις κάθε είδους «οφειλές» της λαϊκής οικογένειας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες:

  • Θα προβλέπεται η «ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων», αναφορικά με τη διαχείριση των κάθε είδους οφειλών. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται η δημιουργία κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Αυτή θα αφορά:

-- Τον έλεγχο και την παρακολούθηση των ρυθμίσεων προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό καθώς βέβαια και για τη διαχείριση των οφειλών σε άλλους κρατικούς φορείς, όπως σε ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ.

-- Τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα » δάνεια (π.χ. λεγόμενος νόμος Κατσέλη, «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια κ.ά.).

-- Τον μηχανισμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού που ισχύει σήμερα για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

  • Η ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αποτελεί τη βάση δεδομένων, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι τράπεζες και οι άλλοι «ενδιαφερόμενοι», έχοντας στη διάθεσή τους το οικονομικό «προφίλ» των οφειλετών. Πρόκειται για το μαζικό φακέλωμα των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, που με τη σειρά του αποτελεί τον προπομπό για τη νέα φουρνιά με τους εκβιασμούς, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.
  • Με τη σχετική νομοθετική παρέμβαση, εξάλλου, θα ενισχύεται σημαντικά η δυνατότητα των τραπεζών να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις δανείων.

Εν αναμονή των τελικών διατάξεων, είναι φανερό το γεγονός ότι επιχειρείται η διαμόρφωση «πτωχευτικού Δικαίου» και για τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον συγκεκριμένο σχεδιασμό αποφασιστικό ρόλο έχει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Για την ώρα, ενόψει της «αναβάθμισής» της, η Ειδική Γραμματεία διαχειρίζεται την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις «ρυθμίσεις» των οφειλών, που βρίσκεται σε λειτουργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ