ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
«Ναι» σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ «εάν επαναπροσδιοριστεί»

Δίνοντας συνέχεια στις πρόσφατες δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, ο Π. Σκουρλέτης επιβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να είναι «συνομιλητής» του ΣΥΡΙΖΑ αν... «επαναπροσδιοριστεί»

Eurokinissi

Δίνοντας συνέχεια στις πρόσφατες δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, ο Π. Σκουρλέτης επιβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να είναι «συνομιλητής» του ΣΥΡΙΖΑ αν... «επαναπροσδιοριστεί»
«Επειδή πράγματι πρέπει κάποιος να μιλάει στη βάση αρχών και προγράμματος, νομίζω ότι δεν υπάρχουν σε μια τέτοια βάση περιθώρια συνεργασίας ούτε με το πρόσωπο, ούτε με το σημερινό ΠΑΣΟΚ». Αυτήν την όχι και τόσο κατηγορηματική δήλωση έκανε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης (ρ/σ «Βήμα»), απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Προχωρώντας παραπέρα, απέκλεισε την περίπτωση συνεργασίας με τον Γ. Παπανδρέου που «είναι από τους δύο, τρεις.. τέσσερις ανθρώπους οι οποίοι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση», όπως είπε, αθωώνοντας την αστική τάξη της χώρας και δίνοντας συνέχεια στην πρόσφατη δήλωση Τσίπρα ότι η συνεργασία με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπάρξει αν αποκηρύξουν τις σημερινές τους ηγεσίες.

Αλλωστε, ερωτηθείς επ' αυτού ο Π. Σκουρλέτης επεσήμανε: «Κοιτάξτε να δείτε, ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας πάντοτε ήταν συνομιλητής με την αριστερά. Βεβαίως, τις τελευταίες δεκαετίες επέλεξε να υπηρετήσει από κοινού με την συντηρητική παράταξη - και δεν εννοώ μόνο στην Ελλάδα, εννοώ και στο γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο - να υπηρετήσουν τη στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού (...) Οσο λοιπόν το ΠΑΣΟΚ είναι προσδεδεμένο σ΄ αυτήν τη στρατηγική, θα έλεγα, προφανώς δεν μπορεί να αποτελέσει συνομιλητή. Εάν αυτή τη στιγμή, μέσα από τις δικές τους διαδικασίες, επαναπροσδιοριστούν, βεβαίως».

Σε ποια κατεύθυνση; Απαντά ο Π. Σκουρλέτης: «Απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, απέναντι στις πολιτικές λιτότητας, απέναντι στο πώς αντιλαμβάνονται τα όρια και τη λειτουργία της αγοράς, το κοινωνικό κράτος, τα δημόσια αγαθά». Αν, δηλαδή, προστρέξουν σε υποστήριξη ενός άλλου μείγματος διαχείρισης ικανού να στηρίξει απ' τον κρατικό κορβανά την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, όπως διεκδικούν ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου σε κράτη - μέλη της ΕΕ, αξιώσεις που αντανακλώνται στο λόγο που αρθρώνουν οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι στα διαβούλια της λυκοσυμμαχίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε, επίσης, το αίτημα των βιομηχάνων για φτηνότερη Ενέργεια, λέγοντας πως «όποιος έχει μια γνώση του κόστους των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών διαπιστώνει το εξής. Οτι το μεν μισθολογικό έχει πέσει πάρα πολύ και το βασικό κόστος που καθιστά ακριβή την παραγωγή τους είναι το ενεργειακό». Ταυτόχρονα, νομιμοποίησε δηλαδή και τους μισθούς πείνας στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, ώστε «να μπορούν να σταθούν μέσα στον ευρωπαϊκό οικονομικό καταμερισμό με ένα τόσο ακριβό κόστος Ενέργειας».

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ για δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ. Οπως είπε ο Π. Σκουρλέτης «μπορεί να το κάνει αυτό μια ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ; Εγώ λέω όχι. Μπορεί όμως να το κάνει μια ΔΕΗ, υπό δημόσιο έλεγχο».

Για να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ο Π. Σκουρλέτης επιστράτευσε αστειότητες όπως ότι «αυτή η παροχή, η έμμεση παροχή εν πάση περιπτώσει απέναντι στη βιομηχανία πρέπει να συνδυάζεται και με άλλα πράγματα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας, όπου κι αυτοί θα δεσμευθούν για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για μια επανατοποθέτηση απέναντι στο θέμα των ομαδικών απολύσεων»! Λέει, δηλαδή, στο κεφάλαιο να δώσει μερικά ψίχουλα απ' τα κέρδη με ουρά που του εγγυάται ο ΣΥΡΙΖΑ για να «εξαγοράσει» την υποταγή του λαού στη στρατηγική που τον γονατίζει.


ΑΝΕΛ
Εφυγε άλλος ένας

Αλλος ένας βουλευτής αποχώρησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, αυτήν τη φορά στον απόηχο του καταποντισμού του κόμματος στις πρόσφατες ευρωεκλογές και τοπικοδιοικητικές εκλογές.

Ο Β. Καπερνάρος με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής δήλωσε ότι «ανεξαρτητοποιείται». Θυμίζουμε ότι ως υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας στηριζόμενος από τους ΑΝΕΛ έλαβε μόλις 3,56% (ποσοστό πολύ κοντινό άλλωστε και με το 3,09% που έλαβαν οι ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές μια βδομάδα μετά). Μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, η οποία συνεδρίασε σε βαρύ κλίμα για τα αποτελέσματα των εκλογών, ο Β. Καπερνάρος φέρεται να υποστήριξε ότι στην προεκλογική εκστρατεία για το δήμο Αθηναίων δέχτηκε εσωκομματικό πόλεμο. Διαβεβαίωνε πάντως πως «οι λόγοι της ανεξαρτητοποίησής μου δεν εμπεριέχουν, ούτε σαν σκέψη, τη συνεργασία μου με άλλο κόμμα. Παιχνίδια κάτω από το τραπέζι δεν έπαιξα ποτέ στη ζωή μου και δεν θα το κάνω τώρα, άλλωστε δεν είναι του χαρακτήρα μου».

Μιλώντας νωρίτερα στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος δήλωσε: «Οσοι δεν αντέχουν και θέλουν να πάνε να γίνουν πατερίτσα της ΝΔ, η πόρτα είναι ανοιχτή». Σχολιάζοντας τα πεσμένα ποσοστά των ΑΝΕΛ είπε: «Επικράτησε μία λογική που έστειλε ψηφοφόρους στο ΣΥΡΙΖΑ, στο Ποτάμι και τη Χρυσή Αυγή (...) Ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ πίστεψαν ότι, ψηφίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ, θα έφευγε η κυβέρνηση. Είχαμε απώλεια προς τη Χρυσή Αυγή, διότι πολίτες πίστευαν ότι θα τιμωρήσουν σκληρά την κυβέρνηση ψηφίζοντας Χρυσή Αυγή».

Θυμίζουμε ότι από το Δεκέμβρη 2012 ως σήμερα, από τους ΑΝΕΛ έχουν αποχωρήσει συνολικά 6 βουλευτές, με την κοινοβουλευτική τους ομάδα πλέον να αριθμεί 14 βουλευτές.

Εντωμεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση των ΑΝΕΛ, η Ελενα Κουντουρά εξελέγη νέα γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, έπειτα από πρόταση του Π. Καμμένου. Επίσης, αποφασίστηκε ότι 14 και 15 Ιούνη οι ΑΝΕΛ θα διοργανώσουν ένα «διευρυμένο Εθνικό Συμβούλιο», με σκοπό την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την «αναδιοργάνωση» του κόμματος.


Τα πέντε σημεία του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις εκλογές του Μάη του 2012, ο Αλ. Τσίπρας, έχοντας στα χέρια του τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, παρουσίασε νέους - σε σχέση με τους έως τότε - άξονες κυβερνητικής συνεργασίας. Καλλιεργώντας αυταπάτες και επικίνδυνο εφησυχασμό στο λαό, που εξαργύρωσε στις δεύτερες εκλογές, τον Ιούνη, ισχυριζόταν τότε ότι μια εκλογική μάχη είναι αρκετή να φέρει τούμπα την αντιλαϊκή πολιτική, υποστηρίζοντας ότι η ψήφος του λαού «καθιστά με σαφήνεια άκυρο το μνημόνιο και καθιστά πλέον ως πρώτη εναλλακτική επιλογή μια αριστερή κυβέρνηση». Αυτή ήταν και η αιχμή του δόρατος της επίθεσης σε βάρος του ΚΚΕ, ότι αρνείται να στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση, άρα αρνείται τη βοήθεια στο λαό που στενάζει.

Οι ελάχιστοι άξονες που έθετε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία ήταν:

-- Αμεση ακύρωση των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα των επαίσχυντων εκείνων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω μισθούς και συντάξεις.

-- Ακύρωση των νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα (ΣΣΕ, μετενέργεια).

-- Προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα (π.χ. αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθιέρωση της απλής αναλογικής).

-- Δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα.

-- Δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για να διερευνήσει το επαχθές του δημόσιου χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης ευρωπαϊκής λύσης.

Πέρασαν ακριβώς δύο χρόνια. Τα παραπάνω πέντε σημεία, που υπηρετούσαν τότε μικροκομματικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι αντικαθίστανται από τα σημερινά πέντε ζητήματα τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποδεικνύει στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να χειριστεί μόνη της, χωρίς συναίνεση. Ετσι ανοίγει ουσιαστικά ένα πεδίο διαλόγου με την κυβέρνηση:

-- Τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

-- Τον νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

-- Τον νέο επίτροπο της Ελλάδας στην Κομισιόν.

-- Την εφαρμογή νέων μέτρων λιτότητας.

-- Τις ιδιωτικοποιήσεις.

Και από αυτή την εξέλιξη επιβεβαιώνεται η προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο του ρόλο και στις ανάγκες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που ορέγεται να διαχειριστεί.

Μαζί με πολλά άλλα που έχουν καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα: Την υπαναχώρηση από υποσχέσεις που είχε δώσει στο λαό, την κατάθεση κάθε τρεις και λίγο διαπιστευτηρίων στο σύστημα, το φλερτ με το χώρο του εθνικισμού, το καλόπιασμα της «λαϊκής δεξιάς», το κανάκεμα στελεχών του ΠΑΣΟΚ με ευθύνη για την πορεία που έφερε το λαό στη σημερινή κατάσταση, αλισβερίσια στο παρασκήνιο για τα πόστα της τοπικής διοίκησης και, το τελευταίο, έμμεση δήλωση διαθεσιμότητας για συνεργασία στην κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά, ορισμένη μερίδα του αστικού Τύπου (και του φιλικά προσκείμενου στον ΣΥΡΙΖΑ) σημείωνε με αφορμή την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ότι οι βιομήχανοι είδαν με καλό μάτι τη «μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ από την πολιτική "κατάργησης του μνημονίου" στην "ανάγκη διαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης με την τρόικα"» (κύριο άρθρο της «Εφημερίδας των Συντακτών», 29/05/2014).

Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν ο ΣΥΡΙΖΑ αποσαφήνισε τη θέση του και για τα πέντε και για όλα τα υπόλοιπα «σημεία» που η οποιαδήποτε κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει. Είναι λοιπόν επείγον, ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν εκλογές, οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα, να εγκαταλείψουν οποιαδήποτε στάση αναμονής της κυβερνητικής εναλλαγής, να συνειδητοποιήσουν ότι είναι μονόδρομος για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους η συμμετοχή στην ταξική πάλη.


Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ