ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΕ - ΔΝΤ
Τρέχουν για να ολοκληρώσουν την αντιλαϊκή συμφωνία

Στόχος να ψηφιστεί μέχρι τις 18 Αυγούστου, ανοιχτό όμως παραμένει και το ενδεχόμενο νέου δανείου - «γέφυρας» 5 - 6 δισ. ευρώ

Με αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των κλιμακίων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ) συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια για το «κλείδωμα» του τρίτου μνημονίου, το προσχέδιο του οποίου έχει ξεκινήσει ήδη να γράφεται από «ειδικούς», όπως επιβεβαίωσε χτες η Κομισιόν.

Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, προσπαθεί να «τρέξει» τις εν λόγω διαδικασίες, προκειμένου το νέο μνημόνιο να οριστικοποιηθεί το πολύ έως τα μέσα της ερχόμενης βδομάδας και να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 18 Αυγούστου. Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τις επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου, η κυβέρνηση παζαρεύει παράλληλα το ύψος της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αλλά και το χρονοδιάγραμμα... «εκταμίευσης» των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία της με τους «εταίρους» και τα οποία έτσι κι αλλιώς θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Την ίδια ώρα, βέβαια, σε περίπτωση που δεν «περπατήσει» το παραπάνω χρονοδιάγραμμα - στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τους οποίους συνδέονται άμεσα τα παζάρια για το νέο μνημόνιο - ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου - «γέφυρας», ύψους 5 - 6 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθούν στις 20/8 ομόλογα ύψους 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ και να καλυφθούν άλλες τρέχουσες «χρηματοδοτικές ανάγκες».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα και το Σάββατο τα «τεχνικά κλιμάκια» θα συζητήσουν τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία. Στο επίκεντρο μπαίνουν οι εκτιμήσεις για την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, οι προβλέψεις για το μέγεθος της κατρακύλας του ΑΕΠ το 2015, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, να δηλώνει πριν από λίγες μέρες ότι «η ύφεση, χωρίς τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα, μπορεί να φτάσει αθροιστικά το 4% - 5%».

Με αυτά τα δεδομένα εξετάζονται και τα δημοσιονομικά στοιχεία, αλλά και η κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων και στόχων των επόμενων χρόνων, προκειμένου από το πρωτογενές έλλειμμα που αναμένεται το 2015, να γίνει το πέρασμα στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, για τον οποίο έχει δεσμευτεί ρητά η συγκυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι σήμερα ή αύριο θα συζητηθεί το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» με το νέο «μαχαίρι» που θα επιφέρει στα προνοιακά επιδόματα, ενώ είναι βέβαιο ότι στις συζητήσεις των ημερών θα περιλαμβάνονται τα θέματα γύρω από τα οποία εκδηλώνονται έντονες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, δηλαδή τα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών - στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού - και του νέου «ανεξάρτητου» Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Ως προς αυτό το τελευταίο, είναι χαρακτηριστικό ότι στο δελτίο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου για τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο, υπογραμμίζεται ότι «συζητήθηκαν θέματα του Ταμείου, που προβλέπεται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η βέλτιστη και πλέον επωφελής αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Επίσης, συζητήθηκε και συμφωνήθηκε να γίνει οτιδήποτε χρειάζεται προκειμένου να ανακάμψει το γρηγορότερο δυνατό η ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης».

Κατά τ' άλλα, αναφέρεται: «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ης Ιουλίου, καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου».

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild», το οποίο, επικαλούμενο κυβερνητικούς κύκλους, ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για το εάν μπορεί να κλείσει η «συμφωνία» πριν από τις 20 Αυγούστου και σημείωνε ότι γίνεται όλο και πιο πιθανό ένα νέο δάνειο - «γέφυρα».

Απαντώντας στο εν λόγω δημοσίευμα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, μίλησε για «ικανοποιητική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο ουσιαστικά παρέπεμψε στις προχτεσινές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος εξέφρασε μεν την πεποίθησή του ότι η συμφωνία για το νέο μνημόνιο μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τις 20/8, κράτησε όμως ανοιχτό και το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου - «γέφυρας».

Η Μ. Αντρέεβα, εξάλλου, επιβεβαίωσε ότι «ειδικοί» έχουν ήδη ξεκινήσει τη συγγραφή του προσχεδίου του νέου μνημονίου, ενώ ενημέρωσε επίσης ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕFC), για μια πρώτη αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Σουηδίας στο ΔΝΤ, Τ. Οστρος, επιβεβαιώνοντας ότι, ανεξάρτητα από τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες σε ζητήματα όπως η διαχείριση των κρατικών χρεών στην Ευρωζώνη, όλοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί ομονοούν στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, εκτός από το να επαναλάβει ότι το ΔΝΤ δε θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στο νέο μνημόνιο πριν από το προσεχές φθινόπωρο, υπογράμμισε ότι πρέπει να υιοθετηθούν «επίπονες μεταρρυθμίσεις», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι «το συνταξιοδοτικό σύστημα κοστίζει περισσότερο απ' ό,τι σε άλλες χώρες»...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Διμερείς επαφές για τους στόχους του κεφαλαίου

Στην τελετή εγκαινίων της νέας διώρυγας του Σουέζ παραβρέθηκε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους Προέδρους της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, της Αιγύπτου, A. Φ. Αλ Σίσι, της Παλαιστίνης, Μ. Αμπάς, καθώς και τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Ζ. Γκάμπριελ.

Η συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο επικεντρώθηκε γύρω από ζητήματα της πορείας των διαπραγματεύσεων για το νέο μνημόνιο (βλ. το σχετικό ρεπορτάζ), ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι συνομιλίες του με τον Γερμανό αντικαγκελάριο.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο βρέθηκαν οι «μπίζνες» μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών και η προσπάθεια του ελληνικού κεφαλαίου να διεισδύσει παραπέρα στην Αίγυπτο, μεταξύ άλλων αποσπώντας μεγαλύτερο κομμάτι και από την πίτα των κατασκευαστικών έργων και των έργων υποδομής που συνοδεύουν την ίδια τη νέα διώρυγα.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό δελτίο του Μεγάρου Μαξίμου, «οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, όπως και της λιμενικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σουέζ και στον Πειραιά, καθώς και άλλα ελληνικά λιμάνια. Αποφασίστηκε επίσης να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο συναντήσεις αξιωματούχων, προκειμένου να υποστηριχτεί η δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Σουέζ. Συμφωνήθηκε η διοργάνωση τριμερούς συνάντησης Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών».

Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης αργά το βράδυ με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντ. Μεντβέντεφ, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναφέρει ότι «η συνάντηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας», ότι συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές ενόψει της 9ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής τον Νοέμβρη, αλλά και να υπάρξει τηλεφωνική επαφή του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Αλ. Νόβακ.

Τεχνικά στοιχεία και μπόλικος ...παράς

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά στοιχεία του ίδιου έργου της νέας διώρυγας του Σουέζ, έχουμε διεύρυνση της «κλασικής» διώρυγας μήκους 37 χλμ. αλλά και διάνοιξη ενός νέου παράλληλου καναλιού μήκους 35 χλμ. με μέγιστο βάθος 24 μέτρα. Θα επιτραπεί έτσι η κίνηση και προς τις δύο κατευθύνσεις, αυξάνοντας τον αριθμό των πλοίων που διασχίζουν τη διώρυγα και αντιπροσωπεύουν το 8% του παγκόσμιου εμπορίου.

Οπως διατείνεται η εταιρεία που διαχειρίζεται την διώρυγα («Suez Canal Authority»), «η επέκταση της υφιστάμενης, σε συνδυασμό με το άνοιγμα της νέας διώρυγας, εδραιώνει τη Διώρυγα του Σουέζ ως μια από τις σπουδαιότερες και σημαντικότερες στον κόσμο. Μετά από 12 μήνες εντατικής εργασίας του αιγυπτιακού λαού, η νέα διώρυγα επιτρέπει πλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία της, την ταυτόχρονη διέλευση σκαφών προς Βορρά και Νότο.

(...) Το έργο, το οποίο, στον πρώτο κύκλο χρηματοδότησής του, συγκέντρωσε 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε έξι ημέρες, θα αποφέρει έσοδα ύψους 12,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως μέχρι το 2023, υπερδιπλασιάζοντας τα σημερινά έσοδα της διώρυγας.

(...) Η νέα διώρυγα, η οποία κατασκευάστηκε παράλληλα στην υφιστάμενη Διώρυγα του Σουέζ, αναμένεται να παρουσιάσει σχεδόν 50% αύξηση στην κυκλοφορία σκαφών έως το 2023, αυξάνοντας τον αριθμό των καθημερινών διελεύσεων από 49 σε 97. Επιπλέον, ο χρόνος διέλευσης για τα σκάφη με κατεύθυνση το νότο θα μειωθεί, συνολικά, μέχρι και οκτώ ώρες.

(...) Η Νέα Διώρυγα του Σουέζ έχει ήδη υποδεχθεί αρκετά σκάφη κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου των δύο τελευταίων εβδομάδων, αλλά η Αρχή Διώρυγας Σουέζ αναμένει ραγδαία αύξηση δραστηριοτήτων μετά τα επίσημα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν σήμερα».

ΣΥΡΙΖΑ
Μνημόνιο, συνέδριο και εισηγήσεις για εκλογές

Την πεποίθησή τους ότι η συμφωνία που οδηγεί στο νέο αντιλαϊκό μνημόνιο μπορεί να έχει «κλείσει» μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 12 Αυγούστου εκφράζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου. Χωρίς βέβαια να αποκλείεται η πιθανότητα εμπλοκής, που μπορεί να καθυστερήσει το κλείσιμο της συμφωνίας, εκτιμούν ότι μέχρι τις 20 Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Την ίδια στιγμή, στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» με δηλώσεις τους κάνουν σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νέο μνημόνιο και παρουσιάζουν ως λύση την έξοδο από την Ευρωζώνη, εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, δηλαδή την άλλη όψη του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος. Επιπλέον, δεν λείπουν τα σενάρια για εκλογές τον Οκτώβρη με το μνημόνιο να «τρέχει» και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της, χτες, δήλωσε πεπεισμένη ότι από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ «θα αναδειχθεί αυτοδύναμος», αναφέροντας ότι παρά τη σκληρή συμφωνία με τους «θεσμούς» για τη χώρα και την κοινωνία, η κυβέρνηση διατηρεί το ηθικό πλεονέκτημα έναντι όλων. Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση δήλωσε ότι θα συνεχιστεί και μετά τις 18 Αυγούστου, αναφέροντας ότι επόμενος στόχος θα είναι το κεφάλαιο «χρέος». Ακόμα, αφήνει αιχμές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, εκτιμώντας πως το μεγαλύτερο λάθος στο πλαίσιο της πολύμηνης διαπραγμάτευσης ήταν ότι «στις 20 Φεβρουαρίου δεν εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση της χώρας».

Ο Δημήτρης Στρατούλης, από την «Αριστερή Πλατφόρμα», σε δηλώσεις του ανέφερε πως «το μοναδικό σενάριο πάνω στο οποίο εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή, είναι να κάνουμε οτιδήποτε δυνατόν, μέσω της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της Κεντρικής Επιτροπής, μέσω όλου του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η κυβέρνηση, αυτή στην οποία συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, να μην κινηθεί στη μνημονιακή τροχιά». Από την πλευρά του, ο Κώστας Λαπαβίτσας σε συνέντευξή του είπε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται βαθύτατες μεταρρυθμίσεις, αλλαγή στην κοινωνία, στην οικονομία κ.λπ., διότι έχουν πάρει στραβό δρόμο, φαίνεται αυτό. Αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται μέσα στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης. Επομένως, εάν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα στην Ελλάδα, πρέπει να πάμε σε εθνικό νόμισμα». Ενώ όσον αφορά τις εκλογές δήλωσε ότι «η χώρα δεν χρειάζεται καινούργιες εκλογές. Εχουμε κουραστεί με τις εκλογές, τα δημοψηφίσματα και όλα αυτά». Τέλος, ο Αλέξης Μητρόπουλος είπε ότι «δεν είναι αναγκαίες οι εκλογές» και ότι «αυτό που χρειάζεται είναι μια ευρύτατη διαπραγματευτική ομάδα μεγάλου πολιτικού, κοινωνικού και επιστημονικού κύρους».

  • Τη σύνθεση της επιτροπής θέσεων και της οργανωτικής επιτροπής του επικείμενου Εκτακτου Συνεδρίου ανακοίνωσε χτες ο ΣΥΡΙΖΑ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ