Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στενή στρατιωτική συνεργασία

Χαρακτηριστικά ακόμα πιο στενής στρατιωτικής συνεργασίας παίρνουν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου, ως η άλλη όψη των σχεδίων για στενότερη συνεργασία στα ενεργειακά και άλλα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, που προωθούνται μέσα από Συνόδους όπως η προχτεσινή τριμερής στην Ελούντα της Κρήτης, με τη συμμετοχή και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστικές είναι οι κοινές ασκήσεις «Μέδουσα», που γίνονται κάθε χρόνο και μάλιστα δυο φορές ετησίως, μία στις ελληνικές και μία στις αιγυπτιακές θάλασσες, με ενδεικτικό το γεγονός ότι πέρυσι, στο πλαίσιο μιας τέτοιας άσκησης, αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο αναπτύχθηκε στα ανοιχτά της Ρόδου. Φέτος η «Μέδουσα» υπ' αριθμόν 6 ολοκληρώθηκε στις 30/6 στα ανοιχτά της Αλεξάνδρειας, με τη συμμετοχή Αιγύπτου, Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, ακριβώς σε έκφραση αυτού του σχήματος τριμερούς συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο.

Εξάλλου, αιγυπτιακές μονάδες καλούνται να μετάσχουν και σε άλλες ασκήσεις που διοργανώνει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, όπως η «Ναϊάς», τεχνική - τακτική πολυεθνική άσκηση τύπου «INVITEX» (καλούνται να μετάσχουν μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή) μεσαίας κλίμακας. Π.χ. στη φετινή εκδοχή της, που έγινε το διάστημα 14 - 22/9, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κρητικού πελάγους, Μυρτώου πελάγους και Κυκλάδων, μετείχαν προσωπικό και αεροναυτικές μονάδες από Ελλάδα, Αίγυπτο, Αλβανία, ΗΠΑ, Ρουμανία καθώς και πλοίων της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ, SNMG2.

Σημειωτέον, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες στρατιωτικές πηγές η Αίγυπτος θεωρείται η «υπ' αριθμόν 1» σε σημασία χώρα του αραβικού κόσμου για τους Αμερικανούς, από άποψης οικονομίας, πληθυσμού, επιρροής. Εξ ου και τη «μελετούν» και κάνουν ό,τι μπορούν για να τη φέρουν ακόμα πιο κοντά στο αμερικανοΝΑΤΟικό άρμα, μέσα από σχήματα όπως ο «Μεσογειακός Διάλογος», αλλά και μέσα από συνεχείς ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, όπου μετέχουν φυσικά και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Μια τέτοια περίπτωση η καθοδηγούμενη από τους Αμερικανούς πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Bright Star 18». Ολοκληρώθηκε στις 20/9 με προσωπικό και μέσα Ενόπλων Δυνάμεων από Ελλάδα, Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, επισήμως υπό τον συντονισμό των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων και της US Central Command. Η Ελλάδα συμμετείχε στην άσκηση με τη φρεγάτα «Λήμνος», μια ομάδα από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, 4 «F-16», 3 επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64 (Apache), προσωπικό υποστήριξης και επιτελείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος έδωσε το «παρών» - με καθεστώς παρατηρητή - και στην άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος 2018», όπου μετείχαν προσωπικό και μέσα από Ελλάδα, ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία και Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ