Τρίτη 5 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ
Τοποθετήσεις και κινήσεις που «δείχνουν» επιτάχυνση διεργασιών

Κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή τις διαρροές συνομιλιών στελεχών του ΔΝΤ εκφράζουν (και) το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, με έναν τρόπο ωστόσο που φαίνεται να κουμπώνει με σενάρια αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Ενδεικτικά, η Φώφη Γεννηματά, στην πρώτη σχετική της δήλωση το Σάββατο, εγκαλούσε μεν την κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με σχέδιο και αποτελεσματικότητα», ωστόσο μιλούσε και αυτή για «ακραίες απόψεις» του ΔΝΤ που «πολλές φορές (...) δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στη χώρα», προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ οφείλει να τοποθετηθεί σε σχέση με τα σημερινά δημοσιεύματα και το περιεχόμενό τους».

Ταυτόχρονα, αφού επανέλαβε ότι «οι εκλογές δεν είναι λύση, γιατί θα χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος», μίλησε ξανά για «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης» με όλους όσοι ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο.

Χθες, σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επανέλαβε τα περί «διαχρονικά ακραίων απόψεων του ΔΝΤ», κατηγορώντας ωστόσο την κυβέρνηση ότι «ακολουθεί την τακτική του 2015, παριστάνοντας ότι (δήθεν) διαπραγματεύεται σκληρά, χωρίς να λύνει κανένα πρόβλημα», ενώ προσθέτει «με τις άγονες συγκρούσεις και τις καθυστερήσεις σε όλους τους τομείς, υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης στη χώρα».

Αντίστοιχα, το Ποτάμι, σε μια πρώτη αντίδρασή του, σημείωνε σε ανακοίνωσή του: «Η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει να μην καταλήξει σε μία κατάσταση "χάνω - χάνω" (lose - lose) αλλά να εκμεταλλευθεί τις έντονες αντιθέσεις που εμφανίζονται προς όφελος της χώρας. Να επιμείνει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων χωρίς πρόσθετα νέα σκληρά μέτρα (...) Για να επιτευχθούν όλα αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει να βασιστεί στις κατάλληλες συμμαχίες, αλλά αυτό προϋποθέτει σχέδιο, σοβαρότητα και αξιοπιστία».

Ακολούθησε δεύτερη ανακοίνωσή του, στην οποία έθετε ερωτήματα στην κυβέρνηση όπως αν θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αν μια αποχώρησή του βοηθά το στόχο για ελάφρυνση του χρέους ή αν βοηθά τελικά όσους στην Ευρώπη δεν θέλουν την ελάφρυνση του χρέους και πιέζουν για πρόσθετα μέτρα κ.ά. Καταλήγει ότι «η κυβέρνηση στήνει απλώς άλλο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Δεν θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις και αυτοσχεδιάζει μέρα με τη μέρα».

«Στήνει λοιπόν το ίδιο έργο που είδαμε και πέρυσι, της δήθεν ηρωικής διαπραγμάτευσης (...) Αλλά η Ελλάδα δεν αντέχει να ζήσει άλλο ένα 2015» προειδοποιεί στο ίδιο μήκος κύματος με την Χ. Τρικούπη.

Μαζί σε Ευρωβουλή και Βουλή

Στο μεταξύ, στον απόηχο της επίσκεψης του σοσιαλδημοκράτη προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, στην Αθήνα προς διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της συνάντησης της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη στη Βουλή, ώστε να δουν πώς μπορεί να προχωρήσει το κομπρεμί των φορέων τους προς διαμόρφωση ενός υπολογίσιμου, τρίτου πόλου αστικής διαχείρισης, οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού θα βρεθούν σήμερα μαζί στις Βρυξέλλες, σε εκδήλωση της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών για το Προσφυγικό.

Ενδιαφέρον έχει ότι και τα δυο κόμματα... διεκδικούν την «πατρότητα» της εκδήλωσης. Λέει το ΠΑΣΟΚ: «Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για το Προσφυγικό που έχει αναλάβει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ». Λέει το Ποτάμι: «Mε πρωτοβουλία του Ποταμιού η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οργανώνει (...) μία διαφορετική συνάντηση»...

Κοινή παρουσία, εξάλλου, ετοιμάζουν τρόπον τινά και στη ελληνική Βουλή. Π.χ. ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γ. Αμυράς κατέθεσαν από κοινού Ερώτηση στον ίδιο τον πρωθυπουργό σχετικά «με την αξιοποίηση της ραγδαίας ανάπτυξης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας».

Τέλος, χτες το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποφάσισε ότι η «Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου» που συμφώνησαν με το Ποτάμι, εντός διμήνου θα διαμορφώσει ένα αρχικό πλαίσιο κοινών προγραμματικών θέσεων και θα συντονίσει το «δημόσιο διάλογο» πάνω στις θέσεις αυτές.

  • Στο μεταξύ ο Γ. Παπανδρέου δημοσιοποίησε χτες κείμενο με «όρους» για τη συζήτηση των «προοδευτικών δυνάμεων», επιμένοντας ότι «αξιοπιστία στο όλο εγχείρημα θα προσδώσει η κοινή, γύρω από ένα τραπέζι, συμμετοχή των ηγετών των αυτοπροσδιοριζόμενων προοδευτικών δυνάμεων», βάζοντας έτσι πάλι στο τέτοιο παζάρι και τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπολιτεύονται για τους «όρους» της συμφωνίας (2017-05-03 00:00:00.0)
Διεργασίες, «μπηχτές» και ανοιχτοί δίαυλοι (2017-02-09 00:00:00.0)
Ψάχνουν τις «σταθερές κυβερνήσεις», αλλά σε θολό τοπίο... (2016-11-29 00:00:00.0)
Δυσκολίες στην προσπάθεια διαμόρφωσης τρίτου αστικού πόλου (2016-05-22 00:00:00.0)
Κριτική με κοινή γραμμή και στην ίδια όχθη (2016-04-13 00:00:00.0)
Ψάχνουν τρόπους για να προχωρήσει ο «τρίτος πόλος» (2015-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ