Τρίτη 5 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΡΩΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ
Πηγή έμπνευσης και συμπερασμάτων για τους σημερινούς αγώνες

Εγινε το Σάββατο η παρουσίαση της δεύτερης μπροσούρας που εξέδωσε η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας μπροσούρας που εξέδωσε πρόσφατα, συνοψίζοντας τις εξελίξεις από τη λήξη της εννιάμηνης απεργίας των χαλυβουργών τον Ιούλη του 2012 μέχρι τις δικαστικές διώξεις, τις καταδίκες των απεργών και το κλείσιμο του εργοστασίου, οργάνωσε το περασμένο Σάββατο η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στην αίθουσα του Δημαρχείου Χαϊδαρίου.

Η εκδήλωση αποτέλεσε αφορμή να συναντηθούν δεκάδες από τους πρωταγωνιστές της πολύμηνης απεργίας με εργαζόμενους από μια σειρά χώρους δουλειάς, όπως συναντιούνταν κατά τη διάρκεια του αγώνα τους. Στο χώρο στήθηκε επίσης μια μικρή έκθεση φωτογραφιών από στιγμές του απεργιακού αγώνα και προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο στον αγώνα των χαλυβουργών.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιάννης Μερεντίτης, Γραμματέας της ΤΟ Βιομηχανίας. Οπως είπε, τόσο η πρόσφατη έκδοση όσο και η προηγούμενη, που συνοψίζει το χρονικό της απεργίας, αποτελούν πλευρά της συμβολής του ΚΚΕ, που με όλες του τις δυνάμεις στήριξε τον αγώνα, έκανε και συνεχίζει να κάνει κάθε προσπάθεια για να γίνουν τα συμπεράσματά του κτήμα και όπλο στα χέρια του ταξικού εργατικού κινήματος (Αναλυτικά αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Μερεντίτη θα δημοσιευτούν στο επόμενο τετρασέλιδο του «Ριζοσπάστη» «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία»).

«Είμαστε εδώ σήμερα, όχι απλά για να θυμόμαστε, αλλά και για να επιβεβαιώσουμε ότι σταθήκαμε και στεκόμαστε όρθιοι, στην πρώτη γραμμή», είπε ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του σωματείου στη «Χαλυβουργία» την περίοδο της απεργίας. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως οι χαλυβουργοί θα πάρουν απόφαση να στηρίξουν την πορεία από την Πάτρα στην Αθήνα, που γίνεται με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Πάτρας, καθώς η ανεργία είναι ένα πρόβλημα που γνωρίζουν από πρώτο χέρι.

Στο ρόλο της δικαιοσύνης στο πλευρό της εργοδοσίας και της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο Βαγγέλης Κατσιάβας, δικηγόρος της ομάδας που ανέλαβε την υπεράσπιση των απεργών στα δικαστήρια όπου τους έσυρε η εργοδοσία και ο μηχανισμός της. «Η απόφαση ήταν όχι μόνο προδιαγεγραμμένη αλλά και γραμμένη», σχολίασε αναφερόμενος στην πορεία της ακροαματικής διαδικασίας, όπου οι κατηγορίες κατέπεσαν αλλά η καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε.

Τα εργοστάσια τα κλείνει το κυνήγι του κέρδους και όχι οι αγώνες των εργατών, είπε ο Ακης Δουλόπουλος, πρόεδρος του Παραρτήματος Ελευσίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Την προσπάθεια της θεατρικής ομάδας του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης, που έφτιαξε και παρουσίασε μια θεατρική παράσταση για τη δίκη των Χαλυβουργών, μετέφερε η Μαντώ Ζαμπούνη. Η παράσταση έχει παρουσιαστεί πέντε φορές και την έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από χίλιοι θεατές.

Ο Κυριάκος Τζιόγκας, μέλος της Διοίκησης του Παραρτήματος Αθήνας του Συνδικάτου Μετάλλου και της Εργοστασιακής Επιτροπής στην επιχείρηση «Μαλτέζος», αναφέρθηκε στην ενιαία επίθεση της εργοδοσίας, που στο δικό τους χώρο δουλειάς εκφράζεται με απληρωσιά και απολύσεις.

Με θερμό χειροκρότημα υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι την αναφορά του Νάσου Παυλάκη, μέλους της Διοίκησης του Σωματείου τους μήνες της απεργίας, στους χαλυβουργούς που έχουν «φύγει» σήμερα από τη ζωή. Την ενότητα των εργαζομένων που σφυρηλατήθηκε στην απεργία περιέγραψε ένας ακόμα χαλυβουργός και πρόσθεσε πως με την ίδια ενότητα πρέπει να απαντήσουν οι εργαζόμενοι στην επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ