Τρίτη 5 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Επιταχύνονται ενεργειακοί και άλλοι σχεδιασμοί

Ενδεικτικές οι αντιδράσεις ΗΠΑ - Τουρκίας στην ανακάλυψη αξιοποιήσιμου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο «οικόπεδο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ

Ισχυρά οικονομικά συμφέροντα «παρατάσσουν» γεωτρύπανα αλλά και στρατιωτικά μέσα, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που δυναμώνει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο
Ισχυρά οικονομικά συμφέροντα «παρατάσσουν» γεωτρύπανα αλλά και στρατιωτικά μέσα, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που δυναμώνει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο
Μετά τις ανακοινώσεις για τον εντοπισμό σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στο «οικόπεδο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ο αμερικανικός κολοσσός «ExxonMobil» (που σε κοινοπραξία με την αραβικών συμφερόντων «Qatar Petroleum» έχουν τα δικαιώματα «αξιοποίησης» του «10») διαμηνύει με έμφαση τη σημασία που αποκτά συνολικά η Νοτιοανατολική Μεσόγειος για τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, λίγο μετά τα «πανηγύρια» στη Λευκωσία, ο αντιπρόεδρος της «ExxonMobil», Τριστάν Ασπρεϊ, συμμετέχοντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τόνισε ότι η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που περιλαμβάνει Ρουμανία, Κύπρο, Αίγυπτο και Ελλάδα, προστίθεται στις «παραδοσιακές περιοχές ενδιαφέροντος» της εταιρείας στην Ευρώπη (μέχρι τώρα κυριαρχούσε η Βόρεια Θάλασσα).

Ισχυρίστηκε ότι «προσβλέπουμε σε περαιτέρω ευρήματα» στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι υπάρχουν πολλές ανακαλύψεις στη Ρουμανία (στη Μαύρη Θάλασσα), ενώ σημείωσε ότι πρόσφατα η εταιρεία «ανέλαβε» την εξερεύνηση «οικοπέδου» στα ανοιχτά της Αιγύπτου. Και, βέβαια, δήλωσε «ενθουσιασμένος» για τις έρευνες που θα ξεκινήσει η «ExxonMobil» στα ανοιχτά της Κρήτης, εκφράζοντας ανυπομονησία για τη γρήγορη ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας (εκκρεμεί η κύρωση της σύμβασης απ' τη Βουλή). «Εν κατακλείδι, πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι περιοχές έχουν την προοπτική να λειτουργήσουν ως σημαντικές εναλλακτικές πηγές παροχής Ενέργειας στην Ευρώπη», κατέληξε ο Ασπρεϊ, περιγράφοντας την ανάγκη «απεξάρτησης» από τη ρωσική Ενέργεια.

Αλλωστε, όπως ανακοίνωσε και ο Κύπριος ΥΠΕΞ Γ. Χριστοδουλίδης, η «ExxonMobil» κοινοποίησε «ένα ενισχυμένο ενδιαφέρον (...) γενικότερα και για άλλα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας». Επιπλέον, ο Κύπριος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και με τη γαλλική "Total" και την ιταλική "Εni" για κάποια άλλα τεμάχια στην ΑΟΖ μας, έτσι ώστε να προχωρήσει ο ενεργειακός μας σχεδιασμός...».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η - ελληνικών συμφερόντων εταιρεία - «Energean Oil and Gas» ξεκίνησε χτες γεωτρήσεις στο Βόρειο Καρίς του Ισραήλ, με το πλωτό γεωτρύπανο νέας γενιάς «Stena DrillMAX».

Στρατιωτικές βάσεις και νέες διευθετήσεις

Ορμητικά προχωρούν όμως και τα συνολικότερα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για νέες διευθετήσεις στην περιοχή, που επιδρούν στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και πρώτα απ' όλα με τη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη λέγεται ότι στην επόμενη τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν (θα γίνει τέλη Μάρτη) από τον ίδιο τον ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο.

Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι, όπως δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, βρίσκονται σε «προχωρημένο στάδιο οι διαβουλεύσεις» για τον καθορισμό ημερομηνίας για τετραμερή συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου και Γαλλίας, ενώ στο πλαίσιο της αξιοποίησης της Κύπρου ως «πυλώνα σταθερότητας σε όλη την περιοχή» (όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με την Ελλάδα, που γι' αυτό γεμίζει με νέες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις), συντηρείται και η συζήτηση για τη δημιουργία γαλλικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο.

Ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του (κόμματος που κυβερνά στην Κύπρο) ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Σταυρίδης, δήλωσε ότι το «κλείδωμα» της παρουσίας της «Total» στην Κύπρο για πολλά χρόνια αιτιολογεί την παραχώρηση βάσης (στο Μαρί της Λάρνακας) στη Γαλλία.

Σύμφωνα με ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, πρόσθεσε ότι οι υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας αναπτύσσονται για να μπορούν να στηρίζουν τις συνεργασίες με άλλες χώρες, στο πλαίσιο των ενεργειακών σχεδιασμών αλλά και της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», και ισχυρίστηκε ότι η παρουσία των γαλλικών πλοίων στην Κύπρο και την περιοχή θα θωρακίσει τις γεωτρήσεις της «Total». Κατέληξε δε ότι όντως τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν καταστρέψει χώρες στην περιοχή, αλλά, υποστήριξε, επωφελήθηκαν άλλοι λαοί, όπως οι ευρωπαϊκοί.

Πώς απαντά η Τουρκία

Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις η Τουρκία, που αν και μέχρι χτες δεν είχε αντιδράσει επίσημα στις ανακοινώσεις για το «10», ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα μείνει θεατής. Ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματός του (31/3 θα γίνουν τοπικές εκλογές), επανέλαβε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν και οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο, με το νέο γεωτρύπανό της, που θα λέγεται «Γιαβούζ» και βρίσκεται για εργασίες συντήρησης στα ανοιχτά της Γιάλοβα, τονίζοντας: «Ως Τουρκία είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που υπάρχει στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα».

Στοχευμένα είναι άλλωστε και τα μηνύματα που στέλνει η ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που συνεχίζεται σε Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, με μέσα και δυναμικό που την καθιστούν τη μεγαλύτερη που έχει κάνει ποτέ η Τουρκία. Χαρακτηριστική ήταν η συνέντευξη που έδωσε στη «Χουριέτ» ο απόστρατος ναύαρχος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Τζεμ Γκιουρντενίζ. Οπως σημείωσε, η άσκηση αποτελεί απάντηση σε διάφορα «μπλοκ» που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο ενάντια στην Τουρκία.

Περιγράφοντας τους λόγους που η «Γαλάζια Πατρίδα» διεξάγεται στη συγκεκριμένη περιοχή, υπογράμμισε ότι αυτή συνδέεται με «τα τρία σημαντικότερα γεωπολιτικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Τουρκίας στον 21ο αιώνα: Αυτά είναι οι υποθαλάσσιοι ενεργειακοί πόροι, το μέλλον του αποκαλούμενου Κουρδιστάν έχοντας διασφαλίσει μάλιστα λιμάνι στη θάλασσα (τη Μεσόγειο) και το μέλλον της "Βόρειας Κύπρου"».

Μεταξύ άλλων, σχολίασε ότι ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, η Τουρκία «άρχισε να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις από την Ελλάδα, την "ελληνική διοίκηση της Νότιας Κύπρου", όπως και τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Προσπαθούν να επιβάλλουν οριοθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο, που αρπάζει πάνω από 100.000 τ.χλμ. από την Τουρκία». Μεταξύ άλλων, κατέληξε ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι απάντηση σε όσους αρνούνται στην Τουρκία την πρόσβαση στους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και ότι δείχνει ότι πλέον η Τουρκία γίνεται μεγάλη ναυτική δύναμη και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Αμφισβητήσεις και πρόσκληση σε συνεργασία

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας μετέφερε και ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, που - σύμφωνα με ανακοίνωση των κατοχικών αρχών - από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία (OIC), όπου το ψευδοκράτος συμμετέχει ως «παρατηρητής», υποστήριξε ότι κάθε χώρα που δίνει προσοχή στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής δεν πρέπει να μείνει θεατής στις τελευταίες εξελίξεις, αλλιώς οι Τουρκοκύπριοι θα προστατεύσουν τα δικαιώματά τους με διάφορες κινήσεις.

Την ίδια στιγμή, υποστήριξε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών (στην Κύπρο) στο ζήτημα του φυσικού αερίου αποτελεί την πιο λογική στάση όσον αφορά το μέλλον της Κύπρου και της ειρήνης στην περιοχή και επέκρινε τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων που ενέκρινε την Παρασκευή η κυπριακή Βουλή.

Οπως είπε, «αυτό το Ταμείο θα εξυπηρετήσει μόνο τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων... Θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένας διεθνές ταμείο που θα διοικούν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι... Αυτή η ευκαιρία δεν χάθηκε ακόμα. Ως αποτέλεσμα των γεωτρήσεων που θα γίνουν γύρω από όλο το νησί, όλοι οι πόροι μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα ενιαίο διεθνές ταμείο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στη "Νότια Κύπρο" και στη "Βόρεια Κύπρο". Νομίζω ότι οι εταιρείες που έχουν αδειοδοτήσει και οι δύο πλευρές μπορούν να εμπλακούν στη δημιουργία ή τη διαχείριση αυτού του ταμείου. Για μένα, έξοδος (από τη σημερινή κατάσταση) είναι η δημιουργία επειγόντως ενός διεθνούς ταμείου για το φυσικό αέριο και η διοίκησή του με συνεργασία...».

Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του και ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της Λευκωσίας για την ανάπτυξη του «ενεργειακού προγράμματός» της, εξέφρασε την ελπίδα «να δημιουργηθούν τέτοιες προοπτικές που να οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού, μια επίλυση που θα επιτρέψει και στην Τουρκία να συμμετέχει όχι μόνο στις συζητήσεις για τα θέματα Ενέργειας στην περιοχή, αλλά γενικότερα για όλα τα θέματα που συζητούμε», καθώς «στο τέλος της μέρας δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, η Τουρκία θα είναι ένα κράτος γείτονας της Κυπριακής Δημοκρατίας και προτιμούμε σαφώς με τους γείτονές μας να έχουμε καλές σχέσεις, αλλά αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Τουρκία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Τουρκία επαναφέρει τις αξιώσεις της (2019-02-22 00:00:00.0)
Νέα NAVTEX για τουρκικές γεωτρήσεις (2018-11-15 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (2018-11-07 00:00:00.0)
Διεργασίες ενταγμένες στο σκληρό παζάρι για όλη την περιφέρεια (2018-10-27 00:00:00.0)
«Τα δεδομένα αλλάζουν» από τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων (2018-03-23 00:00:00.0)
Σε πλήρη ανάπτυξη οι σχεδιασμοί ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων (2018-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ