Σάββατο 24 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στη γραμμή ΗΠΑ - Γερμανίας η απόφαση της Χάγης

Ανάμεικτες οι αντιδράσεις για την απόφαση της Χάγης

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Βραδυφλεγείς» αποδεικνύονται επί του παρόντος οι πολλαπλώς επικίνδυνες επιπτώσεις από την προχτεσινή απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία κρίνεται νόμιμη η μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας από το Κοσσυφοπέδιο, το Φλεβάρη του 2008. Και αυτό διότι οι χώρες που από την αρχή ήταν αντίθετες στην ανεξαρτητοποίηση του προτεκτοράτου και αρνούνται να το αναγνωρίσουν παρέμειναν σταθερές στην άρνησή τους να το πράξουν. Απ' την άλλη, χώρες που είχαν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου, είτε γιατί τους πίεσαν ΗΠΑ και ΕΕ, είτε γιατί το υπαγόρευε το δικό τους συμφέρον, παρέμειναν σταθερές στις θέσεις τους υπέρ του Κοσσυφοπεδίου...

Μέσα σ' όλα αυτά η ΕΕ φαίνεται πως ετοιμάζει το σκηνικό ενός στημένου δήθεν «διαλόγου» ανάμεσα στο εμφανώς δυσαρεστημένο Βελιγράδι και την ικανοποιημένη Πρίστινα, με στόχο το κοινό μέλλον αμφοτέρων των πλευρών στην ...ΕΕ!

Ειδικότερα, πρώτες - πρώτες στην πλευρά χωρών που αρνούνται να αναγνωρίσουν το προτεκτοράτο και χτες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην παραβίαση των σερβικών εδαφικών και αυτοκυριαρχικών δικαιωμάτων ήταν η Κίνα και η Ρωσία. Η Κίνα διέβλεψε μάλιστα πως «υπάρχει χώρος για νέες συνομιλίες» μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας, με στόχο συμφωνία για το στάτους κβο του προτεκτοράτου. Η Ρωσία σημείωσε πως η απόφαση της Χάγης δε θα επηρεάσει τη ρωσική στάση έναντι του Κοσσυφοπεδίου. Ακολούθησαν η Κύπρος, που επαναβεβαίωσε το σεβασμό των σερβικών αυτοκυριαρχικών δικαιωμάτων, η Ρουμανία και η Ισπανία που υπογράμμισε πως θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο.

Αντίθετα, η Γερμανία, που έχει αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε ικανοποίηση, με τον υπουργό Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε να δηλώνει στην Κύπρο πως η συγκεκριμένη απόφαση «αφορά αποκλειστικά το παραπάνω προτεκτοράτο και δεν αφορά την Κύπρο ή κάποια άλλη χώρα».

Ικανοποίηση για την απόφαση της Χάγης εξέφρασαν πρώτες από όλες οι ΗΠΑ, με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να καλεί όλες τις χώρες που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το προτεκτοράτο να το πράξουν άμεσα... Θετικά αντέδρασαν στην απόφαση της Χάγης βαλκανικές χώρες όπως η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Κροατία, η Σλοβενία και το Μαυροβούνιο.

Οσον αφορά τώρα στους άμεσα θιγόμενους, στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο οι αντιδράσεις ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι (που μεσοβδόμαδα βρέθηκε στις ΗΠΑ, για συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν) μίλησε για «μεγάλη νίκη» που ανοίγει «νέο κεφάλαιο στη νίκη της δικαιοσύνης».

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Μίρκο Τσέτκοβιτς, μετά τη χτεσινή έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου, σημείωσε πως το Βελιγράδι παραμένει αφοσιωμένο στην πολιτική διατήρησης της εθνικής εδαφικής ακεραιότητας και της αυτοκυριαρχίας. Υποστήριξε ότι θα χρησιμοποιηθεί κάθε διπλωματικό και πολιτικό μέσο για την επιτυχία αυτού του στόχου, υπογραμμίζοντας ότι το Δικαστήριο της Χάγης δε γνωμοδότησε επί της ουσίας εάν οι Κοσσοβάροι Αλβανοί είχαν νόμιμο δικαίωμα απόσχισης. Αργότερα, Σέρβοι αξιωματούχοι είπαν πως το Βελιγράδι θα επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο μέχρι τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Σεπτέμβρη, ώστε να μην αρχίσει ως τότε ένα ντόμινο αναγνωρίσεων του προτεκτοράτου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις από ΕΕ για τήρηση της συμφωνίας (2012-03-21 00:00:00.0)
Οι εντάσεις συνεχίζονται (2011-09-23 00:00:00.0)
«Καταπίνει» το Κοσσυφοπέδιο για την ένταξη στην ΕΕ... (2011-05-15 00:00:00.0)
Παζαρεύουν τις συνομιλίες... (2010-09-23 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση (2010-08-08 00:00:00.0)
Προώθηση σχεδίων για αναγνώριση του ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου (2010-08-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ