Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Οι αντικαθεστωτικοί, το ΝΑΤΟ και το «αγκάθι» της μοιρασιάς

Με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών, οι αντικαθεστωτικοί φέρονται να περικύκλωσαν τη Σύρτη, όπου διατηρούνται φιλοκανταφικές δυνάμεις
Με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών, οι αντικαθεστωτικοί φέρονται να περικύκλωσαν τη Σύρτη, όπου διατηρούνται φιλοκανταφικές δυνάμεις
TΡΙΠΟΛΗ - ΣΥΡΤΗ - ΑΛΓΕΡΙ.--

Χρονικό περιθώριο μέχρι το Σάββατο έδωσαν οι αντικαθεστωτικοί στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι, να παραδοθούν όπου και αν βρίσκονται. Το τελεσίγραφο αφορά, σε πρώτο επίπεδο, την πόλη της Σύρτης, που σχεδόν πολιορκείται, αλλά και τουλάχιστον άλλες δύο πόλεις όπου φύλαρχοι και δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι ελέγχουν ακόμη την κατάσταση: Το Μπάνι Ουαλίντ και τη Σάμπχα. Παράλληλα, οι αντικαθεστωτικοί καλλιεργούν, ήδη, το έδαφος για παράταση της παρουσίας, με διάφορους τρόπους, του ΝΑΤΟ ή άλλων ξένων στρατευμάτων στη χώρα και πιέζουν για χρηματοδότηση, αξιοποιώντας, όπως άλλωστε έχουν πράξει μέχρι σήμερα, το «όπλο» του παζαριού της διανομής προνομιακών συμφωνιών εκμετάλλευσης του λιβυκού πλούτου, κατά προτεραιότητα, στις ιμπεριαλιστικές εκείνες δυνάμεις που στάθηκαν στο πλευρό τους.

Τα θέματα αυτά αναμένεται να κυριαρχήσουν στη Σύνοδο της «Ομάδας Επαφής», αύριο Πέμπτη στο Παρίσι, που διοργανώνει η Γαλλία. Ηδη, ο πρωθυπουργός του λεγόμενου Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Αμπντούλ Τζαλίλ (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Καντάφι) μιλούσε, χτες, για «αναγκαιότητα παρουσίας ξένων στρατευμάτων στη Λιβύη για λόγους ασφάλειας», επαναλαμβάνοντας ότι «ο Καντάφι παραμένει ακόμη απειλή». Το σκεπτικό του έσπευσε να «συμμεριστεί» ο συνταγματάρχης Ρολάντ Λαβουά, εκ μέρους του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι «ο Καντάφι, αν και ηττάται σε πολλά μέτωπα, έχει ακόμη τον έλεγχο ορισμένων δυνάμεων», γι' αυτό και το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του μέχρις ότου αποκατασταθεί η ασφάλεια σε όλη τη χώρα. Ο Λαβουά, πάντως, απέφυγε επισταμένα να διευκρινίσει αν εξετάζεται, ήδη, κάποιου είδους ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης ή όχι.

Στο Παρίσι, αναμένονται 60 εκπρόσωποι από τουλάχιστον 30 χώρες (και την ελληνική κυβέρνηση, που σπεύδει να διεκδικήσει μερίδιο από τη λεία για την ελληνική πλουτοκρατία) και διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται 25 αρχηγοί κρατών. Αν και έχουν προσκληθεί, δεν ήταν ακόμη σαφές, χτες, αν θα συμμετάσχουν οι Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Νότια Αφρική, που δεν έχουν αναγνωρίσει το αντικαθεστωτικό Συμβούλιο. Στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών διαγκωνισμών για τη διασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου από τη λεία, μάλλον, θα πρέπει να εντάξει κανείς και το χτεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», δύο μόλις μέρες πριν τη Σύνοδο του Παρισιού, το οποίο κατονομάζει θυγατρική του γαλλικού ομίλου Πληροφορικής Bull Amesys και μία κινεζική εταιρεία ως αυτές που βοήθησαν το καθεστώς με τεχνογνωσία να παρακολουθεί τις τηλεπικοινωνίες των αντικαθεστωτικών.

Αναμέτρηση με το χρόνο

Σε διαρκείς επαφές με εκπροσώπους των φυλών της Σύρτης φέρονται να βρίσκονται οι αντικαθεστωτικοί, όπως διατείνονταν οι ίδιοι και το ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί τρόπος συνεννόησης και λύσης της πολιορκίας χωρίς μάχες. Σε αντίθετη περίπτωση, η μάχη για τη Σύρτη εκτιμάται ότι θα είναι, ίσως, από τις αιματηρότερες των τελευταίων μηνών.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της Τρίπολης δίνουν τη δική τους μάχη επιβίωσης, καθώς στην πρωτεύουσα δεν υπάρχουν ακόμη νερό, ηλεκτρικό, τρόφιμα και φάρμακα και έχει πλημμυρίσει από πτώματα.

Διπλωματική ένταση με Αλγερία

«Εχθρική κίνηση» χαρακτήρισαν εκπρόσωποι του αντικαθεστωτικού Συμβουλίου το ότι η αλγερινή ηγεσία δέχτηκε στο έδαφός της την σύζυγο, την κόρη και δύο γιους του Καντάφι. Το Αλγέρι, που δεν έχει αναγνωρίσει το αντικαθεστωτικό Συμβούλιο, επικαλέστηκε «ανθρωπιστικούς λόγους», ανακοινώνοντας ότι η κόρη του Καντάφι γέννησε μόλις λίγες ώρες μετά το πέρασμα των συνόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ