Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στέλνει κι άλλη φρεγάτα στο «Ντε Γκολ»

Κλιμακώνεται η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικά σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο, στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να διεκδικήσει μερίδια από τη λεία της περιοχής.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από το ΓΕΝ, το τρίτο δεκαήμερο του Φλεβάρη, η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» θα συμμετάσχει στη Ναυτική Δύναμη «Task Force 473» του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ», στο πλαίσιο της επιχείρησης «FOCH 2020», των Γάλλων, στην περιοχή Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Κατά πληροφορίες, η φρεγάτα θα τοποθετηθεί στο πλευρό του αεροπλανοφόρου, ως ένα από τα πλοία προστασίας του. Πιθανόν να δέσουν και στην Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση, θα περιπολούν νότια της νήσου, έως ότου το αεροπλανοφόρο να πλεύσει πάλι προς τα δυτικά, με τη φρεγάτα να το συνοδεύει έως νότια της Κρήτης, σε μια αντίστροφη πορεία της άλλης φρεγάτας, «ΣΠΕΤΣΑΙ», που είχε συνοδεύσει το αεροπλανοφόρο, προηγούμενα, από την Τουλόν της Γαλλίας έως τα ανοικτά της Κύπρου, πραγματοποιώντας στην πορεία σειρά γυμνασίων με τους Γάλλους.

Αρμόδια στελέχη από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις «φωτογραφίζουν» αυτές τις δραστηριότητες ως την ελληνική συνεισφορά στην υπό γαλλική καθοδήγηση ευρωενωσιακή δύναμη θαλάσσιας επιτήρησης «European-led maritime surveillance mission in the Strait of Hormuz» (EMASOH), που θα αναπτυχθεί στους θαλάσσιους διαύλους από την Ανατολική Μεσόγειο έως τα Στενά του Ορμούζ.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι η κυβέρνηση «συζητά» τη συμμετοχή της χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Παρέμβασης (European Intervention Initiative - EII), που προεξάρχουσας της Γαλλίας στήθηκε το 2018 ως μια εν δυνάμει στρατιωτική δομή που θα παρακάμπτει την ανάγκη «ομοφωνίας» στην ΕΕ, ενώ στα τέλη του μήνα αναμένεται στην Αθήνα η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, προκειμένου να συζητηθούν τα παραπέρα βήματα της «στρατηγικής συνεργασίας» Γαλλίας - Ελλάδας που ανακοίνωσαν Μητσοτάκης και Μακρόν. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, η κυβέρνηση, μετά την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν στο Παρίσι, «εξετάζει» αίτημα των Γάλλων για αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Μάλι (πρώην γαλλική αποικία στην Αφρική), για να συνδράμουν τους Γάλλους που ήδη επιχειρούν εκεί.

Στο ενδιάμεσο, και καθώς η κατρακύλα της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια δεν έχει τέλος, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας έχουν καταλήξει ήδη σε συμφωνία για την ανάπτυξη μιας συστοιχίας ελληνικών αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου «Πάτριοτ» (συν έως και 130 άτομα προσωπικό), προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνατότητες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και των συμμάχων τους στην περιοχή, απέναντι στο Ιράν και τους λαούς της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ