ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2003
Σελ. /32
«Ξέχασε» την αλήθεια...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Στην Κύπρο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι τίμησαν από κοινού την Πρωτομαγιά. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, γίνανε τρεις συγκεντρώσεις, με ευθύνη αυτών που δε θέλανε στην Κύπρο ούτε την ένταξη ούτε τη διαπραγμάτευση». Ετσι έκλεισε την εισήγησή του, χτες, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ.

Τι «ξέχασε» να πει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, όπως και όσοι ακόμη τους πήρε ο πόνος για «την εικόνα διάσπασης» των τριών συγκεντρώσεων; Μόνο την αλήθεια... Και η τελευταία λέει τα εξής: Πέρα από τις κατανοητές στον καθένα ιδιόμορφες συνθήκες της Κύπρου, το κυπριακό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι από δεκαετίες και οργανωτικά διασπασμένο, όπως συμβαίνει σε αρκετές ακόμη χώρες της Ευρώπης. Εκτός της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ), η οποία είναι η μεγαλύτερη, υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ και διοργάνωσε την πετυχημένη πρωτομαγιάτικη εκδήλωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην πλατεία Ελευθερίας της Λευκωσίας, υπάρχουν ακόμη η Συνομοσπονδία Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ), η οποία στηρίζεται από το ΔΗΣΥ, και η Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΔΕΟΚ), που στηρίζεται από το πρώην ΕΔΕΚ και νυν ΚΙΣΣΟΣ. Να σημειώσουμε ακόμη ότι κι αυτές διοργάνωσαν προχτές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις. Η πρώτη, με συγκέντρωση και συναυλία στο στάδιο «Ελευθερία» της Λευκωσίας και η δεύτερη, με εκδήλωση πάλι στη Λευκωσία, στην οποία τιμήθηκε η μνήμη του Αλέκου Παναγούλη.

Τα λόγια η μόνη τους πράξη

Οταν συνέβη το πολύνεκρο ατύχημα στα Τέμπη καταναλώθηκαν πολλές ώρες τηλεοπτικού χρόνου με πρωταγωνιστές στελέχη της κυβέρνησης που ισχυρίζονταν για μια ακόμα φορά ότι θα ληφθούν μέτρα. Λίγες ημέρες μετά το ατύχημα στα Τέμπη, ο Μ. Νεοχωρίτης, οδηγός λεωφορείου των ΚΤΕΛ, αρνήθηκε να δουλέψει διπλοβάρδια και κατήγγειλε τις άθλιες συνθήκες που αφορούν τόσο στο εργασιακό περιβάλλον όσο και στην κατάσταση των λεωφορείων. Το αποτέλεσμα ήταν να τον απολύσουν. Μέχρι τώρα τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν κάνει τίποτα για αυτό και πιθανότατα δε θα κάνουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο επόμενο μεγάλο ατύχημα οι κυβερνώντες θα εκφράσουν και πάλι τη λύπη τους, παίζοντας με τον ανθρώπινο πόνο.

Δυσβάσταχτο οικονομικά το πανεπιστήμιο

Περισσότεροι από το 75% των μαθητών της Μεγάλης Βρετανίας διστάζουν να προχωρήσουν σε ανώτερες ή ανώτατες σπουδές, πιστεύοντας ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αντίστοιχες οικονομικές απαιτήσεις. Στο αποτέλεσμα αυτό κατέληξε μια έρευνα της Εθνικής Ενωσης Μαθητών της Βρετανίας, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Guardian». Βέβαια, η αρμόδια για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης στη Βρετανία, Κα Margaret Hodge, έσπευσε να αμφισβητήσει την έρευνα και την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος, λέγοντας ότι αποτελούνταν από μαθητές προερχόμενους από οικογένειες μεταναστών ή με έντονα οικονομικά προβλήματα.

Αν λάβει κανείς υπόψη του, όμως, ότι στο Imperial College τα δίδακτρα έφτασαν φέτος τις 10.000 λίρες Αγγλίας (15.630 ευρώ ή 5,33 εκατομμύρια δραχμές), μάλλον η έρευνα των Βρετανών μαθητών αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα, η οποία θα χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο, καθώς στα σχέδια του Τ. Μπλερ συμπεριλαμβάνεται τόσο η γενίκευση, όσο και η παραπέρα αύξηση των διδάκτρων. Περιττό είναι δε, να σημειώσουμε ποια κοινωνικά στρώματα χτυπάνε πρωτίστως οι πολιτικές αυτές.

Ανάγκη μεγαλύτερης επαγρύπνησης

«Η πρωτοβουλία των "4" - Βήμα χειραφέτησης από τις ΗΠΑ». Με τον τίτλο αυτό σημείωνε και, μάλιστα, από την πρώτη σελίδα της η «Αυγή», την πρόσφατη συνάντηση και απόφαση, περί δημιουργίας «πυρήνα αυτόνομης στρατιωτικής ικανότητας», των Προέδρων και πρωθυπουργών της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου. Και δε λέμε, πως δεν είναι έτσι. Πρωτίστως, όμως, η πρωτοβουλία των «4» αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της σοβαρής όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ό,τι αυτή συνεπάγεται, κυρίως σε βάρος της ειρήνης και στην παραπέρα ένταση των αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών και μέτρων. Γεγονός που δεν επιτρέπει την παραμικρή αυταπάτη και αντιθέτως επιβάλλει τη μεγαλύτερη δυνατή επαγρύπνηση των εργατικών και λαϊκών κινημάτων και την ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού προσανατολισμού των αγώνων τους.

Τα ... ζεστά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΟΦΑΝΩΣ έχει το δικό της τρόπο να δείχνει την κοινωνική ευαισθησία της η κυβέρνηση Ερντογάν. Το να χρησιμοποιείς το στρατό, προκειμένου να πυροβολεί και να διαλύει συγκεντρώσεις σεισμοπλήκτων, είναι ομολογουμένως πρωτοποριακός τρόπος...

Μάλλον όμως, μας δίνει μια πραγματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική χώρα, όσο κι αν η ηγεσία της επιχειρεί να μας παρουσιάσει ένα «σύγχρονο» δημοκρατικό κράτος.

Τώρα, βέβαια, αξίζει να αναλογιστεί κανείς πώς έχουμε φερθεί εδώ στην Ελλάδα στους δικούς μας σεισμοπλήκτους. Μπορεί να μην ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με το στρατό, αλλά τους εγκαταλείψαμε ...στο έλεος των υποσχέσεων του Λαλιώτη και στα τραπεζικά δάνεια.

ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ καλοκαίρι θα είναι ζεστό μέχρι εξαντλήσεως. Αυτό λένε διάφοροι και το ίδιο προαναγγέλλουν και οι ισχύουσες τις τελευταίες μέρες κλιματολογικές συνθήκες. Φανταστείτε, όμως, το ενδεχόμενο αυτό σε συνδυασμό με ...σκανδαλολογία, εικασίες ανασχηματισμών και φήμες περί επίσπευσης εκλογών και προετοιμαστείτε ανάλογα, γιατί προς τα εκεί πάμε, είναι σαφές.

Οπως καταλαβαίνετε, θα ταλαιπωρηθούμε αρκετά στο πολιτικό επίπεδο, με «διεφθαρμένους» εναντίον «αδιάφθορων» να αντιπαρατίθενται σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους. Τη δική μας «φθορά» δεν την υπολογίζουν καθόλου. Γι' αυτό, να είστε βέβαιοι.

ΩΣΤΕ «ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑΣ» η «Αυριανή», κατά τον Στέφανο Μανίκα; Ενδιαφέρον. Αραγε, θυμάται πώς ...επιβιώνουν σ' αυτήν τη χώρα οι ντόπιοι «εργοστασιάρχες»; Θυμάται ότι κάποιοι συνήθως τους στηρίζουν, τους παρέχουν και τους χαρίζουν «κίνητρα» και γενικώς τους εκτρέφουν;

Μήπως ο εν λόγω όμιλος τις τελευταίες δεκαετίες έχει αποτελέσει εξαίρεση σ' αυτόν τον κανόνα; Δύσκολο να το πιστέψει κανείς....

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΕ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ «ιδιωτικούς φορείς», προκειμένου να προβάλλουν τουριστικά τη χώρα στο εξωτερικό, δηλώνει ότι βρίσκεται ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος. Γεγονός, βέβαια, που προϊδεάζει και για την ανάλογη εκταμίευση κονδυλίων...

Προφανώς, οι αρμόδιοι κρατικοί οργανισμοί εκτιμήθηκαν για μια ακόμη φορά ανεπαρκείς και κάποιοι πρέπει να «αξιοποιήσουν» τα χρήματα των φορολογουμένων.

Μ' αφορμή κάποια «ρεπορτάζ»

«

Ηταν καλός ο καιρός κι ο κόσμος προτίμησε να πάει εκδρομή», «οι εργάτες δε διαδηλώνουν με κομματική εντολή», «φταίει η διασπαστική τακτική του ΠΑΜΕ που απογοητεύει τον κόσμο». «Στην Κύπρο διαδήλωσαν ενωμένοι, αλλά το ΚΚΕ δε διδάσκεται». Ο,τι βλακεία μπορούσε να κατεβάσει ο νους την έγραψαν. Για ορισμένους «εκλεκτούς» συναδέλφους του αστικού Τύπου ο λόγος, οι οποίοι δείχνουν να πικράθηκαν επειδή οι εργάτες ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά.

Αν επρόκειτο για τίποτα παιδαρέλια θα λέγαμε το γνωστό «χαζό παιδί χαρά γεμάτο». Ομως είναι επιφορτισμένοι να ενημερώνουν καθημερινά το κόσμο, πριν απ' όλα τους εργαζόμενους για ό,τι αφορά άμεσα τη ζωή τους. Κι απ' αυτή τη σκοπιά η ευθύνη τους είναι μεγάλη. Δεν μπορούν εσαεί να κρύβονται πίσω από την πλάτη όποιου κυβερνητικού στελέχους τους τάζει μια εκδρομούλα στη... Ρόδο. Ούτε επειδή αυτό θέλουν τ' αφεντικά.

Η περιγραφή των Πρωτομαγιάτικων διαδηλώσεων δεν έχει να κάνει με αναφορές σε ποσότητες. Δεν είναι το κύριο, τελικά, από μόνο του το πόσοι και πού διαδήλωσαν. Η ποσότητα γίνεται κύριο από το περιεχόμενο των αιτημάτων της διαδήλωσης. Οταν η ΓΣΕΕ καλεί τους εργάτες να διαδηλώσουν μαζί με τα αφεντικά τους για μια Ευρώπη όπου θα εντείνεται η εκμετάλλευση και οι εργάτες δεν πατάνε στο Σύνταγμα, αυτό κάτι σημαίνει κι είναι δουλιά του δημοσιογράφου να το πει. Οταν το ΠΑΜΕ καλεί τους εργάτες να διαδηλώσουν για όλα τα πραγματικά δικά τους αιτήματα, ταυτόχρονα να καταγγείλουν τους εργατοπατέρες που πουλάνε τα εργατικά συμφέροντα και οι εργάτες ανταποκρίνονται σ' αυτό το κάλεσμα, αυτό κάτι πάει να πει. Κι αυτό είναι δουλιά του δημοσιογράφου να το αναδείξει.

Λίγο μυαλό, λίγη τσίπα χρειάζονται για να μην αναπαράγεις τη φιλοκυβερνητική ταχτική της ηγεσίας του ΣΥΝ, η οποία για να κρύψει τη συνενοχή της στο διαρκές ξεπούλημα των εργατικών συμφερόντων, βλέποντας το άδειο Σύνταγμα, άρχισαν να μιλάνε για τη συγκέντρωση στην... Κύπρο! Το γεγονός ότι αυτό βολεύει τον ΣΥΝ, προκειμένου να στηρίξει την υπονομευτική για το κίνημα ταχτική του έγινε το κύριο στη χτεσινή ομιλία του Κωνσταντόπουλου. Αλλωστε καθείς εφ' ώ ετάχθη. Οι συνάδελφοι όμως που αναπαράγουν αυτή τη «φαιδρή» άποψη δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να δείχνουν ότι ταυτίζονται μ' αυτήν.

Νομίζουν πως χτυπώντας το εργατικό κίνημα θα τους αφήσουν να γλείψουν και κάποιο κοκαλάκι από την εξουσία; Κάποτε πολλοί απ' αυτούς διαπιστώνουν τι σημαίνει στημένη λεμονόκουπα. Ας φροντίσουν τουλάχιστον τότε, αν το καταλάβουν, να συναντηθούν με το εργατικό κίνημα ενάντια στ' αφεντικά, στις κυβερνήσεις τους, και τους δήθεν φιλεργατικούς πολιτικούς που επιμένουν σε ένα καπιταλιστικό κόσμο «με τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη». Η ταξική συσπείρωση που εκφράστηκε στο Πεδίον του Αρεως, στη συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, χρεώνει καθήκοντα σε όλους.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ