Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καραβιές με ΜΑΤ στα νησιά για ενίσχυση των μέτρων καταστολής

Ξεκινούν άμεσα τα έργα για τα κέντρα - φυλακές στα νησιά

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Καθώς επιταχύνεται ο σχεδιασμός για το χτίσιμο νέων κλειστών δομών προσφύγων και μεταναστών στις εκτάσεις που έχουν ήδη επιταχθεί σε Χίο, Λέσβο και Σάμο, η κυβέρνηση εντείνει παράλληλα την τρομοκρατία και την καταστολή των κατοίκων του νησιού, για να κάμψει τις δίκαιες αντιδράσεις τους.

Σ' αυτό το πλαίσιο, απέπλευσαν χτες το απόγευμα και το βράδυ, από το Λαύριο και τον Πειραιά αντίστοιχα, ναυλωμένα πλοία («Express Πήγασος» και «Blue Star Naxos») γεμάτα με διμοιρίες των ΜΑΤ και «αύρες», με προορισμό τη Λέσβο και τη Χίο, προκειμένου να ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται ήδη εκεί για να επιβάλουν τη δημιουργία των νέων κλειστών κέντρων - φυλακών.

Τα καράβια αναμένονταν στα νησιά τις πρώτες πρωινές ώρες, χωρίς να είναι γνωστό σε ποια λιμάνια θα «πιάσουν». Σύμφωνα με πληροφορίες, με το «Blue Star Naxos» μεταφέρονταν στη Χίο και με δεκάδες στελέχη του Μηχανικού και του Τεχνικού του Στρατού, αλλά και στρατιωτικά χωματουργικά μηχανήματα, και φορτηγά.

Να σημειωθεί επίσης ότι και τα δυο πλοία είχαν σβήσει το σήμα του δορυφορικού εντοπισμού τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, για να μην αναγνωρίζεται η θέση τους και ο προορισμός τους.

Η είδηση του απόπλου των δύο πλοίων σήμανε συναγερμό στα νησιά. Στη Χίο, κάτοικοι με οχήματα είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή όπου θα γίνει η νέα δομή, αποκλείοντας τους δρόμους, ενώ άλλοι συγκεντρώθηκαν στον Αγιο Μακάριο Βροντάδου και στο λιμάνι των Μεστών.

Αντίστοιχα, στη Λέσβο, χιλιάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στη Μυτιλήνη, στο Σίγρι, στο Πέραμα και σε άλλα σημεία όπου αναμενόταν πιθανή αποβίβαση των ΜΑΤ. Σε αναβρασμό και τα χωριά του νησιού, με τις καμπάνες να σημαίνουν συναγερμό για ολονύχτια κινητοποίηση. Αλλες αστυνομικές δυνάμεις αναμένεται να φτάσουν στη Λέσβο την Τετάρτη, πιθανώς μέσω Καβάλας.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, που κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό στο λιμάνι της Μυτιλήνης, «απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, που στέλνοντας ΜΑΤ και κλούβες για να εντείνει την καταστολή, θεωρεί ότι θα κάμψει την αντίσταση των νησιωτών. Κανένα hot spot, ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό, ούτε στη Μόρια, ούτε στην Καράβα, ούτε πουθενά!».

Διαδικασίες - εξπρές

Σε ό,τι αφορά το χτίσιμο των νέων καταυλισμών, η κυβέρνηση αποφάσισε τη διενέργεια τριών διαγωνισμών με διαδικασία διαπραγμάτευσης για την υλοποίηση των προπαρασκευαστικών εργασιών περίφραξης και καθαρισμού των επιταγμένων εκτάσεων στα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου, συνολικής εκτιμώμενης δαπάνης τριών εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στη βδομάδα μπορούν να αρχίσουν οι σχετικές εργασίες.

Ειδικότερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης απηύθυνε πρόσκληση σε τρεις κατασκευάστριες εταιρείες («ΤΕΡΝΑ ΑΕ», «Μυτιληναίος ΑΕ», «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ») προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης των παραπάνω διαγωνισμών, υποβάλλοντας τις προσφορές τους μέχρι τις 12 χτες, καθώς μία ώρα αργότερα θα πραγματοποιούνταν η αποσφράγισή τους, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. Η διάρκεια των συμβάσεων ορίζεται σε 2 μήνες από την υπογραφή τους.

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στις επιταγμένες εκτάσεις περιλαμβάνουν χωματουργικές εργασίες καθαρισμού των γηπέδων και διαμόρφωσης προσβάσεων, την κατασκευή περιμετρικής περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ και την τοποθέτηση θυρών πεζών και οχημάτων. Πρόκειται για εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στις τοποθεσίες Κρητικού Λάκος / Ψείρα στο δήμο Χίου, Καράβας στο δήμο Λέσβου και Ζερβού στο δήμο Ανατολικής Σάμου. Αναφορικά με τη δαπάνη των υπό ανάθεση έργων, ανέρχεται σε 1.098.032,83 ευρώ για τις εργασίες περίφραξης και καθαρισμού στη Χίο, 899.434,53 ευρώ για το αντίστοιχο έργο στη Λέσβο και 997.576,84 ευρώ για τη Σάμο.

Το ΚΚΕ καλεί σε αγωνιστικό ξεσηκωμό

Σε αγωνιστικό ξεσηκωμό καλεί το λαό της Λέσβου με ανακοίνωσή της η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ. Αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να προκαλεί και να σχεδιάζει χωρίς να υπολογίζει τους Λέσβιους. Αυτό δείχνει και η ενέργειά της να προχωρήσει σε διαγωνισμό ανάθεσης της έναρξης των έργων στην περιοχή που έχει επιτάξει, για να δημιουργήσει το νέο hot spot. Ο αντιδραστικός σχεδιασμός και η αδιαλλαξία της δεν πρέπει να περάσουν. Η απάντηση του λαού της Λέσβου πρέπει να είναι ισχυρή, αποφασιστική και εκκωφαντική. Αγωνιστικός ξεσηκωμός σε όλο το νησί. Κανένα hot spot στη Λέσβο. Απεγκλωβισμός εδώ και τώρα όλων των προσφύγων και μεταναστών».

«Να μην αφήσουμε το νησί μας να γίνει φυλακή προσφύγων και μεταναστών, όπως θέλουν η κυβέρνηση και η ΕΕ» καλεί τη νεολαία με ανακοίνωσή του το Τομεακό Συμβούλιο Λέσβου της ΚΝΕ. «Καλούμε όλους τους νέους σε κάθε χώρο, φοιτητές, μαθητές, εργαζομένους να οργανώσουμε τώρα τη μαζική, μαχητική απάντησή μας για να ματαιώσουμε αυτά τα σχέδια (...) Αν πράγματι η κυβέρνηση της ΝΔ ενδιαφερόταν για την καθημερινότητά μας, ας έφτιαχνε τα σχολεία μας, ας έφτιαχνε γήπεδα για να αθλούμαστε, ας έφτιαχνε εστίες για να μένουν οι εκατοντάδες φοιτητές που σπουδάζουν εδώ».

Ανάλογα αγωνιστικά καλέσματα απευθύνουν η ΤΕ Χίου και η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ.

Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις

Με μια συμβολική εκδρομή στη θέση Καράβα - Καβακλή, την οποία έχει επιτάξει η κυβέρνηση για τη δημιουργία κλειστής δομής μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, γυναίκες από το νησί διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Την κινητοποίηση οργάνωσε ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μανταμάδου (μέλους της ΟΓΕ) και μεταξύ άλλων συμμετείχε η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Κάλεσμα αγώνα απευθύνουν επίσης σωματεία και φορείς του νησιού, όπως το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Επιπλέον, το βράδυ της Κυριακής, στο Πολύκεντρο Μανταμάδου πραγματοποιήθηκε άλλη μια μαζική λαϊκή συνέλευση, κατά την οποία αποφασίστηκε να συγκροτηθούν ομάδες περιφρούρησης που θα αναλάβουν με βάρδιες να βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή όπου θα χτιστεί το κλειστό κέντρο. Στη λαϊκή συνέλευση παρενέβη και η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Σε κατάληψη είναι και το σχολείο του χωριού, ενώ συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα. Στη Σάμο, τέλος, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή κοινή σύσκεψη των δύο δήμων του νησιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ