Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δούρειος ίππος τα κονδύλια της «δίκαιης μετάβασης»

Στη συζήτηση σχετικά με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ανέδειξε την ταξικότητα του επικείμενου προϋπολογισμού της ΕΕ, που πριμοδοτώντας τους επιχειρηματικούς ομίλους οδηγεί σε κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, απολύσεις εργαζομένων, φτώχεια, ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών.

Στην ομιλία του ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω: «Η συζήτηση του ευρωενωσιακού προϋπολογισμού είναι σημαδεμένη από μεγάλα συμφέροντα, ναρκοθετημένη για το λαό. Εντείνεται με ταμεία και μηχανισμούς η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Διαγκωνίζονται ποιες χώρες, κλάδοι και όμιλοι θα ωφεληθούν περισσότερο από τους ανταγωνιστές τους στο έδαφος του Brexit. Επιδοτούνται οι όμιλοι στο όνομα της "ψηφιακής μετάβασης" για να διευρυνθούν η εργασιακή γαλέρα, οι απολύσεις, η φτώχεια.

Με δούρειο ίππο τα κονδύλια του ψευδεπίγραφα αποκαλούμενου "Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης" της ΕΕ, στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνει τις λιγνιτικές μονάδες σε Δυτ. Μακεδονία - Μεγαλόπολη, οδηγώντας στην ανεργία πάνω από 5.000 εργάτες, στερώντας από τη χώρα τη δυνατότητα αξιοποίησης εγχώριων πηγών, ενώ ενισχύεται η εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα, ρεύμα, Ενέργεια που ακριβοπληρώνει ο λαός.

Με όχημα το "Green Deal" και τη νέα, ακόμα πιο αντιδραστική ΚΑΠ, προωθούνται η κερδοφορία των ομίλων και το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών με μείωση των ενισχύσεών τους.

Δεν μας ξαφνιάζει ο ταξικός αντιλαϊκός χαρακτήρας του προϋπολογισμού, γι' αυτό στηρίζουμε την πάλη των εργαζομένων για τις δικές τους ανάγκες ενάντια σε μονοπώλια και αντιλαϊκή πολιτική».

«Ψηφιακή οικονομία»: Κούρσα κερδοφορίας για τα μονοπώλια - τσάκισμα δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, με θέμα «Μια κοινωνική Ευρώπη σε έναν ψηφιακό κόσμο», παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, αναφέροντας:

«Οι εκτιμήσεις της ΕΕ χαρακτηρίζονται από έντονη ανησυχία για νέα ύφεση και κρίση. Σε αυτό το περιβάλλον παρουσιάζετε σαν λύση, μεταξύ άλλων, την "ψηφιοποίηση" της οικονομίας.

Ομως στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας αυτές οι καινοτόμες εφαρμογές γίνονται αντικείμενο έντονου ανταγωνισμού μεταξύ ευρωπαϊκών, κινεζικών και αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, για το ποιος θα προπορευθεί στην κούρσα κερδοφορίας, με επιδοτήσεις δισ. ευρώ.

Αντί οι νέες τεχνολογίες να ανακουφίσουν τους εργαζόμενους, να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας, θα ρίξουν χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία σύμφωνα με τις δικές σας προβλέψεις, θα τσακιστούν μισθοί, θα διαλυθούν ωράρια, συμβάσεις και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αυτή η αξεδιάλυτη αντίφαση είναι ίδιον του συστήματος της εκμετάλλευσης που με ζήλο υπερασπίζεστε και υπηρετούν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις της, τόσο η ΝΔ σήμερα όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως στην Ελλάδα.

Μόνο η εργατική εξουσία και η κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, αξιοποιώντας την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, μπορούν να λυτρώσουν τους λαούς από τα βάσανα. Αυτό είναι το μέλλον της ανθρωπότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ