Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ
Αναγνωρίζει την Τουρκία ως έναν «κρίσιμο εταίρο»

Επαφές Αβραμόπουλου και Σουλτς, χτες, στην Αγκυρα

Από τη συνάντηση Ερντογάν - Σουλτς
Από τη συνάντηση Ερντογάν - Σουλτς
ΑΓΚΥΡΑ.--

Οτι το Προσφυγικό παραμένει στο επίκεντρο του παζαριού ΕΕ - Τουρκίας, το οποίο όμως αφορά ευρύτερα ζητήματα, επιβεβαιώθηκε χτες, με τις συναντήσεις που είχαν στην Αγκυρα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ, από τις οποίες κάθε άλλο παρά ξεκαθαρίστηκε η «τύχη» της συμφωνίας διμερούς συνεργασίας για το Προσφυγικό, σε μια περίοδο που οι ενδοϊμπεριαλιστικές «ισορροπίες» αποδεικνύονται εύθραυστες αλλά και σύνθετες.

Στην τουρκική πρωτεύουσα βρέθηκε καταρχήν ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, αναφέρθηκε στην «αξιοσημείωτη πρόοδο» που η Τουρκία έχει σημειώσει ως προς τη συμφωνία για την κατάργηση της βίζας, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ακόμα σημεία αναφοράς (που εκκρεμούν) και η ΕΕ δεσμεύεται πλήρως να βοηθήσει για την υλοποίησή τους». Ο ίδιος φρόντισε να σημειώσει ότι «η ΕΕ είναι κρίσιμος εταίρος για την Τουρκία και η Τουρκία κρίσιμος εταίρος για την ΕΕ», σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι «η ΕΕ διατηρεί τη δέσμευσή της να συντηρήσει την ορμή και το διάλογο για την κατάργηση της βίζας». Επίσης, πρόσθεσε ότι «η γειτονιά μας παραμένει ασταθής και η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα. Γι' αυτό, τώρα περισσότερο από ποτέ, ΕΕ και Τουρκία πρέπει να μείνουν στενοί εταίροι για να παράσχουν την πολύ απαραίτητη σταθερότητα και ευημερία». Από τη μεριά του, ο Τσελίκ, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, επανέλαβε ότι αν δεν προχωρήσει η κατάργηση της βίζας, η Τουρκία δε θα εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής όσων προσφύγων μπαίνουν παράνομα στην ΕΕ.

Την Αγκυρα επισκέφτηκε, όμως, και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, και τον Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, συζητώντας και για την «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία που οι Βρυξέλλες ζητούν να «αναμορφωθεί» (ως προϋπόθεση και για την πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις). Ο Σουλτς εξήγησε ότι η ΕΕ επιθυμεί αλλαγές στη σχετική νομοθεσία της Τουρκίας, συμπλήρωσε ωστόσο ότι οι διμερείς διαφορές για το ζήτημα δε θα οδηγήσουν απαραίτητα σε ναυάγιο τη συμφωνία για την κατάργηση της βίζας. Από τη μεριά του, ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι τέτοιες αλλαγές δεν μπορούν να προχωρήσουν προς το παρόν «εξαιτίας των συνθηκών με τις οποίες είμαστε σήμερα αντιμέτωποι», επιμένοντας ότι η «ασφάλεια» της Τουρκίας συνδέεται και με την «ασφάλεια» της ΕΕ.

Νέες «απομακρύνσεις»

Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις «απομακρύνσεις» στελεχών του στρατού, του δικαστικού σώματος, του Δημοσίου κ.τ.λ. που εκτιμάται ότι συνδέονται με την οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν (που θεωρείται πρωτεργάτης της απόπειρας πραξικοπήματος). Χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας ανέφερε ότι απολύθηκαν 820 στρατιωτικοί από το Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό. Επίσης, απολύθηκαν πάνω από 500 δικαστές και εισαγγελείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ