Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Βυθίζεται όλο και περισσότερο σε πολυμερείς αντιλαϊκές συνεργασίες

Μετά την πρόσφατη τριμερή με Αίγυπτο, τώρα ζεσταίνονται οι μηχανές για τη διεύρυνση της συνεργασίας και με τη Γαλλία

Από την επίσκεψη στις αρχές Σεπτέμβρη του Γάλλου ΥΠΕΞ Ζ. Υ. Λε Ντριάν (αριστερά) στην Κύπρο, με τον ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη

Copyright 2018 The Associated

Από την επίσκεψη στις αρχές Σεπτέμβρη του Γάλλου ΥΠΕΞ Ζ. Υ. Λε Ντριάν (αριστερά) στην Κύπρο, με τον ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Η νέα κινητικότητα που τον τελευταίο καιρό χαρακτηρίζει τις διεργασίες για το Κυπριακό πάει χέρι - χέρι με την ακόμα πιο αποφασιστική «κινητοποίηση» ιμπεριαλιστικών κέντρων που οραματίζονται την Κύπρο ως βάση για την υπεράσπιση των γεωπολιτικών και ενεργειακών τους επιδιώξεων.

Μετά από την προχτεσινή νέα τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, που και η αστική τάξη στην Κύπρο εμφάνισε ως δήθεν νέα ασπίδα κατά της επιθετικότητας της Τουρκίας, χτες, αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια και για διεύρυνση της συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Γαλλίας. Ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ήδη έχουν δοθεί εντολές στους ΥΠΕΞ των τριών χωρών για τη δημιουργία νέων σχηματισμών, που θα περιλαμβάνουν και τη Γαλλία. Οι ίδιες πηγές μιλούσαν για εξέλιξη που «δείχνει και το διεθνές εκτόπισμα που έχουν αποκτήσει οι τριμερείς συνεργασίες στην περιοχή», εκφράζοντας ικανοποίηση για τη βαθύτερη εμπλοκή της Κύπρου σε «σχήματα» που αξιοποιούν ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την αναμέτρηση και αναβάθμισή τους σε «μέτωπα» που έχουν ήδη μετατρέψει τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή σε μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί.

Θυμίζουμε ότι την πρόθεση της Γαλλίας να εμπλακεί ακόμα πιο «ενεργά» στις πολυμερείς συνεργασίες της Ν/Α Μεσόγειου είχε εκφράσει καθαρά ο ΥΠΕΞ, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, στις επαφές που είχε πριν ενάμιση περίπου μήνα σε Αθήνα, Λευκωσία αλλά και Αγκυρα, αναδεικνύοντας πολύ προσεκτικά ότι το Παρίσι θα επιδιώξει να αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες «γέφυρες», για να διεισδύσει στην περιοχή, μην αποκλείοντας ταυτόχρονους συντονισμούς και με δυνάμεις που έχουν μεγάλες διαφορές (ο Λε Ντριάν είχε χαρακτηρίσει τότε την Αγκυρα «αναπόδραστο παράγοντα» για τις εξελίξεις στην περιοχή).

Επίσης, οι ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας - σύμφωνα με ορισμένα ρεπορτάζ - είχαν ήδη «διερευνητική συνάντηση» στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της φετινής ΓΣ του ΟΗΕ, ενώ πολλά λέγονται εδώ και καιρό και για επικείμενη επίσκεψη του ίδιου του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στην Κύπρο, με στόχο - μεταξύ άλλων - νέες συμφωνίες που θα ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία και δράση της Γαλλίας στην περιοχή.

Και οι «αναχρονιστικές» εγγυήσεις

Η ανάπτυξη τέτοιων πολυμερών σχημάτων μόνο νέες παγίδες και απειλές εγκυμονεί για το λαό της Κύπρου και όλης της περιοχής, όσο κι αν οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας εξακολουθούν να περηφανεύονται για την «προτίμηση» που δείχνουν ισχυρές δυνάμεις να συνεργαστούν μαζί τους. Αντίστοιχη ανησυχία προκαλεί και η «πίεση» που λένε ότι θα ασκηθεί και προς την κατεύθυνση «λύσης» του Κυπριακού, αφού το μόνο είδος πίεσης που ασκούν εκπρόσωποι μονοπωλίων είναι για την υπεράσπιση των δικών τους αντιλαϊκών προτεραιοτήτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι και η Διακήρυξη της προχτεσινής Συνόδου Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου - που τα κυπριακά αστικά επιτελεία εμφάνισαν ως «απάντηση στην Τουρκία» - τάσσεται υπέρ του τερματισμού του καθεστώτος εγγυήσεων, χαρακτηρίζοντάς το «αναχρονιστικό» και μιλώντας για «αναχρονιστικές διευθετήσεις ασφαλείας». Ουσιαστικά, δηλαδή, το χαρακτηρίζει ξεπερασμένο, αφού ο συσχετισμός δύναμης στην περιοχή διαμορφώνεται πλέον με δεδομένα πολύ διαφορετικά από αυτά του 1960 (όταν θεσπίστηκε το καθεστώς των «εγγυητριών δυνάμεων») και ενδιαφέρον για την περιοχή εκφράζουν πολλές ακόμα δυνάμεις.

Οσον αφορά στο ενδεχόμενο νέων συνομιλιών για το Κυπριακό, οι διεργασίες συνεχίζονται πυρετωδώς, ειδικά μετά τις νέες προτάσεις διχοτόμησης που εξετάζονται (βλέπε «χαλαρή» ή «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία). Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου που είχε σειρά επαφών στις Βρυξέλλες, αύριο θα βρεθεί στα Κατεχόμενα για να συναντήσει τον Τουφάν Ερχιουρμάν, πρόεδρο του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CTP) αλλά και σημερινό «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους.

Επίσης, επαφές στην Αθήνα θα έχει ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, που σήμερα θα δει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνη ένταση με φόντο τα πολύμορφα παζάρια (2023-08-22 00:00:00.0)
Ενεργειακά και «αμυντικά» σχέδια ανεβάζουν το θερμόμετρο (2019-05-09 00:00:00.0)
Επιταχύνονται ενεργειακοί και άλλοι σχεδιασμοί (2019-03-05 00:00:00.0)
Τακτικές συζητήσεις με όλα τα «μέτωπα» ανοιχτά (2017-09-09 00:00:00.0)
Προχωρούν οι ετοιμασίες για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής (2016-01-06 00:00:00.0)
Στενότερη συνεργασία για τα συμφέροντα του κεφαλαίου (2014-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ