Σάββατο 3 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μ' αφορμή κάποια «ρεπορτάζ»

«

Ηταν καλός ο καιρός κι ο κόσμος προτίμησε να πάει εκδρομή», «οι εργάτες δε διαδηλώνουν με κομματική εντολή», «φταίει η διασπαστική τακτική του ΠΑΜΕ που απογοητεύει τον κόσμο». «Στην Κύπρο διαδήλωσαν ενωμένοι, αλλά το ΚΚΕ δε διδάσκεται». Ο,τι βλακεία μπορούσε να κατεβάσει ο νους την έγραψαν. Για ορισμένους «εκλεκτούς» συναδέλφους του αστικού Τύπου ο λόγος, οι οποίοι δείχνουν να πικράθηκαν επειδή οι εργάτες ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά.

Αν επρόκειτο για τίποτα παιδαρέλια θα λέγαμε το γνωστό «χαζό παιδί χαρά γεμάτο». Ομως είναι επιφορτισμένοι να ενημερώνουν καθημερινά το κόσμο, πριν απ' όλα τους εργαζόμενους για ό,τι αφορά άμεσα τη ζωή τους. Κι απ' αυτή τη σκοπιά η ευθύνη τους είναι μεγάλη. Δεν μπορούν εσαεί να κρύβονται πίσω από την πλάτη όποιου κυβερνητικού στελέχους τους τάζει μια εκδρομούλα στη... Ρόδο. Ούτε επειδή αυτό θέλουν τ' αφεντικά.

Η περιγραφή των Πρωτομαγιάτικων διαδηλώσεων δεν έχει να κάνει με αναφορές σε ποσότητες. Δεν είναι το κύριο, τελικά, από μόνο του το πόσοι και πού διαδήλωσαν. Η ποσότητα γίνεται κύριο από το περιεχόμενο των αιτημάτων της διαδήλωσης. Οταν η ΓΣΕΕ καλεί τους εργάτες να διαδηλώσουν μαζί με τα αφεντικά τους για μια Ευρώπη όπου θα εντείνεται η εκμετάλλευση και οι εργάτες δεν πατάνε στο Σύνταγμα, αυτό κάτι σημαίνει κι είναι δουλιά του δημοσιογράφου να το πει. Οταν το ΠΑΜΕ καλεί τους εργάτες να διαδηλώσουν για όλα τα πραγματικά δικά τους αιτήματα, ταυτόχρονα να καταγγείλουν τους εργατοπατέρες που πουλάνε τα εργατικά συμφέροντα και οι εργάτες ανταποκρίνονται σ' αυτό το κάλεσμα, αυτό κάτι πάει να πει. Κι αυτό είναι δουλιά του δημοσιογράφου να το αναδείξει.

Λίγο μυαλό, λίγη τσίπα χρειάζονται για να μην αναπαράγεις τη φιλοκυβερνητική ταχτική της ηγεσίας του ΣΥΝ, η οποία για να κρύψει τη συνενοχή της στο διαρκές ξεπούλημα των εργατικών συμφερόντων, βλέποντας το άδειο Σύνταγμα, άρχισαν να μιλάνε για τη συγκέντρωση στην... Κύπρο! Το γεγονός ότι αυτό βολεύει τον ΣΥΝ, προκειμένου να στηρίξει την υπονομευτική για το κίνημα ταχτική του έγινε το κύριο στη χτεσινή ομιλία του Κωνσταντόπουλου. Αλλωστε καθείς εφ' ώ ετάχθη. Οι συνάδελφοι όμως που αναπαράγουν αυτή τη «φαιδρή» άποψη δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να δείχνουν ότι ταυτίζονται μ' αυτήν.

Νομίζουν πως χτυπώντας το εργατικό κίνημα θα τους αφήσουν να γλείψουν και κάποιο κοκαλάκι από την εξουσία; Κάποτε πολλοί απ' αυτούς διαπιστώνουν τι σημαίνει στημένη λεμονόκουπα. Ας φροντίσουν τουλάχιστον τότε, αν το καταλάβουν, να συναντηθούν με το εργατικό κίνημα ενάντια στ' αφεντικά, στις κυβερνήσεις τους, και τους δήθεν φιλεργατικούς πολιτικούς που επιμένουν σε ένα καπιταλιστικό κόσμο «με τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη». Η ταξική συσπείρωση που εκφράστηκε στο Πεδίον του Αρεως, στη συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, χρεώνει καθήκοντα σε όλους.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζει και χωρίς homecinema...(2014-11-02 00:00:00.0)
Οργανωμένη αντεπίθεση(2011-10-26 00:00:00.0)
Βρωμιές(2011-10-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-04-23 00:00:00.0)
Να γιατί δεν μπορείς να τον εμπιστευτείς(2007-09-09 00:00:00.0)
Αντε να βρούμε το ίσο μας(2004-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ