ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
Σελ. /48
Η «αντιπολιτευόμενη» συμπολίτευση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εχουμε την εντύπωση πως η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων -τουλάχιστον, όσοι κρατούν μια ελάχιστα συστηματική επαφή με τις πολιτικές εξελίξεις - έχει καταλάβει, πλέον, ότι η διαβόητη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σημαίνει πολύ μεγαλύτερα κέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις και χειροτέρευση των όρων εργασίας, αμοιβής και ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Και, όμως, η πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου έγινε έντονη και σε υψηλούς τόνους συζήτηση για την κατάπτυστη συμφωνία του ΟΤΕ και τα προωθούμενα από την κυβέρνηση μέτρα στις πρώην ΔΕΚΟ και το δημόσιο γενικότερα, κατέληξε στο εξής: Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα και την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων, με διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Με άλλα λόγια, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να θέλει και την πίτα στο ταψί και το σκύλο χορτάτο. Και μη νομίζετε πως δε γνωρίζουν ότι αυτό δε γίνεται. Πολύ καλά το γνωρίζουν. Αλλωστε, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε, ως εξής, σε όσα μέλη του Συμβουλίου έκαναν κριτική για αμηχανία και έλλειψη συγκεκριμένων θέσεων: «Εχουμε ιδεολογία. Υπάρχουν σαφείς αποφάσεις του συνεδρίου για όλα τα θέματα κι εγώ δεν είμαι πολιτικά ουδέτερος, είμαι αντικρατικιστής».

Απλά, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλει να στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά οι εργαζόμενοι να νομίζουν ότι κάνει αντιπολίτευση... Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Ανησυχία...

Τι έγινε, βρε παιδιά; Γιατί τόσο «μούγκα» σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ολλανδία; Ετσι εκτιμήσατε τη σημασία του; Μετά τους πρωτοσέλιδους τίτλους για το γαλλικό «όχι», πέσαμε σε κάτι μικρά αναγγελτικά, μικρότερα κι απ' το «βαθύ λαρύγγι» και την παραίτηση Μπάγεβιτς από τον Ολυμπιακό, ενώ κάποιες προγραμματισμένες τηλεοπτικές εκπομπές, για προχτές βράδυ, τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν.

Τι έγινε; Τόσο μεγάλη είναι η ανησυχία;

Τα ίσα δικαιώματα...

Μα δεν μπορούμε να έχουμε εργαζόμενους δύο ή τριών κατηγοριών ή ταχυτήτων. Αλλο καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα κι άλλο στον ΟΤΕ ή τη ΔΕΗ. Πρέπει να υπάρχουν ίσα δικαιώματα και καθεστώς δικαιοσύνης για όλους. Αυτά λένε οι κυβερνώντες, επιχειρηματολογώντας υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας στον ΟΤΕ και προετοιμάζοντας το κλίμα, για την επέκταση του μέτρου στις άλλες πρώην ΔΕΚΟ και το δημόσιο τομέα γενικότερα.

Τι σημαίνουν αυτά; Να επεκταθεί το σημερινό και συνεχώς χειρότερο καθεστώς εργοδοτικής αυθαιρεσίας, τρομοκρατίας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας του ιδιωτικού τομέα στους χώρους των πρώην ΔΕΚΟ και του δημόσιου τομέα. Ετσι ώστε, μαζί, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, χωρίς «εξαιρέσεις» και παρασπονδίες, να προχωρήσουν στην εφαρμογή του σύγχρονου Μεσαίωνα, όπως επιβάλλουν οι κατευθύνσεις της Λισαβόνας, η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, τα ευλύγιστα ωράρια, η μερική απασχόληση, τα διευθυντικά δικαιώματα, η «απελευθέρωση» των απολύσεων, κλπ., κλπ. Κι όλ' αυτά - ισχυρίζονται - για να γίνει η οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική. Με άλλα λόγια, για να γίνουν οι λίγοι πλούσιοι πολύ πλουσιότεροι και οι φτωχοί ακόμη περισσότεροι και φτωχότεροι.

Οσοι, δε, νομίζουν ότι η κυβέρνηση ανοίγει πόλεμο στην «τεμπελιά», είναι - δυστυχώς - βαθιά νυχτωμένοι. Το στοιχειώδες και αναφαίρετο δικαίωμα στη σταθερή και πλήρη δουλιά, με ό,τι δικαιώματα αυτό συνεπάγεται, βρισκόταν και βρίσκεται στο στόχαστρο, τόσο των κυβερνώντων, όσο και των υπολοίπων οπαδών της αγοράς και του «ευρωμονόδρομου».

... και το καπιταλιστικό κράτος

Βέβαια, λένε κι άλλα οι κυβερνώντες - όπως και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Συχνά - πυκνά αναφέρονται στα «βαρίδια» του δημόσιου τομέα, το κυρίαρχο σ' αυτόν καθεστώς ανοργανωσιάς και χάους, την πολυπλόκαμη γραφειοκρατία, τα φαινόμενα αδιαφορίας, διαφθοράς, κλπ., κλπ.

Δε θα αντικρούσουμε τα παραπάνω. Ετσι και χειρότερα έχουν τα πράγματα. Αλλωστε, το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του και μέχρι σήμερα, θεωρούσε και θεωρεί, ως βασική και αναντικατάστατη προϋπόθεση, για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, το γκρέμισμα του σημερινού κράτους των κεφαλαιοκρατών και την αντικατάστασή του απ' αυτό της εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Το σημερινό κράτος, όμως, είναι δικό τους δημιούργημα. Δικές τους είναι και οι αμαρτίες, που το σφραγίζουν. Οσο, για τα όσα σχετικά εξαγγέλλουν και προωθούν τώρα, μόνο τους εργαζόμενους και το λαό δε θα ωφελήσουν. Στον καπιταλιστικό εκσυγχρονισμό του κράτους στοχεύουν οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα. Να γίνει περισσότερο παραγωγικό και αποτελεσματικό στη διασφάλιση και εξυπηρέτηση των επιδιώξεων και των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και των πολυεθνικών. Και, βέβαια, ακόμη «φτηνότερο», ώστε να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο ο αναδιανεμητικός του ρόλος, προς όφελος των κεφαλαιοκρατών.


Τα... συναινετικά

Γρηγοριάδης Κώστας

«ΑΛΛΑΓΕΣ» με «κοινωνική συναίνεση και ευαισθησία» έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, το ίδιο τώρα λέει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Το είπε και πάλι, χτες, ο Κ. Καραμανλής. Θέλει να κάνει «αλλαγές» με τη «συναίνεση του συνδικαλιστικού κινήματος», σημείωσε.

Συμπλήρωσε, όμως, ότι είναι αποφασισμένος και τελικά θα τις προωθήσει, ακόμη και εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Προφανώς κάτι θα γνωρίζει παραπάνω για να θέτει έτσι τα πράγματα.

Μπορεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να συμφωνεί πλήρως με την «αντικρατικιστική» λογική του Κ. Καραμανλή και τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις. Μπορεί ο δημόσιος τομέας να βρίθει από συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, συντεχνιακές αντιλήψεις, κλπ., κλπ., αλλά δύσκολα να ξαναπάθει τέτοιο «χουνέρι» το ΠΑΣΟΚ, σαν αυτό του ΟΤΕ...

Εκτός των άλλων, η λειτουργία του δικομματισμού απαιτεί να συμφωνούν... διαφωνώντας. Αλλιώς, πώς θα ξεγελιέται ο κόσμος και θα το «παίζουν» μια ο ένας και μια ο άλλος...

Α ΜΑΛΙΣΤΑ βρήκε τρόπο να μειώσει το κόστος των εισιτηρίων των πλοίων το υπουργείο Ναυτιλίας! Φυσικά ούτε λόγος για τα κέρδη των εφοπλιστών, θα περιορίσει - όπως δηλώνει - τις κρατήσεις που γίνονται υπέρ εργαζομένων!!!

Διότι βέβαια κάπως πρέπει να περιορίσει τη δυσαρέσκεια του κόσμου που θα αρχίσει σιγά - σιγά να φεύγει για διακοπές και φυσικά θα διαπιστώσει πόσο βαριές είναι στο πορτοφόλι του οι απανωτές αυξήσεις που επέτρεψε το υπουργείο και η προώθηση της «απελευθέρωσης» στην ακτοπλοΐα.

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΡΑΙΟ ΚΙ ΑΥΤΟ! Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) θα ενημερώνουν λέει εφεξής τους πολίτες για τη διάθεση των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ! Λες και τα τεράστια αυτά ποσά δαπανώνται για τον κοσμάκη το παρουσιάζουν!

Μόνο που οι πάντες γνωρίζουν και πώς διατίθενται και πού διατίθενται αυτά τα λεφτά. Πιστεύει κανείς ότι θα δει μεγαλοσχήμονες της δημόσιας και οικονομικής ζωής να συνωστίζονται στις ουρές των ΚΕΠ για να μάθουν και να παραλάβουν τις επιδοτήσεις τους;

Εκτος πια κι αν τα προσωπικά γραφεία των αρμοδίων για το θέμα υπουργών, θα μετατραπούν και αυτά σε ΚΕΠ ή θα μετακομίσουν στα τελευταία...

«ΠΟΛΙΣ» αστυνομοκρατίας

Ζεις σε υποβαθμισμένη συνοικία της Αθήνας, αναπνέεις το μολυσμένο αέρα της, τα παιδιά σου δεν έχουν ελεύθερους χώρους για να παίξουν, ενώ για να πας στην εργασία σου χρειάζεσαι πολύωρο ταξίδι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αργά, ένα βράδυ, επιστρέφοντας κατάκοπος για το ...ευρύχωρο διαμέρισμα όπου ζεις με τη σύζυγο και τα δυο σου παιδιά ομάδα αστυνομικών οργάνων σε σταματά στο δρόμο. Ελεγχος... Αναρωτιέσαι γιατί σε σταμάτησαν. Σου ζητείται η ταυτότητά σου. Ψάχνεσαι και θυμάσαι ότι ξέχασες το πορτοφόλι σου στη δουλιά. Προσπαθείς να πείσεις τα αστυνομικά όργανα ότι είσαι φιλήσυχος πολίτης, αν και ίσως να μη δείχνεις για τέτοιος, αφού οι υπόνοιες των οργάνων φανερώνουν άλλα... Σου ζητούν να τους ακολουθήσεις στο αστυνομικό τμήμα για μια «εξακριβωσούλα». Εκεί, σκέφτεσαι ότι αύριο θα σηκωθείς για δουλιά και αρχίζεις να «ζοχαδιάζεσαι». Οι τόνοι ανεβαίνουν, σε στήνουν στον τοίχο. Τώρα πια ούτε δείχνεις, αλλά ούτε και είσαι φιλήσυχος πολίτης.

Ανήκεις στους 36.877 πολίτες που αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης και τα ξημερώματα της Τετάρτης ελέγχθηκαν αυθαίρετα - αφού θεωρήθηκαν ύποπτοι - σε αθρόους και μαζικούς ελέγχους, από 5.165 αστυνομικούς, που έδρασαν με «στοχευμένες και επιλεκτικές δράσεις» σε όλη την Ελλάδα. «Δράσεις» που έχουν στόχο την πάταξη της μικροεγκληματικότητας, δηλαδή των ληστειών, των κλοπών, των διαρρήξεων, της διακίνησης ναρκωτικών, των κλοπών οχημάτων. «Δράσεις» που διαφημίζονται από την κυβέρνηση ως ενέργειες πάταξης της εγκληματικότητας, ενώ στην πραγματικότητα συνηθίζουν τους πολίτες στην ιδέα πως θα νιώσουν ασφαλείς όταν μαζικά - ποσοτικά και ποιοτικά - οι κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί «εφορμούν» συχνά σε δρόμους και συνοικίες για να «επιδείξουν» το έργο τους.

Από την αρχή του χρόνου 11.448 αστυνομικοί έλεγξαν 80.104 πολίτες στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων «ΠΟΛΙΣ». Αρκετές χιλιάδες ακόμη έχουν ελεγχθεί και προσαχθεί στα αστυνομικά τμήματα από το Μάη του 2004 στο πλαίσιο των επιχειρήσεων ελέγχου ελεύθερων χώρων, που πραγματοποιούνται για την «αποκατάσταση της τάξης και της ευκοσμίας σε πλατείες, άλση και άλλα κεντρικά σημεία, όπου διαβιούν άστεγοι, πρόσφυγες και λαθρομετανάστες». Στην τελευταία επιχείρηση πιάστηκαν 1.316 άτομα για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, του ΚΟΚ και υγειονομικών διατάξεων.

Στόχος των αρχών δεν είναι η ασφάλεια του πολίτη, αφού η πολιτική που υποβαθμίζει το περιβάλλον όπου ζει και δουλεύει ο εργαζόμενος, που αυξάνει τη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση για τους πολλούς, που καταβαραθρώνει το ασφαλιστικό σύστημα, που ενισχύει τη διαφθορά στους θεσμούς του κράτους, συνεχίζεται. Αυτή η πολιτική γεννά την εγκληματικότητα. Χρειάζεται, λοιπόν, άλλη πολιτική. Αυτή που έχει στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των λαϊκών στρωμάτων, την ανάγκη κάθε εργαζόμενου για ασφάλεια που θα του δίνει το γεγονός ότι η μέρα που ξημερώνει θα τον βρει στη δουλιά του, ότι τα παιδιά του θα έχουν χώρους να ανασάνουν και να παίξουν. Τότε ο φόβος και η ανασφάλεια θα μειωθούν και η εγκληματικότητα θα γίνει περιθωριακό φαινόμενο.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ