Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Αντιδράσεις για την αποπομπή Ρουσέφ

Η προχτεσινή απόφαση της Γερουσία της Βραζιλίας με ψήφους 60 υπέρ, έναντι 21 κατά, για την οριστική αποπομπή της πρώην Προέδρου, Ντίλμα Ρουσέφ, με την κατηγορία της παραποίησης των οικονομικών δεδομένων του προϋπολογισμού της Βραζιλίας το 2014, προκειμένου να κερδίσει πολιτικά, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Τις βραδινές ώρες μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, χιλιάδες οπαδοί του Κόμματος Εργατών βγήκαν στους δρόμους καταγγέλλοντας την αποπομπή ως «πραξικόπημα ενάντια στη δημοκρατία και τη συνταγματική τάξη». Βεβαίως, οι πρώην σύμμαχοι της Ρουσέφ είναι αυτοί που προκάλεσαν την προσχηματική δίκη στο όνομα της κάθαρσης, όταν οι ίδιοι είναι υπόδικοι για διαφθορά. Η πραγματικότητα είναι ότι η κίνηση αυτή υπαγορεύτηκε από τα συμφέροντα του κεφαλαίου στη χώρα και στη δεδομένη στιγμή της καπιταλιστικής κρίσης, η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των Λούλα και Ρουσέφ, που τα υπηρέτησε τα προηγούμενα χρόνια με ταξική συναίνεση και λίγα ψίχουλα στο λαό, κρίθηκε ανεπαρκής. Γι' αυτό επιλέχτηκε η νεοφιλελεύθερη εκδοχή για πιο περιοριστική πολιτική, που εκφράζει ο από προχτές και επίσημα Πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Τεμέρ, ηγέτης του κόμματος Δημοκρατικό Κίνημα Βραζιλίας (PMDB).

Χτες, επίσης, ο δικηγόρος της Ρουσέφ και πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις της, Χοσέ Εντουάρντο Καρντόζο, κατέθεσε αίτηση κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αντιδρώντας στην αποπομπή της Ρουσέφ, που χαρακτήρισαν επίσης «πραξικόπημα» και «χτύπημα στη δημοκρατία», οι κυβερνήσεις της Κούβας, της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, του Εκουαδόρ, του Ελ Σαλβαδόρ κατήγγειλαν το γεγονός, ενώ η Βενεζουέλα, η Βολιβία και το Εκουαδόρ ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στη Βραζιλία για διαβουλεύσεις.

Το βέβαιο είναι ότι αναμένεται να ενταθεί η αντιλαϊκή επίθεση και γι' αυτό είναι κρίσιμο το εργατικό κίνημα να αντιδράσει οργανωμένα διεκδικώντας τα δικαιώματα και ταυτόχρονα να απεγκλωβιστεί από τις διαχειριστικές αυταπάτες περί πιο ...ανθρώπινου καπιταλισμού. Η αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη είναι μονόδρομος για τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα και στη Βραζιλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ