Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εκλογολογούν για συναίνεση

Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό, στην κατεύθυνση μιας, επιβεβλημένης απ' τις ανάγκες της άρχουσας τάξης, αναμόρφωσής του, επιβεβαιώνονται μέρα με τη μέρα. Φαίνεται πλέον καθαρά ότι όλα τα σφυριά της έχουν επιστρατευτεί για τη σφυρηλάτηση της συναίνεσης και τυπικά γιατί ουσιαστικά υπάρχει, ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις, κατά κύριο λόγο στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με πιο επιθετικό χαρακτήρα απέναντι στο λαό, το εργατικό - λαϊκό κίνημα και με έκφραση σε κυβερνητικό επίπεδο. Με πραγματικό στόχο, η δική τους συναίνεση να εκβιάσει τη συναίνεση του λαού στην πολιτική που σφαγιάζει τα δικαιώματά του.

Η δυσκολία διαχείρισης της κρίσης, ο φόβος μπροστά στη διογκούμενη λαϊκή οργή, η ανάγκη εφαρμογής μιας πολιτικής προς όφελος συνολικά της άρχουσας τάξης, που θα αντιμετωπίσει και τις έριδες ανάμεσα σε τμήματά της με αντικρουόμενα συμφέροντα, επιβάλλουν το «τσιμεντάρισμα» σε ενιαίο μπλοκ των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Του «συνταγματικού τόξου», όπως γράφτηκε στον αστικό Τύπο, υποδεικνύοντας και τον επιδιωκόμενο στόχο, δηλαδή την απρόσκοπτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής με το ταξικό κίνημα υποταγμένο. Ο ψευτοκαυγάς ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για τα επιμέρους, στο πλαίσιο της διαχείρισης, δεν αντιτίθεται στα παραπάνω. Δεν εκκινεί από ουσιώδεις πολιτικές διαφορές. Στη βασική κατεύθυνση και τα δύο αυτά κόμματα συμπίπτουν απολύτως, στέκονται πλάι πλάι απέναντι στο λαό. Ανομολόγητος στόχος της μεταξύ τους διαπάλης είναι το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο υπό αναμόρφωση πολιτικό σκηνικό.

Μια ματιά στην αρθρογραφία του αστικού Τύπου, στις δηλώσεις στελεχών του δικομματισμού και των παραφυάδων του δίνει το στίγμα των εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί. Για την επιτάχυνσή τους ανασύρεται και το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών. Στη βάση της παραδοχής ότι η κάλπη δε θα αναδείξει μονοκομματική κυβέρνηση, άρα η συνεργασία των αστικών πολιτικών κομμάτων θα τεθεί εκ των πραγμάτων, τα επιτελεία και οι μηχανισμοί της άρχουσας τάξης ευελπιστούν οι εκλογές να αποτελέσουν το εμβρυουλκό της επιδιωκόμενης συναίνεσης. Με την ελπίδα, ταυτόχρονα, όπως γράφτηκε στον αστικό Τύπο, και να εκτονώσουν «μια φορτισμένη και θυμωμένη κοινωνία». Να κερδίσει χρόνο, δηλαδή, το αστικό πολιτικό σύστημα για να προωθήσει τις «τομές» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την πλήρη αφαίμαξη του λαού και του πλούτου αυτής της χώρας.

Απέναντι σ' αυτή τη «θυμωμένη κοινωνία», η πλουτοκρατία θέλει παραταγμένο σύσσωμο το πολιτικό της προσωπικό, σε ενιαίο μέτωπο, αποφασισμένο να προωθήσει πάση θυσία την πολιτική που διασφαλίζει τα συμφέροντά της, τσακίζοντας το λαό, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ, που δρα στην κατεύθυνση οργάνωσης και ανάπτυξης της λαϊκής πάλης. Οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις πρέπει έγκαιρα να απορρίψουν τα κελεύσματα συναίνεσης, τα ιδεολογήματα και τη στρατηγική των αστικών κομμάτων. Να πάρουν θέση απέναντί τους, συμπορευόμενες με το ΚΚΕ στον αγώνα για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου. Η κάλπη, όποτε κι αν στηθεί, να επισφραγίσει αυτή τους την επιλογή, αποδυναμώνοντας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και τις άλλες δυνάμεις της διαχείρισης. Ενισχύοντας καθοριστικά το ΚΚΕ, τη λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορισμένες σκέψεις (2011-11-02 00:00:00.0)
Στήνουν παγίδες (2011-09-22 00:00:00.0)
Στρατηγική ομοφωνία κάτω από την ψηφοθηρική πόλωση (2009-11-22 00:00:00.0)
Βασικό στήριγμα της ολιγαρχίας (2002-04-21 00:00:00.0)
Η... συναίνεση! (2002-02-27 00:00:00.0)
Η επιχείρηση της αναπαλαίωσης του δικομματισμού (1995-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ