Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
«Ο δρόμος μας ξεκινάει από τα εργοστάσια!»

Μουσικοθεατρική παράσταση στηριγμένη σε υλικό που αντλήθηκε από το Αρχείο του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο της παράστασης
Στιγμιότυπο της παράστασης
Η αναγκαιότητα της ολόπλευρης ισχυροποίησης του ΚΚΕ και η μεγάλη σημασία που έχει για το Κόμμα το ρίζωμά του στην εργατική τάξη αναδείχθηκαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο στη μουσικοθεατρική παράσταση που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης. Ο ίδιος ο τίτλος της παράστασης, το σενάριο της οποίας στηρίχτηκε σε αρχειακό υλικό, ήταν χαρακτηριστικός: «Ο δρόμος μας ξεκινάει από τα εργοστάσια».

Η παράσταση άνοιξε με ηχογραφημένη απαγγελία από τον κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο και συνεχίστηκε με αφήγηση, θεατρική δράση και επαναστατικό τραγούδι, που συνδυασμένα με προβολή βίντεο έδωσαν ένα αποτέλεσμα αντάξιο του περιεχομένου της εκδήλωσης.

Οι κομμουνιστές που περιμένουν στην πύλη του εργοστασίου το σχόλασμα της βάρδιας για να συζητήσουν με τους εργάτες, οι απαντήσεις που παίρνουν, τα βάσανα και οι σκέψεις της εργατικής τάξης ξεδιπλώθηκαν μέσα από το σενάριο.

Από την παράσταση δεν έλειψε ο «Ριζοσπάστης», που πάντα, όπως και σήμερα, έπαιζε και παίζει καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της εργατικής πάλης, στην αποκάλυψη των προβλημάτων των εργατών, της εκμετάλλευσης στους τόπους δουλειάς. Με ικανοποίηση οι εργάτες έξω από την πύλη του εργοστασίου διαβάζουν την ανταπόκριση της δικής τους εφημερίδας, του «Ριζοσπάστη», για τα δικά τους προβλήματα και για τη συνέλευσή τους, για τη στάση της εργοδοσίας.

Το συμπέρασμα, με το οποίο ολοκληρώθηκε η παράσταση ήταν σαφές: «Τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχτηκε κατά καιρούς το ΚΚΕ δεν κατάφεραν να το γονατίσουν. Ατσαλώθηκε μέσα απ' αυτά, άντεξε και προχωρά γιατί 98 χρόνια τώρα διατηρεί σταθερό τον προσανατολισμό του στις ανάγκες, τα συμφέροντα και τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης - τη μόνη ανερχόμενη δύναμη στην κοινωνία - ώσπου να εκπληρώσει την ιστορική αποστολή της στην κοινωνική εξέλιξη: την αντικατάσταση του σάπιου καπιταλιστικού κόσμου από τον νέο κόσμο, τον σοσιαλιστικό - κομμουνιστικό».

Οι συντελεστές της παράστασης: Σκηνοθεσία: Αλέξης Γκούμας: Ηθοποιοί: Ιωάννης Γεραμαζίδης, Αφροδίτη Δρακοπούλου, Συλβάνα Σοντίνι, Βάσω Ζάντριμα, Ελεάνα Γρηγορίου, Αντώνης Βουγής. Συμμετείχε η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ. Πιάνο: Νίκος Κουράκης. Τραγούδι: Ευγενία Παναγιωτοπούλου, Νίκος Θεοδωράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ