Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Κερδίζει συνεχώς έδαφος ο συριακός στρατός στο Χαλέπι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πάνω από το 40% του Ανατολικού Χαλεπίου ελέγχει πλέον ο συριακός στρατός καθώς ανακτά τον έλεγχο σημαντικών συνοικιών της πόλης, αναγκάζοντας παράλληλα πολλές δεκάδες από τους λεγόμενους «αντικαθεστωτικούς» να παραδώσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν τις περιοχές που είχαν υπό τον έλεγχό τους (με τη στήριξη ξένων ιμπεριαλιστών) από το 2012. Ανάμεσα σε αυτές τις συνοικίες - κλειδιά είναι οι περιοχές Μασάκεν Χανάνο, αλ Σάχουρ, Χαϊνταρίγε, Τζαμπάλ Μπαντρό, Μπααντίν.

Ειδικά η ανακατάληψη της συνοικίας Μασάκεν Χανάνο είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς ήταν η πρώτη που κατέλαβαν οι Σύροι «αντικαθεστωτικοί» το καλοκαίρι του 2012, διχοτομώντας την οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας. Μετά την ανακατάληψή της, ο στρατός ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να «καθαρίσει» τη συνοικία από τους «αντικαθεστωτικούς», οι οποίοι πλέον ανησυχούν έντονα ότι αδρανούν «επικίνδυνα» οι ξένες δυνάμεις που τους στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια...

Το ίδιο διάστημα, ο Αχμαντ Αράτζ, από τον αντικυβερνητικό «Συριακό Εθνικό Δημοκρατικό Συνασπισμό», υποστήριξε ότι οι εξελίξεις στα πεδία των συγκρούσεων του Ανατολικού Χαλεπίου προκαλούν κύμα φυγής άνω των 8.000 αμάχων.

Ενδιαφέρον επίσης προκάλεσε την Κυριακή η μάλλον ασυνήθιστη (για τα έως τώρα δεδομένα του ισραηλινού στρατού) επίθεση περιπόλου Ισραηλινών στρατιωτών κατά τζιχαντιστών στα Υψίπεδα του Γκολάν στη μεθόριο Συρίας - Ισραήλ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ισλαμιστών μισθοφόρων. Τη Δευτέρα τα ξημερώματα ακολούθησε επιδρομή ισραηλινών αεροσκαφών σε συριακό έδαφος στη μεθόριο των δύο χωρών στα Κατεχόμενα του Γκολάν με στόχο εγκαταλελειμμένο κτίριο του ΟΗΕ, που σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούσαν ως βάση...

Οι εξελίξεις στο Α. Χαλέπι και σε άλλα πεδία συγκρούσεων της Συρίας συζητήθηκαν το Σάββατο (για δεύτερη φορά σε ένα 48ωρο) από τους Προέδρους Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, δίχως να ανακοινωθεί εάν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα από τη συγκεκριμένη επικοινωνία. Χτες, ο Πούτιν είχε συνάντηση με το Ρωσικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας σε σχέση πάντα με τις εξελίξεις στα μέτωπα πολέμου της Συρίας.

Παράλληλα, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» το Σαββατοκύριακο υποστήριξε ότι ο Αμερικανός απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, «βομβαρδίζει» με συνεχή τηλεφωνήματα τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει μία συμφωνία για το Α. Χαλέπι πριν αναλάβει Πρόεδρος στις 20 Γενάρη ο νεοεκλεγείς Ντόναλντ Τραμπ. Το «δέλεαρ» του Κέρι για την επίτευξη συμφωνίας με τη Ρωσία για το Χαλέπι είναι ο διαχωρισμός των λεγόμενων «μετριοπαθών» αντικαθεστωτικών από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης πρώην «Μέτωπο Νούσρα» (νυν «Τζαμπχάτ Φατέχ αλ Σαμ»), κάτι για το οποίο η Ρωσία πιέζει τουλάχιστον την τελευταία διετία. Ωστόσο, είναι αμφίβολη η τύχη τέτοιων προσπαθειών σε μία περίοδο, μάλιστα, που αυξάνονται οι επιτυχίες του συριακού στρατού στο Χαλέπι.

Στο Βόρειο Ιράκ, ανακαλύφθηκαν το Σαββατοκύριακο ακόμη δύο ομαδικοί τάφοι με τις σορούς μελών της κοινότητας των Γεζίντι, στο χωριό Ουμ αλ Σαμπαμπίκ στην περιοχή του Σιντζάρ, μεταξύ της Μοσούλης και της συριακής μεθορίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρωσικές αντιδράσεις για ανεφοδιασμό «αντικαθεστωτικών»... (2016-12-28 00:00:00.0)
Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους ανοιχτά της Συρίας... (2016-11-15 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις προς τη Ράκα (2016-05-25 00:00:00.0)
Πιέσεις ντε Μιστούρα ενόψει διαπραγματεύσεων (2016-04-12 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις και μάχες με φόντο τις επόμενες φάσεις επέμβασης (2016-02-07 00:00:00.0)
Στρατιωτική και διπλωματική κινητικότητα (2015-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ