Σάββατο 24 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προς αναθέρμανση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ.--

Ετοιμη να αποκαταστήσει τη στρατιωτική συνεργασία της με το ΝΑΤΟ εμφανίστηκε χτες η Ρωσία περίπου μία διετία από το πάγωμα των μεταξύ τους σχέσεων με αφορμή τον πόλεμο στη Γεωργία.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου στρατού της Ρωσίας, στρατηγός Νικολάι Μακάροβ, δήλωσε χτες πως η Μόσχα είναι έτοιμη να «αναζητήσει μαζί με το ΝΑΤΟ τρόπους αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών για τη διεθνή ασφάλεια αλλά και αμοιβαία αποδεκτές λύσεις σε συσσωρευμένα προβλήματα».

Λίγη ώρα πριν, ο Ρώσος στρατηγός συναντήθηκε με το ΝΑΤΟικό ναύαρχο Τζιαμπάολο Ντι Πάολα, που είναι προεδρεύων της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ και έφθασε από προχτές στη Μόσχα ως επικεφαλής ΝΑΤΟικής αντιπροσωπείας. Ο Ντι Πάολα, από την πλευρά του, δήλωσε ότι τους επόμενους λίγους μήνες το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα εστιάσει στην προετοιμασία ενός προγράμματος κοινής δράσης με τη Ρωσία για το 2011. Δεν έκρυψε ότι οι δύο πλευρές φαίνεται να τα βρίσκουν σε αρκετούς τομείς, όπως είναι η αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, η καταπολέμηση της πειρατείας και το Αφγανιστάν, αφού, όπως σημείωσε και ο Μακάροβ, «τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ρωσίας και της συμμαχίας συμβαδίζουν σ' αυτήν την περιοχή».

Νωρίτερα, χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεβ ξεκίνησε επίσκεψη στο Μιλάνο, όπου συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μεταξύ άλλων, συζήτησαν τις σχέσεις της Μόσχας με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τη μεταξύ τους συνεργασία στους τομείς της ενεργειακής ασφάλειας και στην ανάπτυξη των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ