Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συμφώνησαν για την επανεκκίνηση του Τουρκικού Αγωγού Αερίου

Στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας (μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά μαχητικά στην τουρκο-συριακή μεθόριο το Νοέμβρη του 2015), η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε με τον ενεργειακό κολοσσό «Γκαζπρόμ» για την επανεκκίνηση της κατασκευής του Τουρκικού Αγωγού φυσικού αερίου (Turkish Stream).

Τη συμφωνία ανακοίνωσαν την Τετάρτη το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη ο επικεφαλής της «Γκαζπρόμ», Αλεξέι Μίλερ, και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την «ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης εξουσιοδοτήσεων» που απαιτούνται για την έναρξη του έργου. Το υποθαλάσσιο σκέλος στη Μαύρη Θάλασσα θα περιλαμβάνει τέσσερις γραμμές με συνολική δυνατότητα μεταφοράς 15,75 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου η καθεμία το χρόνο και θα «πατήσει» κατά 660 χιλιόμετρα πάνω στη γραμμή του παλιού Νότιου Ρεύματος («South Stream») - που είχε ακυρωθεί μετά από αντιρρήσεις της ΕΕ δήθεν για περιβαλλοντολογικά ζητήματα - ενώ άλλα 250 χιλιόμετρα θα είναι σε νέο διάδρομο, που θα περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Το τεράστιο αυτό επιχειρηματικό σχέδιο για την τροφοδοσία της ΕΕ με ρωσικό αέριο (παρότι γίνονται προσπάθειες για «απεξάρτηση» της ευρωπαϊκής αγοράς από αυτό) είναι φανερό ότι θα οξύνει τον ανταγωνισμό των ενεργειακών μονοπωλίων. Ηδη διατυπώνονται «γκρίνιες» από την Ουκρανία ότι η παράκαμψή της λόγω του Τουρκικού Αγωγού αλλά και του «Βόρειου Αγωγού 2» «Nord Stream 2» (άλλου σχεδίου μεταφοράς αερίου από τη Βαλτική, ρωσικών και γερμανικών κυρίως μονοπωλίων) θα της επιφέρει απώλειες της τάξης των 2 δισ. δολαρίων το χρόνο από τα τέλη διέλευσης από τους δικούς της αγωγούς. Στο «παζλ» της Ενέργειας και των συμφερόντων που πληρώνουν πάντα οι λαοί, όσο αυτή είναι στα χέρια των καπιταλιστών, επίσης πρέπει να προστεθεί και το αμερικανικό σχέδιο μεταφοράς αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη, ο αγωγός TAP.

Σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο ενός τουρκο-ρωσικού Φόρουμ ΜΜΕ, ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας, Ζιχάτ Ζεϊμπεκσί, εξήγησε ότι Ρωσία - Τουρκία διεξάγουν «μια σειρά τεχνικών επαφών για να χρησιμοποιούμε το ρούβλι και τη (τουρκική) λίρα στο διμερές εμπόριο. Στόχος μας είναι επίσης να μπορέσουν οι Ρώσοι πολίτες που επισκέπτονται την Τουρκία να κάνουν πληρωμές με το δικό τους νόμισμα. Το ίδιο να γίνει μετά και για τους Τούρκους που επισκέπτονται τη Ρωσία».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι «στόχος μας είναι να πετύχουμε ο ετήσιος όγκος διμερών εμπορικών συναλλαγών σε ρούβλια και λίρες να φτάσει τα 100 δισ. δολάρια». Οσον αφορά την ευρύτερη οικονομική συνεργασία των δύο χωρών είπε ότι «θέλουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις των δύο πλευρών να συνεργάζονται περισσότερο και να δημιουργήσουν κοινά σχέδια. Με αυτή τη διάθεση, επιταχύναμε τα βήματα για τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ