ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Καλλιεργούν το έδαφος αποδοχής ή ανοχής νέων αντιλαϊκών μέτρων

Andrea Bonetti

Συμφωνία με τους δανειστές εντός του Μάη, προεξοφλεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Στο Κόκκινο». «Σήμερα επιδιώκουμε μια συμφωνία - λύση. Δεν αρκεί όμως "οποιαδήποτε λύση". Πρέπει η λύση να είναι βιώσιμη. Κλείνοντας η ενδιάμεση συμφωνία, θα ανοίξει η μακρόπνοη συζήτηση για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τις επενδύσεις & την ανάπτυξη», ανέφερε, προσθέτοντας πως, αν η κυβέρνηση βρεθεί σε αδιέξοδο, υπάρχει η λύση προσφυγής στο λαό.

Σκιαγραφώντας το αντιλαϊκό περιεχόμενο των παζαριών, ξεκαθάρισε ότι η επιδιωκόμενη συμφωνία «οικοδομείται σε έναν ενδιάμεσο χώρο που ήδη έχει οριοθετηθεί στη βάση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου (σ.σ.: επέκτασης δανειακής σύμβασης και μνημονίων). Τώρα πάμε σε μια minimum συμφωνία, ας την πούμε έτσι, με ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα. Αγωνιζόμαστε για συμφωνία που θα δώσει άμεση λύση στο ταμειακό έλλειμμα της χώρας, το οποίο δε δημιουργήσαμε, αλλά παραλάβαμε».

Σαν έτοιμοι από καιρό...

Στο μεταξύ, όσο πλησιάζει η ώρα να «σερβιριστούν» στο λαό οι νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις της κυβέρνησης τόσο και επιχειρείται αυτές να καλυφθούν πίσω απ' τον κουρνιαχτό που σηκώνουν δυνάμεις απ' το εσωτερικό κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης, έπειτα από ένα διάστημα εύγλωττης σιωπής, με άρθρο του στο περιοδικό «Crash» προτρέπει το λαό σε αναμονή ως την τελευταία στιγμή ενός ίσως «έντιμου συμβιβασμού», υπονοώντας ότι η κυβέρνηση πασχίζει αυτός να είναι φιλολαϊκός.

Αφού καταγγέλλει ότι «τα πιο σκληρά κι αδίστακτα κατεστημένα κέντρα σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και ΔΝΤ» ζητάνε «γη και ύδωρ», υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρόκειται να υπογράψει ποτέ νέα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων», πως «η Ελλάδα διαθέτει πολλούς εναλλακτικούς δρόμους και μπορεί να έχει προοπτική χωρίς τη χρηματοδότηση από ΕΕ και ΔΝΤ» και πως «είναι εκτός τόπου και χρόνου να σκέφτονται κάποιοι ότι οι οικονομικές επιπτώσεις ενός ελληνικού χρεοστασίου, ή ακόμα περισσότερο ενός Grexit, θα είναι πολιτικά και οικονομικά αμελητέες για το μέλλον της ΕΕ».

Αλλά αν είναι έτσι, τότε γιατί παζαρεύουν; Μήπως επειδή χωρίς χρηματοδότηση η ανάκαμψη του κεφαλαίου δεν μπορεί να επιτευχθεί;

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα θα μπορέσει να αντέξει και σιγά - σιγά να ανορθωθεί, από μία ρήξη με την ΕΕ που θα επιβάλουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της. Η ΕΕ, όμως, είναι πιθανόν, όσο κι αν αυτό μοιάζει παράδοξο, να υποστεί βαρύτατο ή και θανάσιμο τραύμα σε μια τέτοια περίπτωση», γράφει, προτρέποντας την ΕΕ να στηρίξει την Ελλάδα και κρύβοντας ότι η στήριξη θα είναι με το αζημίωτο, που βεβαίως θα κληθεί να πληρώσει βαριά ο λαός.

Ο Π. Λαφαζάνης είτε επιχειρεί να εγγράψει πολιτικές «υποθήκες» για το μέλλον της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας είναι επικεφαλής, σε ρόλο αναχώματος της ριζοσπαστικοποίησης του λαού, άρα σε όφελος του συστήματος, είτε παρουσιάζοντας το χειρότερο δυνατό σενάριο στο λαό να αποσπάσει τη συναίνεσή του σε μια συμφωνία αντιλαϊκή μεν, που όμως θα μεταθέτει χρονικά, ως την επόμενη, τη λήψη ορισμένων αντιλαϊκών μέτρων. Αρα πάλι σε όφελος του συστήματος. Η προτροπή του στο λαό να επιδείξει «θέληση για μεγάλες κινητοποιήσεις, αντοχή και δύναμη σε προσωρινές αντιξοότητες», όσους δε φοβίζει, τους ωθεί να στρατευτούν κάτω από ξένες σημαίες, αμφότερες επιλογές επιζήμιες για τα λαϊκά συμφέροντα.

Στο ίδιο πνεύμα και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης ισχυρίστηκε μιλώντας χτες στο «MEGA» ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν επώδυνοι συμβιβασμοί» και αναπαρήγαγε την κινδυνολογία λέγοντας: «Τι θέλουν; Να μας λιώσουν σαν σκουλήκια; Να μην έχουμε καθόλου ρευστό; ... Θέλουν να μας στραγγίξουν; Αυτές δεν είναι πρακτικές απέναντι σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα». Και αυτό, όταν την ίδια ώρα οπισθοχωρούν συνεχώς οι λεγόμενες κόκκινες γραμμές.

Σήμερα ενδέχεται να συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όσο πλησιάζει η, όποια, έκβαση των παζαριών της κυβέρνησης με την ΕΕ τόσο μεγαλύτερη ανάγκη προκύπτει ο κομματικός μηχανισμός να συνδράμει στον εξωραϊσμό της στο λαό.

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Επαφές έξω - αμφισβήτηση μέσα

Να στηριχτεί η στρατηγική επιλογή της εγχώριας αστικής τάξης για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, στις επαφές του αυτές τις μέρες στο Στρασβούργο, όπου βρέθηκε για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τόσο μιλώντας στους ευρωβουλευτές του όσο και σε διμερείς επαφές που είχε με το σοσιαλιστή πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Γκι Φέρχοφσταντ, και το σοσιαλδημοκράτη επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.

Ταυτόχρονα ο Σαμαράς προέβαλε και εκτός συνόρων το επιχείρημα περί συνεργασίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι αυτές, μεταξύ των οποίων ανήκει η ΝΔ, θα κάνουν τα πάντα για να κρατηθεί η Ελλάδα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη.

Πίσω στην Ελλάδα, πάντως, και στο εσωτερικό της ΝΔ, συνεχίζονται οι κινήσεις αμφισβήτησής του. Οπως λέγεται, προχτές έγιναν τρεις τέτοιες κινήσεις, όπου κεντρικό θέμα ήταν και η «αλλαγή σελίδας» στη ΝΔ.

Στην πρώτη, οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Νίκος Δένδιας και τουλάχιστον 12 βουλευτές και στελέχη, ακόμα και πρώην υπουργοί όπως η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, συζήτησαν τα μελλούμενα και την πορεία της ΝΔ.

Στην άλλη, συναντήθηκαν άλλοι 14 βουλευτές και στελέχη με το ίδιο θέμα. Στην τρίτη, βρέθηκαν πέντε βουλευτές με μακρά παρουσία στη Βουλή, αλλά και δυο πρώην υπουργοί, οι οποίοι είχαν εκτενή συζήτηση για τη στρατηγική της ΝΔ, τις αδυναμίες και τα λάθη που καταγράφονται και έχουν καθηλώσει το κόμμα σε χαμηλά ποσοστά.

Είχε προηγηθεί, την προηγουμένη, η σύναξη τουλάχιστον 20 πρώην βουλευτών, μεταξύ των οποίων οι Ιορδάνης Τζαμτζής, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Ευθύμης Καρανάσιος, Θόδωρος Σολδάτος, Ηλίας Βλαχογιάννης, Κώστας Κλειτσιώτης, Γιώργος Κοντογιάννης, Ανδρέας Κουτσούμπας, Ανδρέας Μαρίνος, Κώστας Κουτσογιαννόπουλος, Ασπασία Μανδρέκα, Φεβρωνία Πατριανάκου, Ελένη Μακρή, Αννα Μάνη, Γεωργία Μπατσαρά, όπου κυρίαρχο θέμα ήταν η σύνταξη κειμένου με αίτημα τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου με φόντο την αλλαγή ηγεσίας, αφού το μήνυμά τους ήταν πως με τη σημερινή κατάσταση δεν κερδίζονται οι εκλογές.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
«Καθυστερούν τις αναδιαρθρώσεις»

«Αντί (σ.σ: ο Αλ. Τσίπρας) να πάει στην Ευρώπη με μια λίστα μεταρρυθμίσεων - όπως προτείναμε - επέλεξε μια συνεχή πολιτική συζήτηση. Στο ένα Eurogroup μετά το άλλο, έχουν διεξαχθεί μόνο πολιτικές συζητήσεις και όχι τεχνικές επί συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στην εφημερίδα της Καταλονίας «LA VANGUARDIA», κατακρίνοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση καθυστερεί τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

EY. BENIZEΛΟΣ
Δεν κάνουν σοβαρή διαπραγμάτευση για το κεφάλαιο

«Ο κ. Τσίπρας μας δουλεύει εν ψυχρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του χτες στο ραδιοσταθμό «realfm 97,8». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν έχει κάνει ποτέ κανείς καμία σοβαρή διαπραγμάτευση. Δε γίνεται διαπραγμάτευση. Εχουμε σπαταλήσει το χρόνο, συνεχώς αλλάζουμε τους διαπραγματευτές», βάζοντας για άλλη μια φορά ζήτημα ικανότητας της κυβέρνησης να παζαρέψει ικανοποιητικά με τους δανειστές για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα του δημοψηφίσματος το οποίο άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός: «Το δημοψήφισμα μπορεί να είναι τριών ειδών. Είτε δημοψήφισμα ρήξης, δεν τα βρήκα, πάω σε ρήξη, στηρίξτε με για να ακολουθήσω μια μοναχική πορεία. Είτε δημοψήφισμα συμβιβασμού, συμβιβάστηκα, πείτε μου αν καλώς συμβιβάστηκα. Είτε το δημοψήφισμα του Ποντίου Πιλάτου, η κυβέρνηση λέει δεν ξέρω τι να κάνω, ας μου πει ο ελληνικός λαός τι να κάνω, εγώ θεωρώ ότι δυσκολεύομαι γιατί η συμφωνία είναι ετεροβαρής, σκληρή, αλλά θα κάνω ό,τι μου πει ο ελληνικός λαός», τόνισε. Και συνέχισε: «Δεν υπάρχουν Πόντιοι Πιλάτοι τώρα και επίσης δεν υπάρχει και δημοψήφισμα συμβιβασμού. Διότι κανείς στην Ευρώπη δεν πρόκειται να συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση υπό την αίρεση του δημοψηφίσματος».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
Νέα άρση ασυλίας σε χρυσαυγίτη βουλευτή

Την άρση ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρη αποφάσισε χτες κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας της Βουλής, κάνοντας δεκτό το σχετικό αίτημα του εισαγγελέα. Η υπόθεση αφορά ομιλία του Ηλ. Κασιδιάρη στις 11 Μάη 2011 με καθαρά ρατσιστικό και ναζιστικό περιεχόμενο, προτρέποντας τους συγκεντρωμένους, ανάμεσα σε άλλα, «να ξεφορτωθούν τα ανθρώπινα σκουπίδια», όπως είχε αποκαλέσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά της άρσης ασυλίας του Ηλ. Κασιδιάρη, εκτός από τη ΧΑ, ψήφισε και η ΝΔ. Ολα τα άλλα κόμματα ψήφισαν υπέρ της άρσης. Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Γιώργος Λαμπρούλης επισήμανε σχετικά ότι «η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί άλλη μία επιβεβαίωση του ναζιστικού και εγκληματικού χαρακτήρα της ΧΑ. Ερχεται να προστεθεί στη σειρά εγκληματικών πράξεων που έχουν διαπραχθεί από τη ΧΑ σε βάρος εργατών, μεταναστών κ.ά. Ουσιαστικά, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, πρόκειται για ξεκάθαρη πρόσκληση σε πογκρόμ».

Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής, συζητήθηκε και το αίτημα του εισαγγελέα για την άρση ασυλίας του βουλευτή και εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνη, για εργατική διαφορά με υπάλληλο που απασχολούσε. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ψήφισε υπέρ στην άρση ασυλίας, προκειμένου να εξεταστεί η υπόθεση του Κ. Καραγκούνη και να αρθεί η όποια σκιά υπάρχει σε βάρος του για ένα τέτοιο ζήτημα. Τα υπόλοιπα κόμματα ψήφισαν κατά της άρσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ