Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Εργαλείο πλουτισμού των μεγιστάνων

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν από κοινού το νομοσχέδιο για τη σύσταση ...«Ανεξάρτητης Αρχής»

Στη θεσμοθέτηση μίας ακόμη ...«ανεξάρτητης αρχής», αυτή τη φορά για τις δημόσιες συμβάσεις, συμφώνησαν χτες στη Βουλή ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, υπερψηφίζοντας επί της αρχής το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, του οποίου η συζήτηση ολοκληρώνεται σήμερα. Για γραφειοκρατικό όργανο που θα αποτελέσει αντικειμενικά «τροχονόμο συμφερόντων» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου, καταψηφίζοντας το νομοθέτημα.

«Το νομοσχέδιο», επισήμανε ο Ν. Παπακωνσταντίνου, «έρχεται σήμερα, πλάι στα χρηματοδοτικά πακέτα στους τραπεζίτες», τονίζοντας πως οι δημόσιες συμβάσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι «κρατικές παραγγελίες προς τους επιχειρηματικούς ομίλους». Ενα σύστημα που δημιουργεί μια «κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα», που βρίσκεται «μακριά από τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού». Γι' αυτό, επισήμανε, συνεχώς ψηφίζονται «ρυθμίσεις κοντά στις προσδοκίες και τις αξιώσεις των μεγιστάνων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις είναι αντισυμβαλλόμενο μέρος οι ΑΕ και οι κοινοπραξίες», που στοχεύουν στην «αποκόμιση του μέγιστου δυνατού κέρδους» και «έτσι τα δημόσια αγαθά προσαρμόζονται στις ανάγκες της κερδοφορίας τους».

Αναφερόμενος στον πυρήνα του νομοσχεδίου για την ύπαρξη ανεξάρτητης αρχής ελέγχου των δημόσιων συμβάσεων επισήμανε πως «η προτεινόμενη διοικητική αρχή αναλαμβάνει τον ρόλο του τροχονόμου για να μοιράζεται η πίτα μεταξύ τους», αποκαλώντας το «διοικητικό κρίκο ευρωενωσιακής κοπής».

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα για το τι σημαίνει δημόσιες συμβάσεις, θυμίζοντας πως για την Εγνατία Οδό υπήρξε προϋπολογισμός 1 δισ. ευρώ, αλλά πληρώθηκαν 7 δισ. ευρώ, για την Αττική Οδό υπήρχε προϋπολογισμός 250 εκατομμυρίων ευρώ και πληρώθηκαν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Πρόσθεσε μάλιστα πως για την Αττική Οδό το 55% ήταν κρατική χρηματοδότηση και «9,5% έβαλε ο επιχειρηματικός όμιλος και μάλιστα με δάνεια και εγγυήσεις του Δημοσίου». Επισήμανε παράλληλα ότι «το κέρδος είναι ο βασικός παράγοντας εκτόξευσης του κόστους των δημοσίων έργων». Σχετικά με τις ρυθμίσεις του προτεινόμενου νόμου που αφορούν στην προπτωχευτική διαδικασία ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι αφορά «τους ηττημένους του καπιταλιστικού ανταγωνισμού» και με αυτές «ισχυροποιείται ο ρόλος του τραπεζικού κεφαλαίου στις συγχωνεύσεις και μεταβιβάσεις επιχειρήσεων».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η εισηγήτρια του κόμματος, Κ. Μπατζελή, μίλησε για ένα νόμο που θα συμβάλει στην «καταπολέμηση της γραφειοκρατίας», θα αποτελέσει «έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων», ενώ θα εξαλείψει την «άσκοπη και αδιαφανή σπατάλη δημοσίων πόρων». Επισήμανε ότι αποτελεί «υλοποίηση των ευρωπαϊκών συμφωνιών μας» και στοχεύει στην «προσέλκυση επενδύσεων». Την κυβερνητική επιχειρηματολογία ενστερνίστηκε και ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, εκφράζοντας απλώς ενστάσεις σε σχέση με τον τρόπο συγκρότησης της ανεξάρτητης αρχής και την εμπλοκή της στις επιτροπές αξιολόγησης των δημόσιων συμβάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ