ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κριτική που ρίχνει νερό στο μύλο των αντιλαϊκών εκβιασμών

Πιέζει για κλείσιμο της αντιλαϊκής «αξιολόγησης» που ζητά το κεφάλαιο και λανσάρεται ως ικανότερη να διαχειριστεί τις ανάγκες του

«Να κάνει τη δουλειά της, ώστε να κλείσει γρήγορα την αξιολόγηση», καλεί την κυβέρνηση η ηγεσία της ΝΔ...

Eurokinissi

«Να κάνει τη δουλειά της, ώστε να κλείσει γρήγορα την αξιολόγηση», καλεί την κυβέρνηση η ηγεσία της ΝΔ...
Κριτική στην κυβέρνηση ότι με τους «ερασιτεχνικούς χειρισμούς» της μπορεί να βυθίσει σε «ασφυξία» την εγχώρια καπιταλιστική οικονομικά ασκεί η ΝΔ, με αφορμή τη διαρροή των διαλόγων στελεχών του ΔΝΤ. Παράλληλα, εκφράζει την κοινή πρεμούρα τους να κλείσει η «αξιολόγηση» με τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, ρίχνοντας και αυτή νερό στο μύλο των εκβιασμών ενάντια στο λαό.

Ενδεικτικά, ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει ότι «είναι η δική τους ανικανότητα (σ.σ: της κυβέρνησης) και αναξιοπιστία που δίνουν άλλοθι σε προβληματικές σκέψεις διαφόρων στελεχών για πιέσεις προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η κυβέρνηση με τους επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς της, οδηγεί και πάλι τη χώρα σε ασφυξία. Οπως ακριβώς έκανε και στο ολέθριο για τους Ελληνες 2015». Ο πρόεδρος του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκης εκτίμησε χτες ότι «οι διαπραγματεύσεις καρκινοβατούν και γίνονται, για άλλη μια φορά, αντικείμενο επικοινωνιακών παιχνιδιών».

Σε νεότερη ανακοίνωση, τασσόμενη ακόμα πιο ανοιχτά με εκείνα τα αστικά επιτελεία που επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο μνημόνιο, η ΝΔ βάζει και ερωτήματα όπως γιατί ο πρωθυπουργός «προσποιείται πως δεν ήξερε τις πιεστικές αξιώσεις του ΔΝΤ, εμφανίζεται δήθεν αιφνιδιασμένος και επιχειρεί να δραματοποιήσει την κατάσταση;». «Δεν αντιλαμβάνεται ότι η τεχνητή δραματοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα επικίνδυνα για τη χώρα;». «Τι πραγματικά σχεδιάζει και τι πρόκειται να κάνει σε περίπτωση ρήξης με το Ταμείο και αδιεξόδου στην αξιολόγηση;».

Απαντώντας στα παραπάνω, από τη μεριά της, η κυβέρνηση κάνει λόγο για «απόλυτη ευθυγράμμιση» της ΝΔ «με όσους προσπαθούν να υπονομεύσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης»...

Η πραγματική ευθυγράμμιση κυβέρνησης και ΝΔ, βέβαια, αποκαλύπτεται στους εκβιασμούς που ασκούν στο λαό για το κλείσιμο της αντιλαϊκής «αξιολόγησης». Χαρακτηριστικά, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας χτες στο «MEGA» σημείωσε: «Εγώ λέω η αξιολόγηση να κλείσει αν είναι δυνατόν και σήμερα. Ο Τόμσεν λέει να κλείσει τέλος Ιουλίου. Αρα, όποιος είναι κατά του Τόμσεν, θέλει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση. Οποιος καθυστερεί να κλείσει την αξιολόγηση, παίζει το παιχνίδι του Τόμσεν. Η κυβέρνηση αντί να αναλώνεται σε επιστολές και σε τσακωμούς στα τηλεπαράθυρα πρέπει να κάνει τη δουλειά της ώστε να κλείσει γρήγορα την αξιολόγηση και να αφήσει τον Τόμσεν να φαντασιώνεται πιστωτικό γεγονός».

Στα εσωκομματικά

Στο μεταξύ, την Κυριακή έγιναν οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ για εκλογή των συνέδρων για το Συνέδριό της στις 22-24/4, καθώς και των προέδρων και μελών των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων.

«Οι πόρτες της παράταξής μας είναι ανοιχτές για όλους όσοι θέλουν να βοηθήσουν στη μεγάλη προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας μας», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος να ψηφίσει. Αναφερόμενος στο Συνέδριο, το χαρακτήρισε «σταθμό» στην πορεία της ΝΔ, για να γίνει ξανά «η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον τόπο», επιχειρώντας έτσι να καταδείξει ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να διεκδικήσει εκ νέου την αστική διακυβέρνηση.

Αποτιμώντας, εξάλλου, τις εκλογές της Κυριακής, υποστήριξε χτες ότι η συμμετοχή «ξεπέρασε κάθε προσδοκία και έστειλε το μήνυμα ότι η προσπάθεια για να χτίσουμε τη ΝΔ από την αρχή έχει ξεκινήσει και υλοποιείται καθημερινά». Ενταγμένα στην προσπάθεια «αναβάπτισης» της ΝΔ είναι και τα στοιχεία που δημοσιεύει ότι το «ποσοστό ανανέωσης» στους προέδρους των Τοπικών «ξεπερνά το 65%».

Θεωρητικά, η ηγεσία Μητσοτάκη επιχειρεί να οικοδομήσει κόμμα απαλλαγμένο από τους μηχανισμούς των «βαρόνων». Διαχέεται, δε, ότι επιδίωξή της είναι να ανοιχθεί η ΝΔ, προς διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών με δυνάμεις εκτός κόμματος, ώστε να πείσει φυσικά το κεφάλαιο ότι μπορούν να στοιχηθούν ευρύτερα στρώματα στα προτάγματά του.

Σε αυτή τη βάση, λέγεται ότι στόχος της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ δεν είναι απλά η νίκη στις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, αλλά να φθάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 38% του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού. Ταυτόχρονα, επιμένει να ζητά πρόωρες εκλογές, μιλώντας για «αίτημα της κοινωνίας» απέναντι σε μια «ανίκανη κυβέρνηση».

ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ
Τοποθετήσεις και κινήσεις που «δείχνουν» επιτάχυνση διεργασιών

Κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή τις διαρροές συνομιλιών στελεχών του ΔΝΤ εκφράζουν (και) το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, με έναν τρόπο ωστόσο που φαίνεται να κουμπώνει με σενάρια αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Ενδεικτικά, η Φώφη Γεννηματά, στην πρώτη σχετική της δήλωση το Σάββατο, εγκαλούσε μεν την κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με σχέδιο και αποτελεσματικότητα», ωστόσο μιλούσε και αυτή για «ακραίες απόψεις» του ΔΝΤ που «πολλές φορές (...) δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στη χώρα», προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ οφείλει να τοποθετηθεί σε σχέση με τα σημερινά δημοσιεύματα και το περιεχόμενό τους».

Ταυτόχρονα, αφού επανέλαβε ότι «οι εκλογές δεν είναι λύση, γιατί θα χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος», μίλησε ξανά για «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης» με όλους όσοι ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο.

Χθες, σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επανέλαβε τα περί «διαχρονικά ακραίων απόψεων του ΔΝΤ», κατηγορώντας ωστόσο την κυβέρνηση ότι «ακολουθεί την τακτική του 2015, παριστάνοντας ότι (δήθεν) διαπραγματεύεται σκληρά, χωρίς να λύνει κανένα πρόβλημα», ενώ προσθέτει «με τις άγονες συγκρούσεις και τις καθυστερήσεις σε όλους τους τομείς, υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης στη χώρα».

Αντίστοιχα, το Ποτάμι, σε μια πρώτη αντίδρασή του, σημείωνε σε ανακοίνωσή του: «Η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει να μην καταλήξει σε μία κατάσταση "χάνω - χάνω" (lose - lose) αλλά να εκμεταλλευθεί τις έντονες αντιθέσεις που εμφανίζονται προς όφελος της χώρας. Να επιμείνει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων χωρίς πρόσθετα νέα σκληρά μέτρα (...) Για να επιτευχθούν όλα αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει να βασιστεί στις κατάλληλες συμμαχίες, αλλά αυτό προϋποθέτει σχέδιο, σοβαρότητα και αξιοπιστία».

Ακολούθησε δεύτερη ανακοίνωσή του, στην οποία έθετε ερωτήματα στην κυβέρνηση όπως αν θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αν μια αποχώρησή του βοηθά το στόχο για ελάφρυνση του χρέους ή αν βοηθά τελικά όσους στην Ευρώπη δεν θέλουν την ελάφρυνση του χρέους και πιέζουν για πρόσθετα μέτρα κ.ά. Καταλήγει ότι «η κυβέρνηση στήνει απλώς άλλο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Δεν θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις και αυτοσχεδιάζει μέρα με τη μέρα».

«Στήνει λοιπόν το ίδιο έργο που είδαμε και πέρυσι, της δήθεν ηρωικής διαπραγμάτευσης (...) Αλλά η Ελλάδα δεν αντέχει να ζήσει άλλο ένα 2015» προειδοποιεί στο ίδιο μήκος κύματος με την Χ. Τρικούπη.

Μαζί σε Ευρωβουλή και Βουλή

Στο μεταξύ, στον απόηχο της επίσκεψης του σοσιαλδημοκράτη προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, στην Αθήνα προς διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της συνάντησης της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη στη Βουλή, ώστε να δουν πώς μπορεί να προχωρήσει το κομπρεμί των φορέων τους προς διαμόρφωση ενός υπολογίσιμου, τρίτου πόλου αστικής διαχείρισης, οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού θα βρεθούν σήμερα μαζί στις Βρυξέλλες, σε εκδήλωση της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών για το Προσφυγικό.

Ενδιαφέρον έχει ότι και τα δυο κόμματα... διεκδικούν την «πατρότητα» της εκδήλωσης. Λέει το ΠΑΣΟΚ: «Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για το Προσφυγικό που έχει αναλάβει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ». Λέει το Ποτάμι: «Mε πρωτοβουλία του Ποταμιού η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οργανώνει (...) μία διαφορετική συνάντηση»...

Κοινή παρουσία, εξάλλου, ετοιμάζουν τρόπον τινά και στη ελληνική Βουλή. Π.χ. ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γ. Αμυράς κατέθεσαν από κοινού Ερώτηση στον ίδιο τον πρωθυπουργό σχετικά «με την αξιοποίηση της ραγδαίας ανάπτυξης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας».

Τέλος, χτες το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποφάσισε ότι η «Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου» που συμφώνησαν με το Ποτάμι, εντός διμήνου θα διαμορφώσει ένα αρχικό πλαίσιο κοινών προγραμματικών θέσεων και θα συντονίσει το «δημόσιο διάλογο» πάνω στις θέσεις αυτές.

  • Στο μεταξύ ο Γ. Παπανδρέου δημοσιοποίησε χτες κείμενο με «όρους» για τη συζήτηση των «προοδευτικών δυνάμεων», επιμένοντας ότι «αξιοπιστία στο όλο εγχείρημα θα προσδώσει η κοινή, γύρω από ένα τραπέζι, συμμετοχή των ηγετών των αυτοπροσδιοριζόμενων προοδευτικών δυνάμεων», βάζοντας έτσι πάλι στο τέτοιο παζάρι και τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Θέλει σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ζήτησε χτες απ' τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης. Στην επιστολή του, επικαλείται κίνδυνο διατάραξης των σχέσεων της χώρας με το ΔΝΤ και την ΕΕ, λόγω των τελευταίων εξελίξεων, που θα έχει - όπως υποστηρίζει - ως συνέπεια η κυβέρνηση να «υποχρεωθεί να υπογράψει ό,τι της ζητηθεί» ή να «πάρει την άγουσα εκτός ευρώ».

Απαντώντας ο Πρ. Παυλόπουλος, σημείωσε ότι «η ως άνω Σύσκεψη είναι, θεσμικώς και πολιτικώς, εφικτή μόνον ύστερα από πρόταση του Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατόπιν τούτου (...) η επιστολή σας πρέπει να απευθυνθεί στον κ. πρωθυπουργό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ