Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη για τη στήριξη του Σάρατζ

Το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης είναι «η δύναμή μας στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε χτες ότι «στέλνουμε τα στρατεύματά μας στη Λιβύη για τη διατήρηση της νόμιμης κυβέρνησης (σ.σ. εννοεί τον δοτό πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ) και τη διασφάλιση της σταθερότητας», ξεκαθαρίζοντας ότι η Αγκυρα ιεραρχεί ψηλά την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην περιοχή, προς υπεράσπιση των δικών της επιδιώξεων και φυσικά της διαπραγματευτικής της θέσης στο παζάρι με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, ιδίως με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Μια βδομάδα πριν, ο Ερντογάν είχε αναγνωρίσει ότι ήδη μερικές δεκάδες στελέχη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονταν στην αφρικανική χώρα, κυρίως για την εκπαίδευση των ένοπλων ομάδων που στηρίζουν τον Σάρατζ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρώτη γραμμή θα είναι Σύροι μισθοφόροι του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που στηρίζει η Τουρκία.

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος ηγέτης τόνισε ότι «η Τουρκία φέτος θα ξεκινήσει έρευνα για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά από την υπογραφή των συμφωνιών με τη Λιβύη και την έκδοση των αντίστοιχων αδειών». Είπε ότι σύντομα θα φτάσει στην περιοχή το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», ενώ επισήμανε ότι «πλέον είναι νομικά αδύνατο να γίνουν έρευνες ή εξορύξεις στην περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ή να γίνει αγωγός, χωρίς την έγκριση των δύο πλευρών».

Σημειωτέον, αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά για τη Λιβύη με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνοντας ότι οι δύο πλευρές παραμένουν σε στενό συντονισμό, παρά τις σημαντικές διαφωνίες τους.

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα διαμηνύει και την ετοιμότητά της να παζαρέψει με όλες τις πλευρές και σε όλα τα επίπεδα. Ετσι, ο Ερντογάν έσπευσε να σημειώσει ότι «δραστηριοποιούμαστε και διπλωματικά ώστε να επέλθουν η ειρήνη και η ευημερία», αναφερόμενος ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο και την έρευνα υδρογονανθράκων, ενώ υπενθύμισε με νόημα ότι «δεν επιτρέψαμε πρωτοβουλίες που στόχο είχαν να αποκλειστούν η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» - δηλαδή το ψευδοκράτος - και κατέληξε: «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας αλλά και εκείνα των ομογενών μας στη Βόρεια Κύπρο».

Αντίστοιχα μηνύματα έστειλε και ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας την Τετάρτη στην Αγκυρα σε εκδήλωση της τουρκικής «δεξαμενής σκέψης» «Ιδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών» (SETA) με θέμα «Τουρκική εξωτερική πολιτική στο κλίμα της παγκόσμιας αβεβαιότητας». Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «το μνημόνιο που υπογράψαμε στη Λιβύη είναι η δύναμη της Τουρκίας στο τραπέζι» αλλά και ότι «είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μνημόνιο συμφωνίας ή συμφωνία στη Μεσόγειο με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αρκεί να μην αποκλειστεί η Τουρκία». Ανέφερε επίσης ότι ο αγωγός «East Med» περνάει από την τουρκική υφαλοκρηπίδα και κατέληξε ότι «χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».

Τέλος, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ απηύθυνε πρόσκληση σε «διεθνείς παίκτες» και «όσους ήδη κάνουν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και θέλουν να συνεργαστούν με την Τουρκία και την ΤΡΑΟ» ότι «μπορούμε να συζητήσουμε... Εμείς θα κάνουμε τότε δίκαια τη μοιρασιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ