Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Προετοιμασίες για την αποβίβαση μεραρχίας του αμερικανικού στρατού

Σε κόμβο μεταφοράς στρατευμάτων και πολεμικού υλικού μετατρέπεται το λιμάνι της πόλης

Στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να μεταβεί στις 19 Φλεβάρη ανώτερο στέλεχος των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη, προκειμένου να συζητήσει τα τεχνικά ζητήματα και τις λεπτομέρειες όπως και την ημερομηνία κατά την οποία θα αποβιβαστεί στην πόλη μία μεραρχία του αμερικανικού στρατού, η οποία θα συμμετάσχει στη γιγαντιαία άσκηση - πρόβα πολέμου «Defender 2020».

Η άφιξη του διοικητή της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Πολεμικών Επιχειρήσεων (21st Theater Sustainment Command), υποστράτηγου Κρίστοφερ Μόχαν, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για την Ανάπτυξη Αμερικανικών Στρατευμάτων στη Βαλκανική; σηματοδοτεί την υλοποίηση μέρους των επικίνδυνων σχεδιασμών σχετικά με την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε και από τον Αμερικανό Πρέσβη Τζ. Πάιατ ως «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο» για την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλκανική.

Η μεταφορά της μεραρχίας στην πρωτεύουσα του Εβρου, η οποία θα αξιοποιηθεί ως κόμβος μεταφοράς στρατευμάτων και πολεμικού υλικού, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της γιγαντιαίας άσκησης - «πρόβας πολέμου» «Defender 2020», που ανακοίνωσε στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας ο Στόλτενμπεργκ, και προβλέπει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία 25 χρόνια, συνολικά 37.000 στρατιωτών από 18 χώρες.

Η συγκεκριμένη άσκηση θα συνδεθεί και με 6 άλλες ετήσιες ασκήσεις των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη, τις «Allied SpiritXI, Dynamic Front 20», «Joint Warfighting Assessment 20», «Saber Strike 20», «Swift Response 20» και «Trojan Footprint» με ένα κοινό σενάριο άσκησης, συντονισμένη εντολή αποστολής, αμοιβαία υποστήριξη και κοινό περιβάλλον επικοινωνίας.

Και βαλκανική στοίχιση με το «Χρυσόμαλλο δέρας»

Στο μεταξύ, ολοκληρώνεται σήμερα η πολυήμερη τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων «Χρυσόμαλλο δέρας - 20», με την τελική της φάση να διεξάγεται την Παρασκευή στο πεδίο ασκήσεων Ασκού - Προφήτη στην επαρχία Λαγκαδά, με συμμετοχή στρατιωτικών τμημάτων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία.

Επισήμως, σκοπός της άσκησης ήταν «η διεύρυνση και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των στρατών των συμμετεχουσών χωρών, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των επιχειρησιακών ικανοτήτων των μονάδων αυτών καθώς επίσης και η δημιουργία πνεύματος αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης, στο εμπλεκόμενο προσωπικό, με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ τους».

Ενδεικτικές της σημασίας που αποδίδεται στην άσκηση είναι οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι την τελική φάση της, σήμερα, θα παρακολουθήσουν όλοι οι αρχηγοί ΓΕΣ των βαλκανικών χωρών, από, δε, τη Σερβία μπορεί να είναι και ο Α/ΓΕΕΘΑ της, ενώ από πλευράς των Αμερικανών αναμένεται στην Ελλάδα ο ίδιος ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (COM USAREUR) αντιστράτηγος Κρ. Κάβολι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ