Σάββατο 24 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Εμπροσθοφυλακή των ΗΠΑ

Κλιμακώνεται η επιθετικότητα της Κολομβίας εναντίον της Βενεζουέλας

Αποψη από παλαιότερη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στη Βενεζουέλα
Αποψη από παλαιότερη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στη Βενεζουέλα
ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΚΙΤΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, την οποία ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ως απάντηση στις εξωφρενικές και εμπρηστικές αιτιάσεις της Κολομβίας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS), ότι η Βενεζουέλα υποθάλπει «τρομοκρατικές οργανώσεις», αποτελεί μόνο την αφορμή θρυαλλίδας άκρως απρόβλεπτων και επικίνδυνων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Η διακοπή των σχέσεων και η διαταγή να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας οι Ενοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας προβάλλονται από τα διεθνή ΜΜΕ ως «κλιμάκωση της κρίσης των σχέσεων των δύο χωρών εκ μέρους του Προέδρου Τσάβες». Εντούτοις, η ευκολία των χαρακτηρισμών μοναδικό στόχο έχει να δημιουργήσει ένα προπέτασμα καπνού και να νομιμοποιήσει πιθανά μία επέμβαση.

Ο πρέσβης της Κολομβίας στον OAS, Λουίς Αλφόνσο Ογιος, παρουσίασε τις «περιβόητες αποδείξεις» της κυβέρνησης της Κολομβίας, για την «ύπαρξη στρατοπέδων των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) στο έδαφος της δυτικής Βενεζουέλας».

Τα στοιχεία, που βασίζονται στα ευρήματα των υπολογιστών του Ρέγιες, κατά την παράνομη επέμβαση του κολομβιανού στρατού στο έδαφος του Εκουαδόρ την 1η Απρίλη 2008, δεν έχουν καμία αποδεικτική αξία, άλλωστε ακόμη και αυτή η Ιντερπόλ είχε αποφανθεί το ίδιο, πριν δύο χρόνια.

Φυσικά, το πόρισμα της Ιντερπόλ έχει πεταχθεί στον κάλαθο των αχρήστων αφού «δε βόλευε», αλλά δύο χρόνια μετά τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται για τη νομιμοποίηση σειράς επιθετικών ενεργειών. Εξάλλου, οι περίφημες συντεταγμένες που παρέσχε ο Ογιος για την ακριβή θέση των ανταρτικών στρατοπέδων ή οι φωτογραφίες, αποδείχθηκαν μία φυτεία γιούκας και βοτάνων, η άλλη συντεταγμένη που υποτίθεται ήταν το στρατόπεδο, όπου μάλιστα βρίσκεται το ηγετικό στέλεχος των FARC Ιβάν Μάρκες, ήταν απλώς μία μεγάλη έκταση άγονης γης, παντελώς έρημης, όπως αναφέρει η δικηγόρος Εβα Γκόλιντζερ, παρέχοντας τα στοιχεία από τις επιτόπου έρευνες που πραγματοποίησαν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας.

Πέραν όμως αυτών των «εντελώς αστήρικτων και αναπόδεικτων κατηγοριών», όπως τις χαρακτήρισε ο πρέσβης της Βενεζουέλας στον OAS, Ρόι Τσάρντερτον, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο «Aporrea», οι πιο επικίνδυνες δηλώσεις του Ογιος ήταν οι εκκλήσεις του προς τον OAS «για διεθνή επέμβαση» στη Βενεζουέλα ώστε να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες. Μάλιστα, ο Ογιος έδωσε «τελεσίγραφο 30 ημερών προς τη Βενεζουέλα ώστε να συμμορφωθεί», κατηγορώντας συνάμα την κυβέρνηση Τσάβες για διευκόλυνση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος, παράνομο εμπόριο όπλων, επιθέσεις εναντίον των Κολομβιανών Ενόπλων Δυνάμεων, κ.ά.

Οι αντιδράσεις στις εμπρηστικές αιτιάσεις της Κολομβίας και στις δηλώσεις του Ογιος δε σταματούν στη Βενεζουέλα, καθώς αποτελούν πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για όλη την περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Ρικάρντο Πατίνιο, κατηγόρησε ευθέως τον γγ του OAS, Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, γιατί επέτρεψε το «σόου» της Κολομβίας, που απειλεί εμμέσως πολλές χώρες της περιοχής, ενώ ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, σύμφωνα με το δίκτυο «Τελεσούρ», δήλωσε ότι η «Κολομβία όπως και το Ισραήλ είναι αποικίες των ΗΠΑ που μόνο στόχο έχουν να προκαλούν ένταση και να δυναμιτίζουν την περιοχή ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Λίγο αργότερα από τις δηλώσεις Μοράλες με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά «να ληφθούν σοβαρά υπόψη» οι κατηγορίες της Κολομβίας, και ότι η Βενεζουέλα «οφείλει να διεξαγάγει ολοκληρωμένη έρευνα γι' αυτές τις πληροφορίες και να δράσει ώστε να εμποδίσει τη χρήση του εδάφους της από τρομοκρατικές οργανώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ