Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα «επιθεώρηση» Αμερικανών γερουσιαστών σε Σούδα και Αθήνα

Εως τον Οκτώβρη η υπογραφή της «ανανεωμένης» συμφωνίας για τις βάσεις

Eurokinissi

Κατά κύματα πλακώνουν οι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι στη χώρα, όσο πλησιάζει η ώρα για την επισφράγιση της παραπέρα εμπλοκής της Αθήνας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς με βάση και την «ανανεωμένη» συμφωνία για τις βάσεις. Πιο πρόσφατες αφίξεις είναι αυτές των γερουσιαστών Chris Murphy και John Ossoff, που συναντήθηκαν χτες με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, στο πλαίσιο περιοδείας τους στις χώρες της ευρύτερης περιοχής (έχουν πάει ήδη σε Ισραήλ, Λίβανο, Τυνησία).

Στον απόηχο και της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού γερουσιαστή Ρ. Μενέντεζ, στη συνάντησή τους χτες με τον πρωθυπουργό συζήτησαν, κατά το Μαξίμου, «περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την κατάσταση το Αφγανιστάν». Σύμφωνα με το Μαξίμου, «υπήρξε κοινή διαπίστωση για το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Αθήνας - Ουάσιγκτον, ενώ διερευνήθηκαν περαιτέρω δυνατότητες για την επέκταση και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία, οι επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές και η συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας και του περιβάλλοντος. Συζητήθηκαν ακόμη οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο κράτος και στην οικονομία».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης «ανέλυσε» «τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και μέσω της συνεργασίας με κοινούς εταίρους, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος», συζήτησαν για τη νέα συμφωνία για τις βάσεις και την πορεία του νομοσχεδίου «για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας στο αμερικανικό Κογκρέσο», που δίνει «ειδικό ρόλο» στην τριμερή με Ισραήλ και Κύπρο για την προώθηση των αμερικανικών σχεδίων στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, κάνοντας ότι δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην οποία συμμετείχαν όλες οι κυβερνήσεις, υπογράμμισε «την ανάγκη όσοι εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους». Ο Murphy έβαλε στόχο, και από την πλευρά των Αμερικανών, την ενίσχυση τόσο της στρατιωτικής συνεργασίας όσο και των οικονομικών σχέσεων, πάνω στο κόκκινο χαλί που στρώνει η κυβέρνηση στους «επενδυτές».

«Ενδειξη της τεράστιας σημασίας που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή», σε συνέχεια και της επίσκεψης Μενέντεζ, χαρακτήρισε την επίσκεψη ο Ν. Δένδιας, προσθέτοντας πως η επίσκεψή τους «έρχεται σε μια πολύ σημαντική στιγμή (...) Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, την οποία αναμένω να υπογράψω κατά την επερχόμενη επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο».

ΝΑΤΟικές βρωμοδουλιές παντού

Σημειωτέον, την Κυριακή οι δύο γερουσιαστές μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, επιθεώρησαν τη Σούδα, «το πετράδι στο στέμμα της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας», όπως το χαρακτήρισε για πολλοστή φορά ο πρέσβης. Ο ίδιος ο Murphy, άλλωστε, τη χαρακτήρισε «υποδομή - κλειδί για τις επιχειρήσεις μας σε όλη τη Μεσόγειο».

Εξάλλου μέχρι και την Κυριακή είχαν μετασταθμεύσει εκεί μια σειρά από αεροσκάφη θαλάσσιων περιπολιών P8, τουλάχιστον ένα εκ των οποίων πραγματοποίησε πάλι μια σειρά από αποστολές σε Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τη Μαύρη Θάλασσα, ελέγχοντας τις κινήσεις του ρωσικού στόλου. Ενώ με θέμα την «αναβάθμιση» του ρόλου του, την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκε η 2η Ετήσια Σύσκεψη των Χωρών Χρηστών του ΝΑΤΟικού Πεδίου Βολής Κρήτης (NATO Missile Firing Installation - NAMFI), με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από Γερμανία, Ολλανδία και τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, να σημειωθεί πως από 2 έως και τις 17 του μήνα πραγματοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο η πολυεθνική διακλαδική άσκηση «BRIGHT STAR 21», με προσωπικό και μέσα της Ελλάδας, της Αιγύπτου, των ΗΠΑ, της Κύπρου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιορδανίας, του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας. «Η τιμητική πρόσκληση για την συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας στην άσκηση "BRIGHT STAR 21" αποτελεί μία ακόμη απτή απόδειξη του υψηλού επιπέδου στρατιωτικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ», σημειώνει το ΓΕΕΘΑ.

Οι ΝΑΤΟικές «βρωμοδουλειές» δεν σταματούν εδώ: Την προηγούμενη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε από το ΓΕΕΘΑ εκπαίδευση επί των διαδικασιών Τυποποίησης ΝΑΤΟ σε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Γεωργίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μεταβαίνει αύριο Τετάρτη στο Κισινάου της Μολδαβίας, με βάση τα ευρωατλαντικά σχέδια για μείωση της ρωσικής επιρροής και σε αυτήν τη χώρα, με εργαλείο ανάμεσα σε άλλα τη λεγόμενη «Ανατολική Εταιρική Σχέση» της ΕΕ.

Στο μεταξύ, η λεγόμενη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, που συνιστά και την ύπατη στρατιωτική αρχή της λυκοσυμμαχίας, θα συγκληθεί από 17 έως 19/9 στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, θα συζητηθούν τα στρατηγικά κείμενα για την «Αποτροπή και Αμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής» και «Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ», όπως και η στρατηγική για το ΝΑΤΟ 2030, το «εγχειρίδιο πολέμου» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας για τις συγκρούσεις της επόμενης δεκαετίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ετοιμοι για μάχη» για το ΝΑΤΟ από τον Ινδο-Ειρηνικό ως... το Διάστημα (2021-12-09 00:00:00.0)
Σε αποστολές του ΝΑΤΟ λίγο πριν από το συνέδριο της λυκοσυμμαχίας στην Αθήνα (2021-09-10 00:00:00.0)
Στενή στρατιωτική συνεργασία (2018-10-12 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε η «Bright Star 18» (2018-09-21 00:00:00.0)
Αξονες συνεργασίας με Αίγυπτο - Ισραήλ (2015-03-14 00:00:00.0)
Ασκηση για νέες επεμβάσεις (2005-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ