Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετοιμάζουν αποστολή ελληνικών «Πάτριοτ» και προσωπικού στη Σαουδική Αραβία!

Και ελληνική φρεγάτα για συνοδεία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ»

Ολο και πιο βαθιά στη δίνη των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που «καταπίνει» τους λαούς της περιοχής βυθίζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις, προκειμένου η αστική τάξη να διεκδικήσει μερίδιο από το «μερτικό» της λείας στην περιοχή.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία για την ανάπτυξη μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου «Πάτριοτ», στη χώρα, προκειμένου να ενισχυθεί η αεράμυνά της, απέναντι στο Ιράν και τις φιλο-ιρανικές ομάδες, που κατά τους Ευρωατλαντικούς, εξαπολύουν επιθέσεις από την Υεμένη.

Η καταρχήν συμφωνία φέρεται να έχει γίνει μεταξύ των ΥΠΕΞ των δυο χωρών και απομένει η διευθέτηση τεχνικών λεπτομερειών σε στρατιωτικό επίπεδο, σε επαφές που αναμένεται να γίνουν τις επόμενες μέρες. Μάλιστα, κάποιες πηγές αναφέρουν ότι βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα αντιπροσωπεία από τη Σαουδική Αραβία για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της ελληνικής αποστολής «Πάτριοτ».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΞ με εισήγησή του προς το υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ επιστρατεύει προκλητικά επιχειρήματα, όπως ότι η ενεργή εμπλοκή και μάλιστα «στο μάτι του κυκλώνα» της περιοχής που φλέγεται από τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις, θα «εκτιμηθεί» από τη Σ. Αραβία, η οποία τάχα «θα στηρίξει τις θέσεις μας» σε θέματα όπως τα Ελληνοτουρκικά και ότι η παρουσία των ελληνικών πυραύλων στη Σ. Αραβία «δεν πρέπει να εκληφθεί ως εμπλοκή μας στις διαμάχες που έχει η Σαουδική Αραβία με χώρες της περιοχής» (!), όταν στην πράξη το τέτοιο σύστημα θα ενταχθεί στην πυραυλική ομπρέλα που ανοίγεται εναντίον τους, και μάλιστα στον απόηχο του πρόσφατου δολοφονικού πλήγματος Τραμπ κατά Ιράν και του «αιτήματός» του το ΝΑΤΟ και τα κράτη - μέλη του να «εμπλακούν» ενεργότερα στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής!

Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι ότι από την κυβέρνηση διαρρέεται ότι έτσι θα ικανοποιηθεί έτερο «αίτημα» των ΗΠΑ για αποστολή αεροσκάφους θαλάσσιας επιτήρησης ή φρεγάτας για την «ασφάλεια της ναυσιπλοΐας» στα Στενά του Ορμούζ, που προς ώρας έχει παρακαμφθεί με τη διάθεση του στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν χρεωθεί να συνεργάζονται με τς αμερικανικές υπηρεσίες στη συλλογή, ανάλυση και ανταλλαγή πληροφοριών.

Στην ίδια επικίνδυνη λογική, προβάλλονται και απόψεις ότι η αποστολή προσωπικού και μέσων στα τέτοια μέτωπα συγκρούσεων στο εξωτερικό είναι «αναγκαία» για να παζαρέψει η «χώρα» από καλύτερες θέσεις τα «συμφέροντά» της, αναφέροντας για παράδειγμα αρμόδιοι παράγοντες ότι «δεν μπορεί να διεκδικηθεί λόγος στη Λιβύη εφόσον δεν είσαι εκεί στρατιωτικά»!

Σε αυτήν τη βάση, ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ φέρονται να έχουν απαντήσει, υπηρεσιακά, ήδη θετικά και πλέον να εξετάζονται από πού θα αφαιρεθεί η συστοιχία, για πόσο (3μηνο, 6μηνο ή και περισσότερο), ποιος θα καλύψει το κόστος μεταφοράς κ.λπ.

Ελληνική φρεγάτα στην αρμάδα προστασίας του «Σαρλ ντε Γκολ»

Στο μεταξύ, κατά πληροφορίες που μετέδωσε χτες η κρατική τηλεόραση, ελληνική φρεγάτα πλέει προς τη Γαλλία, όπου θα ενταχθεί στην αρμάδα προστασίας του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ», που όπως ανακοίνωσε χτες ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μαζί με πλοία που το συνοδεύουν, θα βρεθεί στην περιοχή μας από τον Γενάρη μέχρι και τον Απρίλη του 2020, «για να στηρίξει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις "Chammal" στη Μέση Ανατολή». Πρόκειται για επιχειρήσεις που μέχρι τώρα διεξάγονταν σε Συρία και Ιράκ, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» ευρύτερα στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πάντα σενάρια ότι στη διακλαδική άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων «Μέγας Αλέξανδρος 2020», τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη, θα συμμετάσχει και γαλλικό ελικοπτεροφόρο με Γάλλους κομάντος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (2021-11-02 00:00:00.0)
Πλώρη ξανά για πρόβες πολέμου στη Μαύρη Θάλασσα (2021-06-23 00:00:00.0)
Χιλιάδες μίλια μακριά από τα σύνορα οι Ενοπλες Δυνάμεις (2021-03-09 00:00:00.0)
Βαθιά μπλεγμένες σε επικίνδυνα σχέδια (2021-01-27 00:00:00.0)
Στέλνει κι άλλη φρεγάτα στο «Ντε Γκολ» (2020-02-14 00:00:00.0)
Κάλεσμα σε «επενδυτές» και πολεμική εμπλοκή, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος (2020-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ