Τρίτη 5 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με το σταγονόμετρο οι πρώτες μετεγκαταστάσεις προσφύγων

Την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για τη μετεγκατάσταση προσφύγων ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Πρόκειται για το παζάρι που έγινε για το ελεγχόμενο ανοιγοκλείσιμο της «στρόφιγγας» σε ό,τι αφορά τη μεταφορά προσφύγων στην ΕΕ, δηλαδή ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και ταυτόχρονα τον εγκλωβισμό χιλιάδων στη χώρα μας.

Ετσι, ο αξιωματούχος της ΕΕ, που σημείωσε ότι στόχος είναι «να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση και να επιτευχθεί η διάλυση του επιχειρησιακού μοντέλου των διακινητών», ανέφερε ότι η διαδικασία έγινε «με τις απαραίτητες εγγυήσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων». Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι για όποιον υπέβαλε αίτηση ασύλου η περίπτωσή του θα εξεταστεί ατομικά και δεν μπορεί να απελαθεί. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα Μετανάστευσης, Τόβε Ερνστ, οι χτεσινές επιστροφές αφορούσαν μόνο μετανάστες που δεν θέλησαν να καταθέσουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, ενώ οι επιστροφές στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο, των οποίων οι αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές από την Ελλάδα, θα ξεκινήσουν μόλις οι απαραίτητες νομικές - και όχι μόνο - ρυθμίσεις από την Ελλάδα και την Τουρκία θα τεθούν σε ισχύ. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή, ενώ σε ό,τι αφορά την Τουρκία, δεν έχει ακόμα υπογραφεί η νομική ρύθμιση που αφορά το καθεστώς προστασίας των Σύρων.

Πάντως, χτες, ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετέβη στην Αγκυρα, όπου θα έχει συνομιλίες, και σήμερα, με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Οπως ανακοινώθηκε, χτες, 32 Σύροι πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν στη Γερμανία και 11 στη Φινλανδία, ενώ μια ομάδα Σύρων προσφύγων αναμένεται να αναχωρήσει για την Ολλανδία σήμερα το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ