Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Το απορρίπτουν Αραβικός Σύνδεσμος και Ισλαμική Διάσκεψη

ΚΑΪΡΟ - ΤΖΕΝΤΑ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης απέρριψαν το σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση των έως τώρα διεθνών αποφάσεων και της Χάρτας του ΟΗΕ. Πρόκειται για το σχέδιο που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ο Πρόεδρος Τραμπ ως «συμφωνία του αιώνα», η οποία διαιωνίζει τη βάρβαρη ισραηλινή κατοχή και εντάσσεται στους ευρύτερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, στον ανταγωνισμό με Ρωσία και Κίνα.

Οι εκπρόσωποι των αραβικών χωρών, όχι χωρίς διαφοροποιήσεις σε σχέση με το αμερικανικό σχέδιο, απαίτησαν λύση στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών, επιστροφή των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών που πάρθηκαν από το Ισραήλ με πόλεμο το 1967 και σύσταση ανεξάρτητης Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Μετά τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, επικοινώνησαν τηλεφωνικά καλώντας τον μουσουλμανικό κόσμο «να ορθώσει ανάστημα και να αντισταθεί στο ξεπούλημα της Παλαιστίνης». Η Τουρκία ειδικά επιχειρεί για τα δικά της συμφέροντα να εμφανιστεί ως ο προστάτης των μουσουλμάνων και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συνάντηση που είχε ο Ρ. Τ. Ερντογάν με τον ηγέτη της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, και άλλα στελέχη της οργάνωσης στην Τουρκία.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, η Εκτελεστική Επιτροπή του οποίου συνεδρίασε χτες εκτάκτως στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, εξέφρασε τη λύπη του για «σχέδια προσάρτησης τεράστιων περιοχών κατεχόμενης γης υπό το πρόσχημα της ασφάλειας του Ισραήλ». Επίσης κάλεσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, να μεταφέρει τις θέσεις του Οργανισμού στα μέλη του ΟΗΕ και να απορρίψει «οποιοδήποτε σχέδιο δεν ικανοποιεί τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για δίκαιη λύση».

Το Ιράν διαμαρτυρήθηκε για τον αποκλεισμό από τη συνεδρίαση του υφυπουργό του των Εξωτερικών, Χοσεΐν Τζαμπάρι Αντζάρι.

Ο δε υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Γκαργκάς, χαρακτήρισε το σχέδιο Τραμπ «βάση για διαπραγμάτευση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών», ενώ επίσης η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν, το Ομάν και η Σ. Αραβία βλέπουν θετικά το αμερικανικό σχέδιο.

Το ίδιο διάστημα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, αναδιατύπωσε προηγούμενες δηλώσεις του με τις οποίες ανακοίνωνε τη διακοπή της συνεργασίας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας, λέγοντας ότι το εννοούσε ως ...επιλογή. Το Σαββατοκύριακο πάντως ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν πως πριν από λίγες μέρες η διευθύντρια της CIA, Τζίνα Χάσπελ, μετέβη στη Ραμάλα και συναντήθηκε με τον επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας εξασφαλίζοντας τη διαβεβαίωση πως δεν θα σταματήσει η συνεργασία, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες του Οσλο.

Παράλληλα, δεν έλειψαν οι ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, αργά το βράδυ της Κυριακής, οι οποίες μολονότι δεν προκάλεσαν θύματα αναστάτωσαν ξανά εκατοντάδες αμάχους καθώς βομβαρδίστηκαν κτίρια που φέρεται πως ήταν αποθήκες όπλων. Συγκρούσεις Ισραηλινών στρατιωτών με νεαρούς Παλαιστίνιους υπήρξαν και κοντά στη Χεβρώνα, όπως και αποκλεισμός του χωριού Κισάν, που βρίσκεται κοντά στη Βηθλεέμ, σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν την ανέγερση σχολείου.

  • Επίσημη επίσκεψη στην Ουγκάντα πραγματοποίησε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Γιοβέρι Μουσεβένι, ο οποίος δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα, μετέβη χτες και ο Σουδανός Πρόεδρος, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και συμφώνησαν στην έναρξη διαδικασίας ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ