ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα «επιθεώρηση» Αμερικανών γερουσιαστών σε Σούδα και Αθήνα

Εως τον Οκτώβρη η υπογραφή της «ανανεωμένης» συμφωνίας για τις βάσεις

Eurokinissi

Κατά κύματα πλακώνουν οι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι στη χώρα, όσο πλησιάζει η ώρα για την επισφράγιση της παραπέρα εμπλοκής της Αθήνας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς με βάση και την «ανανεωμένη» συμφωνία για τις βάσεις. Πιο πρόσφατες αφίξεις είναι αυτές των γερουσιαστών Chris Murphy και John Ossoff, που συναντήθηκαν χτες με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, στο πλαίσιο περιοδείας τους στις χώρες της ευρύτερης περιοχής (έχουν πάει ήδη σε Ισραήλ, Λίβανο, Τυνησία).

Στον απόηχο και της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού γερουσιαστή Ρ. Μενέντεζ, στη συνάντησή τους χτες με τον πρωθυπουργό συζήτησαν, κατά το Μαξίμου, «περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την κατάσταση το Αφγανιστάν». Σύμφωνα με το Μαξίμου, «υπήρξε κοινή διαπίστωση για το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Αθήνας - Ουάσιγκτον, ενώ διερευνήθηκαν περαιτέρω δυνατότητες για την επέκταση και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία, οι επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές και η συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας και του περιβάλλοντος. Συζητήθηκαν ακόμη οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο κράτος και στην οικονομία».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης «ανέλυσε» «τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και μέσω της συνεργασίας με κοινούς εταίρους, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος», συζήτησαν για τη νέα συμφωνία για τις βάσεις και την πορεία του νομοσχεδίου «για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας στο αμερικανικό Κογκρέσο», που δίνει «ειδικό ρόλο» στην τριμερή με Ισραήλ και Κύπρο για την προώθηση των αμερικανικών σχεδίων στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, κάνοντας ότι δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην οποία συμμετείχαν όλες οι κυβερνήσεις, υπογράμμισε «την ανάγκη όσοι εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους». Ο Murphy έβαλε στόχο, και από την πλευρά των Αμερικανών, την ενίσχυση τόσο της στρατιωτικής συνεργασίας όσο και των οικονομικών σχέσεων, πάνω στο κόκκινο χαλί που στρώνει η κυβέρνηση στους «επενδυτές».

«Ενδειξη της τεράστιας σημασίας που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή», σε συνέχεια και της επίσκεψης Μενέντεζ, χαρακτήρισε την επίσκεψη ο Ν. Δένδιας, προσθέτοντας πως η επίσκεψή τους «έρχεται σε μια πολύ σημαντική στιγμή (...) Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, την οποία αναμένω να υπογράψω κατά την επερχόμενη επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο».

ΝΑΤΟικές βρωμοδουλιές παντού

Σημειωτέον, την Κυριακή οι δύο γερουσιαστές μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, επιθεώρησαν τη Σούδα, «το πετράδι στο στέμμα της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας», όπως το χαρακτήρισε για πολλοστή φορά ο πρέσβης. Ο ίδιος ο Murphy, άλλωστε, τη χαρακτήρισε «υποδομή - κλειδί για τις επιχειρήσεις μας σε όλη τη Μεσόγειο».

Εξάλλου μέχρι και την Κυριακή είχαν μετασταθμεύσει εκεί μια σειρά από αεροσκάφη θαλάσσιων περιπολιών P8, τουλάχιστον ένα εκ των οποίων πραγματοποίησε πάλι μια σειρά από αποστολές σε Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τη Μαύρη Θάλασσα, ελέγχοντας τις κινήσεις του ρωσικού στόλου. Ενώ με θέμα την «αναβάθμιση» του ρόλου του, την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκε η 2η Ετήσια Σύσκεψη των Χωρών Χρηστών του ΝΑΤΟικού Πεδίου Βολής Κρήτης (NATO Missile Firing Installation - NAMFI), με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από Γερμανία, Ολλανδία και τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, να σημειωθεί πως από 2 έως και τις 17 του μήνα πραγματοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο η πολυεθνική διακλαδική άσκηση «BRIGHT STAR 21», με προσωπικό και μέσα της Ελλάδας, της Αιγύπτου, των ΗΠΑ, της Κύπρου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιορδανίας, του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας. «Η τιμητική πρόσκληση για την συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας στην άσκηση "BRIGHT STAR 21" αποτελεί μία ακόμη απτή απόδειξη του υψηλού επιπέδου στρατιωτικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ», σημειώνει το ΓΕΕΘΑ.

Οι ΝΑΤΟικές «βρωμοδουλειές» δεν σταματούν εδώ: Την προηγούμενη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε από το ΓΕΕΘΑ εκπαίδευση επί των διαδικασιών Τυποποίησης ΝΑΤΟ σε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Γεωργίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μεταβαίνει αύριο Τετάρτη στο Κισινάου της Μολδαβίας, με βάση τα ευρωατλαντικά σχέδια για μείωση της ρωσικής επιρροής και σε αυτήν τη χώρα, με εργαλείο ανάμεσα σε άλλα τη λεγόμενη «Ανατολική Εταιρική Σχέση» της ΕΕ.

Στο μεταξύ, η λεγόμενη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, που συνιστά και την ύπατη στρατιωτική αρχή της λυκοσυμμαχίας, θα συγκληθεί από 17 έως 19/9 στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, θα συζητηθούν τα στρατηγικά κείμενα για την «Αποτροπή και Αμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής» και «Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ», όπως και η στρατηγική για το ΝΑΤΟ 2030, το «εγχειρίδιο πολέμου» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας για τις συγκρούσεις της επόμενης δεκαετίας.

ΥΠΕΞ
Παζάρια με τη Λιβύη

Συνάντηση με την Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα ελ Μανγκούς, είχε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ενώ κατά πληροφορίες τις προηγούμενες μέρες υπήρξε και άλλη επίσκεψη Λίβυων αξιωματούχων στην Αθήνα, καθώς το παζάρι για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο και τις μπίζνες του κεφαλαίου συνεχίζεται και εντείνεται.

Εγιναν κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και ακολούθησε γεύμα εργασίας.

Στις δηλώσεις του κατόπιν, ο Ν. Δένδιας διαβεβαίωσε για τη «μεγάλη σημασία» που η Αθήνα δίνει στη σχέση της με τη λιβυκή κυβέρνηση, καλώντας ταυτόχρονα την Τρίπολη «να συμμετέχει (...) στη νέα αρχιτεκτονική κατανόησης, σταθερότητας και ασφάλειας που χρειάζεται η περιοχή μας», την οποία υπαγορεύουν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί.

Εστιάζοντας στις εκλογές στις 24 Δεκέμβρη, εξέφρασε την ελπίδα «να αναδειχθεί μία αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στη Λιβύη που να απελευθερωθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος, όπως το άκυρο, ανυπόστατο και παράνομο "τουρκολιβυκό μνημόνιο"».

Σχετικά με το τι προσφέρει η ελληνική αστική τάξη στο παζάρι, παρέπεμψε στα 200.000 εμβόλια για τον κορονοϊό που παραχώρησε η κυβέρνηση, στη βοήθεια «να λειτουργήσει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Τομπρούκ» και στη δραστηριοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων για την «ανοικοδόμηση» της Λιβύης, στη συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση «Ειρήνη» της ΕΕ και στην «ενθάρρυνση» για την «ενίσχυση των σχέσεων» ΕΕ - Λιβύης. Εξ ου και διαβεβαίωσε ότι θα ζητήσει από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις, Γιοζέπ Μπορέλ, η Λίβυα ΥΠΕΞ να κληθεί σε ένα γεύμα ή σε ένα πρωινό των ΥΠΕΞ «και να εξηγήσετε εσείς με τα δικά σας λόγια τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Λιβύης».

Από την πλευρά της, η Λίβυα ΥΠΕΞ εξέφρασε τη βούληση της Λιβύης για «άριστες σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση» και «πλήρη συνεργασία». Επίσης, προσκάλεσε την ΕΕ να «βοηθήσει» τη χώρα της, προσφέροντας «τα απαραίτητα εργαλεία για την ασφάλεια στη Λιβύη». Χαιρέτισε το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, ενώ σημείωσε πως με τον Δένδια συζήτησαν πώς μπορεί να ωφεληθεί η Λιβύη από την εμπειρία της Ελλάδας στο θέμα της συντήρησης των λιμένων και στις ΑΠΕ. Επίσης, ανέφερε πως η Λιβύη επιζητά τη συνεργασία με την Ελλάδα και την ΕΕ για το Μεταναστευτικό.

Σημειωτέον, ο Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στην Τυνησία, όπου αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Κ. Σάιντ, τον ομόλογό του Οσ. Ζεράντι και τον υπουργό Υγείας Αλ. Μραμπέτ, ενώ με την αποστολή η Ελλάδα θα στείλει και 100.000 εμβόλια.

Εντείνεται η «κινητικότητα» για την «επόμενη μέρα»

Στο μεταξύ, εντείνονται συνολικότερα η «κινητικότητα» και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί για την «επόμενη μέρα» στη Λιβύη, με αφορμή τις προγραμματισμένες για τις 24 Δεκέμβρη προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, και της Ιταλίας, Λορέντζο Γκουερίνι, συζήτησαν ξημερώματα Σαββάτου στην Ουάσιγκτον μεταξύ άλλων και τις εξελίξεις στη Λιβύη, επαναλαμβάνοντας δηλώσεις για την ανάγκη «σταθεροποίησης της κατάστασης».

Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή συγκρούσεις στην Τρίπολη, ανάμεσα σε δυνάμεις της 444ης Μεραρχίας που υπακούει στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Α. Χ. Ντμπεϊμπά και της «Υπηρεσίας Υποστήριξης Σταθερότητας» του πρώην πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της λιβυκής βουλής, Αγκίλα Σάλεχ, δήλωσε πως ο εκλογικός νόμος εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο και πως αυτές τις μέρες έχει τεθεί στο «μικροσκόπιο» της Νομοθετικής Επιτροπής της βουλής, η δε «μεταβατική» λιβυκή κυβέρνηση χαιρέτισε την εισαγγελική απόφαση να απελευθερωθεί ο Σαάντι Καντάφι (ένας εκ των γιων του πρώην Προέδρου της χώρας), σαν κίνηση «εθνικής συμφιλίωσης». Ο Σαάντι Καντάφι, που κρατούνταν από το 2014, αμέσως μετά την απελευθέρωσή του μετέβη στην Κωνσταντινούπολη...

Ο δε Λίβυος υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου, Μοχάμεντ αλ Χαουίτζ, δήλωσε πως εξαιτίας του πολέμου έχουν χαθεί από την οικονομία της χώρας πάνω από 1 τρισ. δολάρια.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Κινήσεις στη «σκακιέρα»

Τις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο, στο πλαίσιο και των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, επανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, σημειώνοντας πως τα τουρκικά ερευνητικά πλοία «συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους υποστηριζόμενα από τις ναυτικές και αεροπορικές μας δυνάμεις», προσθέτοντας πως «παρά τις εκκλήσεις μας στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, η Ελλάδα συνεχίζει τις ενέργειές της που παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου» και κατηγορώντας την Αθήνα ότι συνεχίζει «πρακτικές ασυμβίβαστες με τις σχέσεις καλής γειτονίας και αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο». Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της αλλά και ότι «χάρη στις προσπάθειές μας και την ειλικρινή προσέγγισή μας, αφενός διεξάγονται διαβουλεύσεις, αφετέρου διεξάγονται διαπραγματεύσεις για διαδικασίες αποκλιμάκωσης εντός ΝΑΤΟ, καθώς και δραστηριότητες συμφωνίας για νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες χτες έφτασε στην Τουρκία ο Ευρωπαίος επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Ολιβερ Βαρχέλι, όπου θα συζητηθεί η προσπάθεια επανέναρξης των σταθερών συναντήσεων υψηλού επιπέδου, όπως και το Μεταναστευτικό, με φόντο και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν που αναζωπυρώνει συζητήσεις για την «επικαιροποίηση» της συμφωνίας του 2016.

Στο μεταξύ, το Σάββατο έγινε στο Κάιρο η 1η Διακυβερνητική Συνάντηση Αιγύπτου - Κύπρου, με την παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκου Αναστασιάδη αντίστοιχα, όπου μεταξύ άλλων οι δύο πλευρές συμφώνησαν «στην αξία και την ανάγκη ισχυροποίησης του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ ανακοίνωσαν πως στις 15 Σεπτέμβρη θα γίνει συνάντηση τεχνικών επιτροπών για να επιταχυνθεί η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ