Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Δυναμική συγκέντρωση ενάντια στις απαράδεκτες αποφάσεις της κυβέρνησης

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βασ. Σοφίας και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν χτες κάτοικοι και φορείς από Λέσβο, Χίο και Σάμο, όπως και αντίστοιχοι σύλλογοι στην Αττική, ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να επιτάξει εκτάσεις τις οποίες θα μετατρέψει σε φυλακές προσφύγων και μεταναστών.

Χαρακτηριστικό ήταν το πανό του Συλλόγου Μανταμαδιωτών Λέσβου «Ο Ταξιάρχης», που έγραφε «Οχι στην ΠΝΠ, απεγκλωβισμός τώρα, κανένα hot spot στη Λέσβο», ενώ το πανό του Συλλόγου Παφλιωτών Αθήνας έγραφε «Καμία νέα δομή στη Λέσβο, να κλείσει τώρα η Μόρια, ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες - μετανάστες».

Υπήρχε ακόμα πανό της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής με σύνθημα «Φτάνει πια, καμία δομή στα νησιά μας, άμεσος απεγκλωβισμός, αποσυμφόρηση, μην απαξιώνετε τη Λέσβο και το Β. Αιγαίο», ενώ το πανό του δήμου Ανατολικής Σάμου έγραφε «Αμεσος απεγκλωβισμός, κλείσιμο ΚΥΤ Σάμου, μόνο μικρή δομή καταγραφής - ταυτοποίησης».

Με σύνθημα «Οχι στις επιτάξεις και στον εγκλωβισμό», οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν μέχρι τη Βουλή.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Σταύρος Τάσσος, περιφερειακός σύμβουλος Βόρειου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Στρατής Κόρακας, πρώην περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Επίσης ο Κώστας Τζίχας, δημοτικός σύμβουλος Ανατολικής Σάμου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και εκπρόσωποι της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου, αλλά και ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρης και οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου, Χίου, Ανατολικής και Δυτικής Σάμου.

Οχι στα νησιά - φυλακές


Απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους, η Μ. Κομνηνάκα υπογράμμισε πως «μετά και τη λαϊκή συνέλευση στον Μανταμάδο, ερχόμαστε εδώ για ακόμα μια φορά να διαδηλώσουμε αυτό που είναι το πραγματικό αίτημα των κατοίκων των νησιών. Οι κάτοικοι των νησιών δεν ζήτησαν να μετατραπούν τα νησιά του Αιγαίου σε μια τεράστια φυλακή. Αυτό που ζητούν είναι ο απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών, να κλείσει το αίσχος της Μόριας και να μη δημιουργηθεί άλλο κέντρο - φυλακή, όπου θα φυλακίζονται άνθρωποι που δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Δεν θέλουμε τα νησιά μας να μετατραπούν σε αποθήκες ταλαιπωρημένων ανθρώπων. Το αίτημα που πρέπει να μπει μπροστά είναι να παρθεί πίσω η απαράδεκτη Συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, που είναι αυτή που έχει μετατρέψει τα νησιά του Αιγαίου σε αποθήκες ψυχών, είναι αυτή που οδηγεί στον εγκλωβισμό, και αυτήν την απόφαση έρχεται να εφαρμόσει σήμερα πιο επιτακτικά η κυβέρνηση. Την απόφαση που εφαρμοζόταν το προηγούμενο διάστημα θέλει να την εφαρμόσει σήμερα με τον πιο αντιδραστικό τρόπο, μετατρέποντας τα νησιά μας στη μεγαλύτερη φυλακή της Ευρώπης».

Συνεχίζοντας τόνισε: «Κάτι τέτοιο δεν θα το ανεχτούμε. Πρέπει να παρθούν πίσω οι υπογραφές της κυβέρνησης στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και στον απαράδεκτο Κανονισμό του Δουβλίνου, που έχουν μετατρέψει τα νησιά μας και τη χώρα σε αποθήκες ψυχών. Το αίτημα, λοιπόν, είναι να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, να μη γίνει νέα δομή στα νησιά, να πάρουν όλοι την περίθαλψη που χρειάζονται, περνώντας από τα νησιά μας να περνούν γρήγορα στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου να εξετάζονται τα αιτήματά τους για το άσυλο και να τους δοθεί η δυνατότητα να μεταφερθούν στις χώρες όπου επιθυμούν στην ΕΕ. Η κυβέρνηση αντί να οξύνει τις αιτίες που προκαλούν αυτές τις ροές, να διεκδικήσει από την ΕΕ να πάρει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί. Οι κάτοικοι των νησιών θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν, να δείχνουν, όπως έδειξαν μέχρι τώρα, την αλληλεγγύη τους σε αυτούς τους ανθρώπους και να ζητούν ανθρώπινες συνθήκες για αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Δεν θα δεχτούμε καμία ρατσιστική φωνή που θα στρέφει τα βέλη ενάντια στα θύματα και στον εχθρό μας, που είναι η κυβερνητική πολιτική που προκαλεί τον εγκλωβισμό».

Προχτές στη λαϊκή συνέλευση στο πολύκεντρο του Μανταμάδου αποφασίστηκε η καταδίκη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, να μη γίνει καμία συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη μέχρι να παρθεί πίσω η ΠΝΠ, να αποκλειστεί σήμερα και αύριο η περιοχή που θα επιτάξει η κυβέρνηση για να χτιστεί η κλειστή δομή για τους ξεριζωμένους και να συγκροτηθεί Επιτροπή Αγώνα που θα προσπαθήσει να σταματήσει τις επικείμενες εργασίες κατασκευής και να συντονίσει τις επόμενες κινητοποιήσεις. Παράλληλα, εκφράστηκε η συμφωνία με σχετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου η οποία είχε παρθεί την προηγούμενη βδομάδα.

Θα ενταθούν η εξαθλίωση και η αγανάκτηση

Η ενίσχυση των μέτρων καταστολής σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών δεν θα περιορίσει τα προσφυγικά κύματα ούτε θα ανακουφίσει τους νησιώτες, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας χτες το πρωί στην ΕΡΤ1. Με τη δημιουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης και φυλακών στα νησιά θα αυξηθεί η εξαθλίωση για τους χιλιάδες ξεριζωμένους, αλλά και η αγανάκτηση για τους νησιώτες, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι κανένα από τα δύο κόμματα που είναι και ήταν στη διακυβέρνηση της χώρας, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, δεν μιλάει για τις αιτίες, που είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και ο Κανονισμός του Δουβλίνου, τα οποία και οι δύο εφαρμόζουν απαρέγκλιτα, πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και δεν έχουν ασκήσει καμία πίεση για να καταμεριστούν οι πρόσφυγες και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς στην τελευταία Σύνοδο Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ αποφασίστηκαν νέες παρεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, γεγονός που σημαίνει νέες εντάσεις και νέα προσφυγικά κύματα.

Επανέλαβε τις θέσεις του ΚΚΕ για κλείσιμο των hot spots, μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα, σε ανοιχτές δομές με το απαραίτητο ιατρικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, και γρήγορες διαδικασίες εξέτασης των εγγράφων ώστε να μεταβαίνουν στις χώρες προορισμού τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται τα ναυάγια των κατατρεγμένων (2023-09-06 00:00:00.0)
«Μπλόκο» στη Βάστρια τη Δευτέρα (2022-02-05 00:00:00.0)
Καραβιές με ΜΑΤ στα νησιά για ενίσχυση των μέτρων καταστολής (2020-02-25 00:00:00.0)
Μεγάλες διαδηλώσεις στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου (2020-01-23 00:00:00.0)
Να απεγκλωβιστούν άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες (2018-04-03 00:00:00.0)
Οι θέσεις του ΚΚΕ για τους πρόσφυγες να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης απ' το λαό (2017-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ