ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
Ζητάει ισχυροποίηση των μονοπωλίων

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Είναι θετικό το γεγονός της συγχώνευσης. Παραμένει, όμως, το ζήτημα της χρηματοπιστωτικής πολιτικής συνολικά του τραπεζικού συστήματος. Υπάρχει το ζήτημα ρευστότητας της αγοράς και συμμετοχής των τραπεζών στη στήριξή της. Εκείνο που πρέπει να προτάσσεται είναι η προστασία των θέσεων εργασίας. Είναι αναγκαία η δημιουργία νέων τραπεζικών ολοκληρωμάτων, προκειμένου να σταθούν στον ανταγωνισμό, με δεδομένη την οικονομική κρίση, τις απειλές και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξουν θεσμικά αντίβαρα για την προστασία του καταναλωτή και τις υποχρεώσεις των τραπεζών σε σχέση με ολιγοπωλιακές συμπεριφορές».

Τα παραπάνω δήλωσε χτες ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλης στο πλαίσιο συνέντευξής του στον ρ/σ της ΝΕΤ. Δεν εντυπωσιάζει κανέναν βεβαίως ότι σπεύδει να χειροκροτήσει μια νομοτελειακή διαδικασία στον καπιταλισμό, τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, ότι σπεύδει να ζητήσει «νέα τραπεζικά ολοκληρώματα», ισχυροποίηση δηλαδή των μονοπωλίων. Είναι γνωστό ότι με τα μπούνια υπέρ του καπιταλισμού είναι το κόμμα του κ. Κουβέλη. Εντυπωσιάζει ίσως η προσπάθεια που καταβάλει να πείσει το ακροατήριό του ότι στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας είναι δυνατόν και οι εργαζόμενοι να προστατευτούν και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να αποφευχθούν «ολιγοπωλιακές συμπεριφορές». Αλήθεια πού είδε να συμβαίνει έστω ένα απ' όλα αυτά ο κ. Κουβέλης; Εμπειρία συγχωνεύσεων, εξαγορών, γιγάντωσης μονοπωλίων υπάρχει άφθονη. Εμπειρία για κάτι απ' όσα ζητά να διασφαλιστούν ο κ. Κουβέλης δεν υπάρχει ούτε για δείγμα.

Μίλησαν οι ... κυβερνητικοί εκπρόσωποι

Ο Δ. Ζαφειριάδης, εκπρόσωπος Τύπου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», μίλησε, χτες, για «φοιτητικές μειοψηφίες» που οδηγούν «σε απόγνωση την πλειοψηφία των φοιτητών και μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας». Η «Δημοκρατική Συμμαχία» (που υπερψήφισε το νόμο - πλαίσιο) στρέφεται κατά των κινητοποιήσεων και των αποφάσεων για αναβολή των εξεταστικών και κάνει λόγο για «φθηνές και παλαιοκομματικές λογικές», που «παραδίδουν μαθήματα ανομίας και ασυνέπειας» και για «οπαδούς της στασιμότητας και της μιζέριας». Δε μας κάνουν καθόλου εντύπωση οι θέσεις της «Δημοκρατικής Συμμαχίας». Είναι γνωστές. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το συγκεκριμένο κόμμα εκφράζει τις θέσεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης, λίγο πριν τις διατυπώσει.

Με την ευκαιρία, μια και μιλάμε για τέτοιου είδους κόμματα, να σημειώσουμε πως το ΛΑ.Ο.Σ., μέσω του εκπροσώπου του Κ. Αϊβαλιώτη, υποστήριξε: «Η κατάληψη των Πανεπιστημίων μπορεί να επιφέρει και την κατάλυση της κυβέρνησης. Ο νόμος, όμως, παραμένει νόμος και θα εφαρμοσθεί, όσο και να επιμένουν οι χρόνιοι καταληψίες των πανεπιστημίων»... Να υπενθυμίσουμε, πάντως, στη «Δημοκρατική Συμμαχία» και το ΛΑ.Ο.Σ. (και στην κυβέρνηση και στη ΝΔ) πως το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα, όπως και το λαϊκό κίνημα, έχουν μετατρέψει πολλούς αντιλαϊκούς νόμους σε χαρτιά που έμειναν στο αρχείο...

Μαύρη (αντί)Δράση

Το μόρφωμα του Στ. Μάνου, επονομαζόμενο και «Δράση», εξέδωσε χτες ανακοίνωση για τις εργασιακές σχέσεις, «μαλώνοντας» την κυβέρνηση επειδή «δεν εφάρμοσε όσα ορίζονται στο Μνημόνιο για τις εργασιακές σχέσεις»! Της εφιστά λοιπόν την προσοχή, γιατί, όπως λέει, «με το σημερινό εργασιακό καθεστώς εργαζόμενοι και επιχειρήσεις παραμένουν όμηροι των αντιδραστικών συνδικάτων και της γραφειοκρατίας»! Κι ενώ για τους εργαζόμενους της χώρας έχουν έρθει τα πάνω - κάτω, έχουν ήδη σκάσει άπειρες τορπίλες που τίναξαν στον αέρα εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα, η «Δράση» απαιτεί αδιάλειπτη δράση της καρμανιόλας και του δήμιου. Συγκεκριμένα, αξιώνει: «Κατάργηση του ΟΜΕΔ». «Κατάργηση της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων σε μη συμβαλλόμενους συνδικαλιστικούς και εργοδοτικούς φορείς». «Αρση όλων των γραφειοκρατών και δικαστικών εμποδίων στη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων». Θεσμοθέτηση «πραγματικά ευέλικτων σχέσεων εργασίας με την άρση κάθε είδους εμποδίου και περιορισμού».

Είναι προφανές ότι η «Δράση» δε θέλει καν να υπάρχουν εργαζόμενοι σ' αυτήν τη χώρα, σκλάβους θέλει. Νοσταλγεί την εποχή της δουλοκτησίας. Ας γνωρίζει, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να τραβήξουν κουπί στη γαλέρα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και να μαστιγώνονται αλύπητα. Αντιθέτως, την ώρα που ο λαός θα αναλάβει δράση για όσα πραγματικά δικαιούται και αξίζει να απολαύσει, θα υπάρξουν πολλοί πρόθυμοι να στείλουν μορφώματα της μαύρης αντίδρασης σαν αυτό του κ. Μάνου στα αζήτητα της Ιστορίας.


Το «ζεστό» χρήμα είναι για το κεφάλαιο...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ το χρηματιστήριο, με «ασανσέρ» τις τραπεζικές μετοχές και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που μιλάνε για κόλπα και σχεδιασμούς ώστε κάποιοι να κερδοσκοπήσουν.

Μόνο που πια δε χρειάζονται το χρηματιστήριο για να πάρουν τα χρήματα του κόσμου και να τα δώσουν στους πολυεθνικούς ομίλους, όπως κάνανε το 1999 -2000. Δεν είναι αναγκαίο να μπούνε σε τέτοια διαδικασία.

Τι να το κάνεις το χρηματιστήριο, όταν έχεις την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Βουλή, την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, το σύστημα ολόκληρο δηλαδή, που «αναδιανέμει» ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει υπέρ των λίγων...

Μάλιστα, δεν μπαίνουν καν στο κόπο να δελεάσουν τον κοσμάκη, ώστε οικειοθελώς να συμμετέχει στην όλη ιστορία. Δεν έχουν άλλωστε και χρόνο, πιέζονται από τα πράγματα.

Κάτι προσπαθούν να ψελλίσουν τα μέσα ενημέρωσης, αλλά μετά έρχονται οι ...«έκτακτες εισφορές», οι «αλλαγές στα εργασιακά» και η «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» και «μαζεύουν όλο το χαρτί».

ΤΩΡΑ, ΔΗΛΑΔΗ, ΘΕΛΟΥΝ να μας πείσουν ότι η τρόικα και ο Χρυσοχοϊδης συζήτησαν για τη ...«χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας» και την «ανάπτυξη»; Γιατί δεν λένε τα πράγματα με το όνομά τους;

Για το ζεστό ευρω-χρήμα, που πρέπει να πάρουν οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και οι πολυεθνικές, συζήτησαν και για τίποτε άλλο. Αυτό είναι το θέμα τους, γι' αυτό βρίσκονται όλοι εδώ. Εχουν σοβαρότατους λόγους...

Οχι, φυσικά, πως συμφωνούν στη μοιρασιά, μια και οι «αγέλες» πάντα τσακώνονται όταν είναι να μοιραστεί η λεία. Ομως, συνεργάζονται και κυνηγάνε παρέα και φυσικά, στην περίπτωσή μας, θήραμα είναι ο Ελληνας εργαζόμενος.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εκλογολογούν για συναίνεση

Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό, στην κατεύθυνση μιας, επιβεβλημένης απ' τις ανάγκες της άρχουσας τάξης, αναμόρφωσής του, επιβεβαιώνονται μέρα με τη μέρα. Φαίνεται πλέον καθαρά ότι όλα τα σφυριά της έχουν επιστρατευτεί για τη σφυρηλάτηση της συναίνεσης και τυπικά γιατί ουσιαστικά υπάρχει, ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις, κατά κύριο λόγο στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με πιο επιθετικό χαρακτήρα απέναντι στο λαό, το εργατικό - λαϊκό κίνημα και με έκφραση σε κυβερνητικό επίπεδο. Με πραγματικό στόχο, η δική τους συναίνεση να εκβιάσει τη συναίνεση του λαού στην πολιτική που σφαγιάζει τα δικαιώματά του.

Η δυσκολία διαχείρισης της κρίσης, ο φόβος μπροστά στη διογκούμενη λαϊκή οργή, η ανάγκη εφαρμογής μιας πολιτικής προς όφελος συνολικά της άρχουσας τάξης, που θα αντιμετωπίσει και τις έριδες ανάμεσα σε τμήματά της με αντικρουόμενα συμφέροντα, επιβάλλουν το «τσιμεντάρισμα» σε ενιαίο μπλοκ των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Του «συνταγματικού τόξου», όπως γράφτηκε στον αστικό Τύπο, υποδεικνύοντας και τον επιδιωκόμενο στόχο, δηλαδή την απρόσκοπτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής με το ταξικό κίνημα υποταγμένο. Ο ψευτοκαυγάς ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για τα επιμέρους, στο πλαίσιο της διαχείρισης, δεν αντιτίθεται στα παραπάνω. Δεν εκκινεί από ουσιώδεις πολιτικές διαφορές. Στη βασική κατεύθυνση και τα δύο αυτά κόμματα συμπίπτουν απολύτως, στέκονται πλάι πλάι απέναντι στο λαό. Ανομολόγητος στόχος της μεταξύ τους διαπάλης είναι το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο υπό αναμόρφωση πολιτικό σκηνικό.

Μια ματιά στην αρθρογραφία του αστικού Τύπου, στις δηλώσεις στελεχών του δικομματισμού και των παραφυάδων του δίνει το στίγμα των εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί. Για την επιτάχυνσή τους ανασύρεται και το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών. Στη βάση της παραδοχής ότι η κάλπη δε θα αναδείξει μονοκομματική κυβέρνηση, άρα η συνεργασία των αστικών πολιτικών κομμάτων θα τεθεί εκ των πραγμάτων, τα επιτελεία και οι μηχανισμοί της άρχουσας τάξης ευελπιστούν οι εκλογές να αποτελέσουν το εμβρυουλκό της επιδιωκόμενης συναίνεσης. Με την ελπίδα, ταυτόχρονα, όπως γράφτηκε στον αστικό Τύπο, και να εκτονώσουν «μια φορτισμένη και θυμωμένη κοινωνία». Να κερδίσει χρόνο, δηλαδή, το αστικό πολιτικό σύστημα για να προωθήσει τις «τομές» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την πλήρη αφαίμαξη του λαού και του πλούτου αυτής της χώρας.

Απέναντι σ' αυτή τη «θυμωμένη κοινωνία», η πλουτοκρατία θέλει παραταγμένο σύσσωμο το πολιτικό της προσωπικό, σε ενιαίο μέτωπο, αποφασισμένο να προωθήσει πάση θυσία την πολιτική που διασφαλίζει τα συμφέροντά της, τσακίζοντας το λαό, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ, που δρα στην κατεύθυνση οργάνωσης και ανάπτυξης της λαϊκής πάλης. Οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις πρέπει έγκαιρα να απορρίψουν τα κελεύσματα συναίνεσης, τα ιδεολογήματα και τη στρατηγική των αστικών κομμάτων. Να πάρουν θέση απέναντί τους, συμπορευόμενες με το ΚΚΕ στον αγώνα για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου. Η κάλπη, όποτε κι αν στηθεί, να επισφραγίσει αυτή τους την επιλογή, αποδυναμώνοντας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και τις άλλες δυνάμεις της διαχείρισης. Ενισχύοντας καθοριστικά το ΚΚΕ, τη λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ