Σάββατο 24 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΝ
Σημαντική ενεργειακή συμφωνία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σημαντική τουρκο-ιρανική συμφωνία στον ενεργειακό τομέα, και συγκεκριμένα στις εξαγωγές φυσικού αερίου, ανακοινώθηκε, χτες, στην επίσημη ιστοσελίδα του ιρανικού υπουργείου Ενέργειας. Σύμφωνα με την ανάρτηση, η Τεχεράνη υπέγραψε με την τουρκική κρατική εταιρεία «ASB Co.» συμφωνία, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, για την κατασκευή 600 χιλιομέτρων αγωγού, διά του οποίου θα εξάγεται φυσικό αέριο από το Ιράν προς την Τουρκία και ίσως στη συνέχεια και προς τρίτα μέρη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η Τεχεράνη θα καταβάλει τέλη διέλευσης στην Αγκυρα στην περίπτωση που τελικά ο αγωγός χρησιμοποιηθεί για μεταφορά φυσικού αερίου και προς τρίτες χώρες, ενώ υπογραμμίζεται ότι ο αγωγός σχεδιάζεται έτσι ώστε να εξάγονται καθημερινά 50 με 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Τέλος, τονίζεται ότι στόχος είναι το έργο να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τάνερ Γιλντίζ διέψευσε ότι η Αγκυρα ή η τουρκική κρατική εταιρεία αγωγών «Botas» υπέγραψαν συμφωνία με το Ιράν. Ο Γιλντίζ, επί τη ευκαιρία, επιβεβαίωσε και τη φημολογία ότι δεν απέφεραν αποτέλεσμα οι τουρκο-ισραηλινές επαφές για συμμετοχή της Τουρκίας στην ανάπτυξη του γιγάντιου κοιτάσματος Νότιο Παρς στο Ιράν.

Λίγο αργότερα, το ζήτημα διευκρινίστηκε οριστικώς με τον Σιτκί Αγιάν, πρόεδρο της τουρκικής ιδιωτικής εταιρείας «Som Petrol», να ανακοινώνει ότι αυτή είναι ο εταίρος της Τεχεράνης στην κατασκευή του αγωγού και στη μεταφορά φυσικού αερίου. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Τουρκία είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, κυρίως από τη Ρωσία (που πέρσι της προμήθευσε περίπου 10 δισ. κυβικά μέτρα) και κατά δεύτερο λόγο από το Ιράν. Αγκυρα και Τεχεράνη έχουν, τον τελευταίο καιρό, ενισχύσει τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού, ενώ δε θα πρέπει να περιθωριοποιείται η διπλωματική παρέμβαση της Τουρκίας στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος που κατέληξε σε συμφωνία Ιράν - Τουρκίας - Βραζιλίας για ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ