Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«BUSINESS EUROPE»
Προβληματισμοί και αβεβαιότητες στη συνάντηση των Ευρωπαίων βιομηχάνων

«Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση κορυφής των Προέδρων της Business Europe», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΕΒ, σχετικά με τη συνάντηση των Ευρωπαίων βιομηχάνων και εργοδοτών στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, την περασμένη Παρασκευή 25/11. Τα παραπάνω αντανακλούν τους ανταγωνισμούς και τις διαιρέσεις που εκδηλώνονται ανάμεσα σε τμήματα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, με φόντο τους ισχνούς ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης και τις αβεβαιότητες σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης.

Αποδίδοντας το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση των Προέδρων της «Business Europe», ο ΣΕΒ χαρακτηριστικά τονίζει ότι οι «πολιτικές εξελίξεις σε Αγγλία και ΗΠΑ και τα αβέβαια εκλογικά αποτελέσματα του 2017 σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, καθώς και το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου στην Ιταλία, προβληματίζουν σοβαρά την επιχειρηματική ηγεσία της Ευρώπης».

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΒ, οι επικεφαλής των βιομηχανικών συνδέσμων, U. Grillo (BDI, Γερμανία), V. Boccia (Confindustria, Ιταλία), L. Armand (MEDEF, Γαλλία), C. Oudshoorn (VNO, Ολλανδία), ενημέρωσαν σχετικά με «τη δυναμική που αναπτύσσεται στα πολιτικά δρώμενα των χωρών τους, καθώς και τις πιθανές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία από την άνοδο του λαϊκισμού και των κλειστών συνόρων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, στην παρέμβασή του τόνισε ότι οι «επιχειρήσεις επιβάλλεται να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υιοθέτηση "ανοικτών" φιλο-επενδυτικών πολιτικών, που θα προσφέρουν οφέλη, με ασφάλεια δικαίου στους επενδυτές».

Χαρακτηριστική, εξάλλου, είναι και η τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg», τονίζει πως «οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες θα έχουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο να διαδραματίσουν εάν οι εξελίξεις δεν είναι τόσο ευνοϊκές στην πολιτική σφαίρα». Ουσιαστικά, προαναγγέλλεται νέος κύκλος παρεμβάσεων από την πλευρά του ευρωσυστήματος των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «εάν υπάρχει περισσότερη μεταβλητότητα, περισσότερη αβεβαιότητα, περισσότερος προστατευτισμός, θέλουμε να είμαστε ένας ακόμα ισχυρότερος πυλώνας σταθερότητας».

Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι αβεβαιότητες και οι «κίνδυνοι» γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ιταλίας, ενόψει ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας «Monte dei Paschi di Siena», που ξεκίνησε χτες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος αυτής της βδομάδας. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, με φόντο το αποτέλεσμα του προσεχούς δημοψηφίσματος, το σχέδιο αυτό ενδέχεται να οδηγηθεί σε αποτυχία, σε μια εξέλιξη που θα προκαλούσε ντόμινο αρνητικών εξελίξεων και σε άλλες ιταλικές τράπεζες, που θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων τους.

Εκθεση ΟΟΣΑ

«Ο προστατευτισμός και τα αναπόφευκτα εμπορικά αντίποινα, θα αντιστάθμιζαν μεγάλο μέρος των αποτελεσμάτων που θα είχαν οι δημοσιονομικές πρωτοβουλίες στην εγχώρια και την παγκόσμια ανάπτυξη, θα αύξαιναν τις τιμές, θα έπλητταν τα βιοτικά επίπεδα και θα άφηναν τις χώρες σε χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση». Στο ζήτημα αυτό εστιάζει από την πλευρά του ο ΟΟΣΑ, μέσω της εξαμηνιαίας έκθεσης σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές.

Αν και σε γενικές γραμμές, οι εκτιμήσεις ως προς τους ρυθμούς ανάκαμψης παραμένουν αμετάβλητες, σε σχέση με αυτές του Σεπτέμβρη, ο ΟΟΣΑ ουσιαστικά διαβλέπει πρόσθετους κινδύνους, από πρακτικές «εμπορικού προστατευτισμού» που εμφανίζονται στο φόντο των οξυμένων ανταγωνισμών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και αγορές.

Σύμφωνα με την έκθεση, «η αναζωογόνηση του διεθνούς εμπορίου με καλύτερες πολιτικές θα συμβάλει στην έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης και θα στηρίξει μία υψηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας», ενώ, όπως τονίζεται, «σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, περισσότερες από το 25% των θέσεων εργασίας εξαρτώνται από την εξωτερική ζήτηση», δηλαδή από τον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου.

Για την Ευρωζώνη, η ανάκαμψη για το 2017 αναμένεται σε 1,6% και το 2018 σε 1,7%, στις ΗΠΑ σε 2,3% και 3%, αντίστοιχα, ενώ στην παγκόσμια οικονομία σε 3,3% και 3,6%, αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ