Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στρώνουν το έδαφος για νέα παράταση της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης»

Στο φόντο και των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η κυβέρνηση της Τουρκίας στρώνει το έδαφος για νέα ένταση της καταστολής καταρχήν σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, όπως βεβαιώνουν οι δηλώσεις του Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, για το ενδεχόμενο η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» να παραταθεί και πάλι. Σχεδιασμός που συνδέεται και με τις ενδοαστικές διεργασίες στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και με την όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ Τουρκίας και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Επικρίνοντας την πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για προσωρινή αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αγκυρας - Βρυξελλών, ο Ερντογάν καταδίκασε την κριτική που ασκεί η ΕΕ στη χώρα του για την «αντιτρομοκρατική» της νομοθεσία και, υπενθυμίζοντας ότι και η Γαλλία παραμένει σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», απευθύνθηκε στην ΕΕ ξανά σε υψηλούς τόνους: «Ισως (η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία) παραταθεί για άλλους 3 μήνες και ίσως μετά για ακόμα τρεις μήνες. Εσάς τι σας νοιάζει; Η κυβέρνηση και η Βουλή (της χώρας μας) θα αποφασίσουν. Εσάς τι σας νοιάζει; Είναι το Ευρωκοινοβούλιο υπεύθυνο για αυτή τη χώρα ή είναι η κυβέρνησή της αρμόδια; Μάθετε τα όριά σας (Ευρωπαίοι)! Οι μέρες αυτές (που μας λέγατε τι να κάνουμε) τελείωσαν!».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε την Αγκυρα να μην υποτιμήσει την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, υποστηρίζοντας ότι «θα παράξει αποτελέσματα στις πρωτεύουσες» και επέμεινε στη σημασία η Τουρκία να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αρχής γενομένης από την «προσαρμογή» της αντιτρομοκρατικής της νομοθεσίας στις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, ώστε να προχωρήσει και η συμφωνία για την κατάργηση της βίζας όσων ταξιδεύουν από και προς την Τουρκία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισκέφτηκε το Σαββατοκύριακο την Τεχεράνη, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών Χακάν Φιντάν. Είχε επίσημη συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του, Τζαβάντ Ζαρίφ, αλλά και τον Ιρανό Πρόεδρο, Χασάν Ρουχανί. Ενδιαφέρον είχε η δήλωση του τελευταίου ότι η συνεργασία Τουρκίας - Ιράν θα συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Σύμφωνα με το πρακτορειο ΙΡΝΑ, ο Ροχανί σημείωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν επιτύχει συγκλίσεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την περιοχή, όπως η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας σε Συρία και Ιράκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Αγκυρα ο Ζαρίφ (2019-04-19 00:00:00.0)
Νέα παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» (2018-04-11 00:00:00.0)
Αναγνωρίζει την Τουρκία ως έναν «κρίσιμο εταίρο» (2016-09-02 00:00:00.0)
Συνεργασία και αντιπαράθεση (2016-06-10 00:00:00.0)
Σημαντική ενεργειακή συμφωνία (2010-07-24 00:00:00.0)
Ιρανική προσπάθεια επαναπροσέγγισης (1996-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ