Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΑΒΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ
Κάλεσμα σε «επενδυτές» και πολεμική εμπλοκή, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Eurokinissi

Στη Σαουδική Αραβία βρέθηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, με αντικείμενο μπίζνες και τη βαθύτερη εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και των συμμάχων τους στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν αλ Σαούντ. «Στη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τονίστηκε ότι η συνεργασία Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας συμβάλλει στη σταθερότητα. Επισημάνθηκε επίσης η κοινή αντίληψη σε σειρά ζητημάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος. Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι η σημερινή επίσκεψη αποτελεί το εφαλτήριο για τη διεύρυνση της συνεργασίας σε σειρά τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού, της άμυνας», αναφέρεται από πλευράς Μαξίμου.

Αλλωστε, κομμάτι της «συνεργασίας» αυτής, την οποία η κυβέρνηση προκλητικά παρουσιάζει ως... συμβολή στη σταθερότητα, είναι και η μετακίνηση στη Σαουδική Αραβία ελληνικών «Patriot», που θα χρησιμοποιηθούν στο σφίξιμο του κλοιού ενάντια στο Ιράν.

Διόλου τυχαία, τον πρωθυπουργό συνοδεύει στο ταξίδι του και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλ. Διακόπουλος, την Παρασκευή είχε προηγηθεί λεπτομερής ενημέρωση στον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, από τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο για τις τεχνικές λεπτομέρειες της αποστολής, και στην Αθήνα χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μιλώντας στον ρ/σ «Real», δεν έκρυψε λόγια για το σχέδιο της εμπλοκής:

«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα, και λόγω της οικονομικής κρίσης, αποχώρησε την τελευταία δεκαετία από τις αραβικές χώρες και τις χώρες του Κόλπου, με τις οποίες πάντα είχε πολύ καλές σχέσεις. Τώρα προσπαθούμε να αναθερμάνουμε αυτές τις σχέσεις, όχι μόνο στο οικονομικό αλλά και στο γεωπολιτικό επίπεδο. Οντως, η πυροβολαρχία "Πάτριοτ" που πάει εκεί θα συνοδεύεται από περίπου 130 άτομα, γιατί πρέπει να έχει το προσωπικό που θα υπηρετεί όχι μόνο την πυροβολαρχία, αλλά και το Κέντρο Συντονισμού των πληροφοριών».

Εμφανίζοντας μάλιστα το μαύρο άσπρο και παρουσιάζοντας τα ανταλλάγματα που προσδοκά η αστική τάξη ως «οφέλη» για το λαό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε με θράσος πως οι πύραυλοι που πάνε στη Σ. Αραβία και θα ενταχθούν στην ομπρέλα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους απέναντι στο Ιράν «δεν είναι επιθετικό όπλο, είναι καθαρά αμυντικό, άρα δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με άλλες χώρες της περιοχής», και ότι η αποστολή «συμβάλλει στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή και της ενεργειακής ασφάλειας, που είχε πληγεί το προηγούμενο διάστημα και επηρεάζει πολύ και την ελληνική οικονομία». Στην ίδια κατεύθυνση επιστράτευσε και την αθλιότητα ότι τα έξοδα θα βαρύνουν ...τη Σ. Αραβία, όπως και ότι η αποστολή «ενισχύει τους δεσμούς μας με τη Σ. Αραβία, γιατί στον αμυντικό τομέα της συνεργασίας υπάρχει πολύ μακρά παράδοση, κυρίως με την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και με την ΕΑΒ», με το κράτος που μεταξύ άλλων μακελεύει εδώ και χρόνια το λαό της Υεμένης.

Νωρίτερα, σε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Μ. αλ Κασάμπι, αντικείμενο της συζήτησης ήταν «οι δυνατότητες επενδύσεων σαουδαραβικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και οι επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στη Σαουδική Αραβία».

Ο Σαουδάραβας υπουργός κάλεσε τον πρωθυπουργό να υποδείξει «τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες» και προανήγγειλε επιχειρηματική αποστολή επιχειρηματιών στην Ελλάδα για «να αντιληφθούν ποιο είναι το νέο πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις, διότι άκουσα ότι υπάρχει διευκόλυνση και στήριξη του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα», με βάση την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

«Θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πρωταρχικό στόχο για ξένες επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων της Σαουδικής Αραβίας» σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μαξίμου, στη συνάντηση «συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και στα logistics, από όπου η πλευρά της Σ. Αραβίας ζήτησε την τεχνογνωσία, καθώς θέλει να οργανώσει τουριστικά περιοχές στις οποίες δεν θα ισχύουν αυστηροί περιορισμοί και επίσης επιθυμούν να καταστεί η χώρα τους κόμβος logistics για την περιοχή». Από την ελληνική πλευρά δόθηκε κατάλογος με τομείς «στους οποίους μπορούν να επιτευχθούν επενδύσεις από σαουδαραβικά κεφάλαια», ενώ τον επόμενο μήνα οι υπουργοί Αδωνις Γεωργιάδης και Χάρης Θεοχάρης θα βρεθούν στη Σ. Αραβία προκειμένου να υπογράψουν «επενδυτική συμφωνία».

Η επίσκεψη Μητσoτάκη στη Σαουδική Αραβία ολοκληρώθηκε με συνάντησή του με τον πρίγκιπα - διάδοχο και αναπληρωτή πρωθυπουργό, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Συνεχίζοντας την περιοδεία στην Αραβική Χερσόνησο, χτες το βράδυ ο Μητσοτάκης μετέβη στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου σήμερα προγραμματίζεται συνάντηση με τον διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα «Abu Dhabi Investment Authority» (ADIA), σεΐχη Χ. Ναχάιαν, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον διάδοχο του θρόνου, σεΐχη Μ. Ναχάιαν.

Θυμίζουμε και εδώ ότι ταυτόχρονα με τις μπίζνες «τρέχουν» σχέδια πολεμικής εμπλοκής, καθώς η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη σε αίτημα των Αμερικανών, έχει διαθέσει το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στα ΗΕΑ για συλλογή, επεξεργασία και ανταλλαγή πληροφορία που αφορούν την «ασφάλεια» στα Στενά του Ορμούζ, με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο αποστολής, και εκεί, πρόσθετου προσωπικού και μέσων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ