Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ξαναζεσταίνονται και οι διπλωματικές «μηχανές»

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ετοιμάζεται νέα «πρωτοβουλία» για ειρηνευτικές συνομιλίες

ΓΕΝΕΥΗ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι προετοιμάζεται «μια αρκετά καθαρή πολιτική πρωτοβουλία» με στόχο την αναθέρμανση των «παγωμένων» ειρηνευτικών συνομιλιών στη Συρία (σ.σ. μεταξύ κυβέρνησης Ασαντ και της αντιπολίτευσης), προσθέτοντας ότι η «σημαντική» πρωτοβουλία θα παρουσιαστεί ενόψει και των εργασιών της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη (στο πλαίσιο των οποίων έχει προγραμματιστεί και ειδική συνάντηση για τη Συρία).

Ο Μιστούρα υποστήριξε ότι θα παρουσιαστούν και λεπτομέρειες ώστε να «βοηθήσει τη Γενική Συνέλευση να εξετάσει το πρόβλημα της Συρίας κατάματα». Την ίδια στιγμή, πάντως, επέκρινε τη «στρατηγική» των αναγκαστικών εκκενώσεων που ξεκίνησε η συριακή κυβέρνηση πριν μερικές μέρες από το προάστιο Νταράγια της Δαμασκού.

Οι συνομιλίες μεταξύ συριακής κυβέρνησης - αντιπολίτευσης σταμάτησαν πριν λίγους μήνες, λόγω καταγγελιών για μη τήρηση της κατάπαυσης του πυρός. Ακόμα κι αν οι «μηχανές» των διπλωματικών διεργασιών ξανατεθούν σε λειτουργία, υπάρχουν πλέον νέα δεδομένα που έχουν προστεθεί, με πιο χαρακτηριστικό την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Η Αγκυρα εμφανίζει την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» που ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα ως προσπάθεια θωράκισης των συνόρων της απ' όλες τις «τρομοκρατικές οργανώσεις», στις οποίες συγκαταλέγει και τις YPG /PYD που ονομάζει «παρακλάδι του ΡΚΚ στη Συρία», διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα μείνει θεατής των ανακατατάξεων που προχωρούν στην ευρύτερη περιοχή, με πιθανές αλλαγές και σε διάφορα σύνορα. Βεβαίως, οι τουρκικές κινήσεις έχουν προκαλέσει τον προβληματισμό πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων (που εκδηλώνονται μέχρι και με «τριβές» π.χ. με ΗΠΑ), που ενδιαφέρονται να διατηρήσουν ανοιχτούς «διαύλους» και με τον «κουρδικό παράγοντα» (που φυσικά δεν είναι ένα συμπαγές σύνολο, αλλά αφορά διάφορες «ομάδες», με συμφέροντα που συχνά συγκρούονται ή τουλάχιστον δεν ταυτίζονται).

Ενδεικτικές είναι και οι παρεμβάσεις της Μόσχας. Μετά την προχτεσινή δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, και ο ίδιος ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε «προβληματισμούς» «για τις δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας και των αποσπάσεων της (συριακής) αντιπολίτευσης στο βόρειο τμήμα της χώρας (σ.σ. Συρίας), ως προς τις συνέπειες για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία». Ο Λαβρόφ διατύπωσε τα παραπάνω στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με πρωτοβουλία του τελευταίου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, στη συνομιλία «συμφωνήθηκε ότι ειδικοί θα προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις με σκοπό τη συνεργασία για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία».

Κι άλλοι νεκροί άμαχοι

Στο μεταξύ, το δράμα του συριακού λαού συνεχίζεται, με τα αντίπαλα στρατόπεδα να ανταλλάσσουν κατηγορίες και να μοιράζουν κροκοδείλια δάκρυα, προσδοκώντας να σβήσουν τις δικές τους ευθύνες για το αιματοκύλισμα μιας ακόμα χώρας. Στην επαρχία Χάμα, χτες, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 άνθρωποι. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία ΜΚΟ, η πλειοψηφία των πάνω από 400 ανθρώπων που το 2015 σκοτώθηκαν από βόμβες διασποράς ζούσαν σε Συρία, Υεμένη και Ουκρανία, δηλαδή περιοχές που οι ενδοϊμπεριαλιστικές και ενδοαστικές κόντρες έχουν γεμίσει ερείπια και «γκρεμισμένες» ζωές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ