Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συζητήσεις, ΜΟΕ και στο βάθος Χάγη

Στη Ρώμη ταξιδεύει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών για συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάγιο, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να κατοχυρώσει μερίδια από την καπιταλιστική λεία στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα και από τη δρομολόγηση των αμερικανοΝΑΤΟικών «διευθετήσεων» με την Τουρκία.

Κατά το ΥΠΕΞ, «οι συνομιλίες θα περιλαμβάνουν θέματα διμερών σχέσεων καθώς και ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Αναμένεται να δοθεί έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη, στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και στα θέματα Ενέργειας». Στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την κυβέρνηση θα βρεθούν το τουρκολιβυκό σύμφωνο, ο αγωγός «East Med» και οι προθέσεις της Ρώμης για μετατροπή της υφιστάμενης συμφωνίας για υφαλοκρηπίδα του 1977 σε συμφωνία και για ΑΟΖ με την Ελλάδα.

Ακολουθεί αύριο Τετάρτη ταξίδι Δένδια στη Βαλέτα, ενώ αργότερα προγραμματίζονται ταξίδια σε Τυνησία και Αλγερία, όπως και συναντήσεις του με τα υπόλοιπα δύο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν έχει ακόμα συναντήσει, Ινδονησία και Βιετνάμ.

Σημειωτέον, ερωτηθείς ο υπουργός στο ρ/σ «Θέμα» αν η κυβέρνηση θα ήθελε «μια διαπραγμάτευση, ενόψει ενός συνυποσχετικού για τη Χάγη» με την Τουρκία, απάντησε: «Πάντοτε έχουμε επιλέξει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Με την Τουρκία έχουμε μια σημαντική διαφορά. Την υφαλοκρηπίδα, η οποία ακριβώς λόγω της αλλαγής του Δικαίου της Θάλασσας μέσα στα χρόνια, έχει και μια διαφορά για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Μπορούμε να συζητήσουμε ευχαρίστως με την Τουρκία τις διαφορές μας. Να καθίσουμε να δούμε τι είναι αυτή η διαφορά, να καταγράψουμε (...) Η Ελλάδα δεν είναι κλειστή στη συζήτηση. Προς Θεού. Ποτέ»...

Ξαναρχίζουν στις 16/2 τα ΜΟΕ

Σε ανάλογο φόντο, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ερωτηθείς στον «Τύπο της Κυριακής» αν μπορούν να προχωρήσουν συζητήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη μεταξύ Μητσοτάκη - Ερντογάν, θύμισε ότι «κατά την πρόσφατη συνάντησή μου με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, τον κ. Χουλούσι Ακάρ, στο περιθώριο της τελευταίας υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, έγινε συζήτηση σχετικώς με τα ΜΟΕ. Συμφωνήσαμε να παραμένει ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ μας, ενώ συμφωνήσαμε στην επανεκκίνηση του διαλόγου για τα ΜΟΕ», τα οποία χαρακτήρισε άλλωστε «θετική ενέργεια». «Εχουμε καλή διάθεση και την ίδια αναμένουμε», έστειλε το μήνυμα προς την Αγκυρα.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι οι κοινές επιτροπές εμπειρογνωμόνων από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών ξεκινούν νέο κύκλο συζητήσεων ΜΟΕ στις 16/2.

Προσθέτουν ότι επιθυμία της Τουρκίας ήταν τα ΜΟΕ να ξεκινήσουν από τις αρχές Δεκέμβρη, ωστόσο οι τελευταίες ενέργειες με το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» καθυστέρησαν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε πρώτη φάση οι κοινές επιτροπές θα κάνουν μια αποτίμηση της διαδικασίας όπως «έτρεξε» τα προηγούμενα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια «θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δρώμενα».

Αναμένεται εξάλλου κατ' ιδίαν συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ, στις 12 και 13 Φλεβάρη στις Βρυξέλλες.

  • Στο μεταξύ, τέσσερις εμπλοκές σημειώθηκαν χτες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση ενάντια σε 12 τουρκικά, τα 6 οπλισμένα, που παραβίασαν 24 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ