Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκλογές την Κυριακή σε Μεκλεμβούργο - Δ. Πομερανία

Τοπικές εκλογές πραγματοποιούνται την Κυριακή στη Γερμανία στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου - Δυτικής Πομερανίας και στη συνέχεια, στις 18 Σεπτέμβρη, στο Βερολίνο, με το ζήτημα των προσφύγων να είναι ένα από τα βασικά, ενώ η «ανεκτική» πολιτική της χριστιανοδημοκράτη καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, είναι στο στόχαστρο άλλων αστικών κομμάτων.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, στο κρατίδιο Μεκλεμβούργου - Δ. Πομερανίας, το μόρφωμα της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και εκφράζοντας τμήματα του κεφαλαίου που βλέπουν τη Γερμανία σε διαφορετικές συμμαχίες από την ΕΕ, ξεπερνάει ήδη τους Χριστιανοδημοκράτες με 23% ενάντια 20%, ενώ την πρώτη θέση διατηρούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 28%.

Το κρατίδιο αυτό στα ανατολικά της χώρας με πληθυσμό 1,6 εκατ. κατοίκους μπορεί να είναι μικρό, ωστόσο δημιουργεί ανησυχίες στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και τους συμμάχους του στην κυβέρνηση Σοσιαλδημοκράτες. Οπως δείχνουν οι μετρήσεις, το Προσφυγικό έχει αναδειχτεί σε πρώτο ζήτημα στη χώρα, που μπορεί να χειραγωγήσει λαϊκά στρώματα και αξιοποιείται απ' όλα τα αστικά κόμματα.

Με δεδομένο ότι την ερχόμενη χρονιά γίνονται ομοσπονδιακές εκλογές και δεν είναι βέβαιο ότι η Μέρκελ θα είναι και πάλι υποψήφια, οι τάσεις που καταγράφονται δείχνουν υποχώρηση των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών σε 33% και 22% αντίστοιχα και η «Εναλλακτική» φτάνει το 12%. Εχει, δε, σημασία ότι ο συμπρόεδρος της «Εναλλακτικής», Γιόργκ Μόιτεν, υποστήριξε τη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Μεκλεμβούργου - Δ. Πομερανίας, Λάιφ - Ερικ Χολμ, ότι μπορούν να ψηφίζουν και προτάσεις των νεοναζί αν αυτοί μπουν στη Βουλή. Ο Μόιτεν, μάλιστα, σε ομιλία του στην Κάτω Σαξονία έγινε στόχος επίθεσης με κατεψυγμένη τούρτα από νεαρό, που τον τραυμάτισε ελαφρά στο κεφάλι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ