Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ψάχνουν τις «σταθερές κυβερνήσεις», αλλά σε θολό τοπίο...

Πάνω στο έδαφος της γενικότερης αβεβαιότητας, συνεχίζεται η κινητικότητα στο αστικό πολιτικό σύστημα, με άξονα των διεργασιών, ιδιαίτερα στο χώρο του «κέντρου», το ποιο κυβερνητικό σχήμα είναι καταλληλότερο για τη διαχείριση των σημερινών και επόμενων στόχων της αστικής τάξης.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» προσάπτει στην κυβέρνηση ότι «δεν διαθέτει σχέδιο και στρατηγική, ούτε για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ούτε για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, ούτε συνολικά για την ανάπτυξη» και κάνει λόγο για «αλλαγή κυβέρνησης και αλλαγή πολιτικής και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την καθοριστική εκλογική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης», ώστε «να μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι ξανά. Με πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο ώστε να εφαρμοστεί η εθνική γραμμή, που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση και να ανακάμψει». «Μια ισχυρή Δημοκρατική Συμπαράταξη θα μπορέσει να επιβάλει την αναγκαία εθνική συνεννόηση και τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης ευρείας στήριξης» προσθέτει, σκιαγραφώντας το ρόλο που διεκδικεί το σχήμα στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει «θέμα Βενιζέλου», δηλώνει με νόημα: «Αγωνίζομαι σταθερά για την ενότητα της παράταξης. Δεν μας ταιριάζει η εσωστρέφεια... Δεν θα εκχωρήσουμε τη δημοκρατική παράταξη στον κ. Τσίπρα».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, κατηγορούσε σε συνέντευξή του την κυβέρνηση ότι «χωρίς εθνική γραμμή, τσαλαβουτάει και ό,τι βγει», ενώ απαντώντας στα όσα γράφονται από μερίδα του Τύπου για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μετώπου με Κ. Μητσοτάκη και Ευ. Βενιζέλο, δήλωνε ότι «μπορεί να μας ενώνει η Ευρώπη και η αντίθεση στις καταστροφικές πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά έχουμε και πολλές διαφορές», επιλέγοντας βέβαια να σταθεί σε επιμέρους ζητήματα για να αντιπαρατεθεί, προκειμένου να συγκαλύψει τη σύμπλευση στα βασικά και κρίσιμα.

Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς, δήλωσε ότι «το Ποτάμι δεν θα ενταχθεί σε ένα παλιό σχήμα... Ποτέ δεν το συζητήσαμε. Αυτό που προσπαθήσαμε ήταν να φτιάξουμε ένα νέο Κίνημα από το μηδέν».

Επικριτικός, πάντως, απέναντι στην ηγεσία του κόμματος εμφανίστηκε εκ νέου ο βουλευτής Σπ. Λυκούδης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, λέγοντας ότι «το Ποτάμι διέρχεται μια φάση σοβαρής κρίσης, της σοβαρότερης από την ίδρυσή του» και τασσόμενος υπέρ της συνέχισης των προσπαθειών για τη συγκρότηση ενιαίου σχήματος, απ' τη σκοπιά της ανάγκης του αστικού πολιτικού συστήματος για σταθερότητα: «Η νέα Κεντροαριστερά αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την ίδια τη χώρα. Αναντικατάστατο παράγοντα πολιτικής σταθερότητας, ισορροπίας του πολιτικού συστήματος...», είπε.

Στο μεταξύ, κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση και λειτουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που θα συνεπικουρεί την εκάστοτε κυβέρνηση στη λήψη αποφάσεων, αναλαμβάνει το Ποτάμι, όπως είπε ο Στ. Θεοδωράκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε χτες βράδυ για τα εθνικά θέματα. Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, η Ντόρα Μπακογιάννη κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ