Τρίτη 5 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκεί που ξεκίνησε η εποποιία του ΔΣΕ...

Με μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, καθώς και των απογόνων τους, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, στο Λιτόχωρο Πιερίας, η εκδήλωση της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η εκδήλωση στο Λιτόχωρο είχε ιδιαίτερα έντονο συμβολισμό, καθώς εκεί, στους πρόποδες του Ολύμπου, πριν από 70 χρόνια, άρχισαν να γράφονται οι ηρωικές σελίδες της μεγάλης εποποιίας του ΔΣΕ, όταν τη νύχτα της 30ής προς την 31η Μάρτη του 1946, ανήμερα των εκλογών, ομάδα ανταρτών επιτέθηκε στο Σταθμό Χωροφυλακής που είχε μετατραπεί σε άντρο των βασανιστηρίων. Το χτύπημα στο Λιτόχωρο ήταν η πρώτη ένοπλη απάντηση στην τρομοκρατία.

Ανθρωποι από όλη την Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της πόλης και από εκεί ξεκίνησαν την πορεία για το χώρο της εκδήλωσης, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου είναι στημένο το μνημείο για τους αγωνιστές που έπεσαν ηρωικά στον αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ.

Στην κεφαλή της πορείας, το σύνθημα στο κεντρικό πανό συμπύκνωνε το περιεχόμενο της εκδήλωσης: «Ο αγώνας του ΔΣΕ μάς εμπνέει - Χρέος μας να διαδώσουμε την αλήθεια και τα διδάγματα στις νεότερες γενιές».

Διασχίζοντας τους κεντρικούς ανηφορικούς δρόμους, ανεμίζοντας τα κόκκινα λάβαρα και φωνάζοντας συνθήματα, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες σάλπισαν το σύγχρονο προσκλητήριο πάλης για την ανατροπή του κόσμου του παλιού, του σαπισμένου και για τη γέννα του σοσιαλιστικού μέλλοντος. Με αποφασιστικότητα, αντήχησαν από το Λιτόχωρο συνθήματα όπως, «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ», «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές», «Εργάτες και λαός τώρα συμμαχία, για την ανατροπή και την εξουσία».

Ανοίγοντας την εκδήλωση, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, η Κατερίνα Κουρίτα, Γραμματέας της ΚΟ Λιτοχώρου και μέλος της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα, 70 χρόνια μετά την ίδρυση του ΔΣΕ, μας φέρνει εδώ στο Λιτόχωρο το χρέος απόδοσης φόρου τιμής στους τιμημένους νεκρούς, τους χιλιάδες ήρωες του λαού που έπεσαν στον αγώνα για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση (...) Σύντροφοι και συντρόφισσες, τιμημένοι αγωνιστές και αγωνίστριες, να ξέρετε ότι είστε ανάμεσά μας, δίπλα μας, μπροστά μας και μας ανοίγετε το δρόμο...».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκε ο «Ορκος του μαχητή του ΔΣΕ», απαγγέλθηκε το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Στο ΚΚΕ» και παρουσιάστηκαν τραγούδια που συντρόφευαν τους μαχητές («Βροντάει ο Ολυμπος», «Ηρωες», «Συντρίβουμε πια» κ.ά.).

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η στιγμή που έγινε το προσκλητήριο των αγωνιστών που έπεσαν νεκροί.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δ. Κουτσούμπα και τον Ν. Κουκουτάτσιο, εκπρόσωπο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον ύμνο της Διεθνούς.

Στον κόσμο που συμμετείχε, διανεμήθηκε πλατιά το επετειακό φυλλάδιο που εξέδωσε η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ, για το χρονικό της μάχης στο Λιτόχωρο, με υλικό που παραχωρήθηκε από το Αρχείο του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ