Τρίτη 5 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ
Στήνουν κάλπικα «προοδευτικά μέτωπα» για την «ευημερία» του κεφαλαίου

Αλλη μια φιέστα για την τόνωση των κάλπικων «διαχωριστικών γραμμών» και μια «μπουγάδα» της σάπιας σοσιαλδημοκρατίας έστησαν χτες το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και η «αμαρτωλή» ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, στην εκδήλωση με τίτλο «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη», με συνδιοργανωτές την Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, το ελληνικό γραφείο του Ιδρύματος «Friedrich Ebert» και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής, του οποίου ηγείται η Λούκα Κατσέλη.

Ανάμεσα στο «εκλεκτό» ακροατήριο εμφανίστηκαν στελέχη όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Κ. Καραμανλή Ευ. Αντώναρος, ο Δ. Χατζησωκράτης, οι εκλεγμένοι με το Ποτάμι Σπ. Δανέλης και Μ. Κύρκος (μετέφερε το χαιρετισμό και του Γ. Γραμματικάκη), οι επανεμφανισθέντες με τη «Γέφυρα» Μ. Ρεπούση και Ν. Μπίστης, ο υπουργός επί Γ. Παπανδρέου Γ. Ραγκούσης, ο υφυπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Μ. Μπεντενιώτης κ.ά. Σημειωτέον, στην εκδήλωση υπήρχε και εκπροσώπηση της ΝΔ, διά του Σ. Κεδίκογλου.

Ανοίγοντας τις εργασίες, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν, μίλησε για «πολιτικό διάλογο» που ξεκίνησε χτες και πρέπει να συνεχιστεί, παρουσιάζοντας τις γνωστές χρεοκοπημένες σοσιαλδημοκρατικές προτάσεις διαχείρισης του σάπιου συστήματος και της ΕΕ ως «σοσιαλιστικό οδικό χάρτη», ενώ δήλωσε ευγνώμων προς την ελληνική κοινωνία που «θέλει να παραμείνει στην ΕΕ».

Σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα, ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Π. Ν. Ράσμουσεν κάλεσε σε «συμπόρευση σοσιαλδημοκρατών, πράσινων και αριστερών».

Στο ίδιο πνεύμα, η Λ. Κατσέλη καλωσόρισε «παλαιούς, τωρινούς και μελλοντικούς συντρόφους και φίλους», ενώ παρουσιάζοντας έρευνα για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη, την έθεσε ως «κείμενο για διάλογο και προοδευτικές συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων, με κεντρικό μήνυμα «Μια άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία, μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή», απέναντι στις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του εθνικισμού. Μεταξύ άλλων εξήρε διάφορα παλαιότερα προτάγματα του ΠΑΣΟΚ όπως η «πράσινη ανάπτυξη» και ο «δημοκρατικός προγραμματισμός», ζητώντας «αλλαγή στις δομές διακυβέρνησης» και επαναφέροντας προς «διεκδίκηση» πολυδιαφημισμένα εργαλεία - πανάκεια από το παρελθόν, όπως ο φόρος Tobin... Κάλεσε, τέλος, «να κοιτάξουμε μπροστά (...) προς μια προγραμματική σύγκλιση όλων των προοδευτικών δυνάμεων», σημειώνοντας ότι «η πρόκληση είναι μπροστά μας».

Ακολούθησε «στρογγυλό τραπέζι», με συμμετέχοντες τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, τον ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μ. Κύρκο και την ευρωβουλευτή επί Γ. Παπανδρέου Μ. Κοππά.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευσε την απουσία της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη, αποδίδοντάς τους «έλλειμμα αυτοπεποίθησης για τις απόψεις τους και το χώρο που εκπροσωπούν» και σπεύδοντας να τους καθησυχάσει για το ότι τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «κόμμα της Αριστεράς, όχι της κεντροαριστεράς» και θέλει όχι να τους εξαϋλώσει ή λεηλατήσει, αλλά συμμαχίες μαζί τους, «χωρίς να υποκαταστήσει κόμματα της κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού κέντρου».

Τόνισε ότι είναι στρατηγική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει τη συζήτηση για συμπαράταξη των ευρωπαϊκών δυνάμεων και την προοδευτική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, ζητώντας «αντιμετώπιση της πολυδιάσπασης των δυνάμεων του χώρου, ενότητα δράσης, ανίχνευση της πολιτικής βούλησης για σύγκλιση ιδεών και στόχων».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ανέπτυξε επί μακρόν το «σκιάχτρο» της ακροδεξιάς, αντιπαραβάλλοντας ως «λύση» την παραπέρα θωράκιση της ΕΕ με ολίγη από «κοινωνικό προφίλ», αλλά και μια σειρά από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, όπως του ΣΥΡΙΖΑ και αυτές σε Ισπανία και Πορτογαλία, που όλοι μαζί στρώνουν το δρόμο και στην ακροδεξιά εκδοχή της πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου.

Μάλιστα, στην προσπάθειά του να «ξεπλύνει» τη σάπια ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι στην Ελλάδα «με τη βοήθεια των εταίρων της που κάπου κατανόησαν τα λάθη τους, ιδίως με τη βοήθεια των σοσιαλδημοκρατών, των πρασίνων και της Αριστεράς, που σε κρίσιμες στιγμές πήραν τη σωστή θέση», ήρθε ένα «ηπιότερο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, με προώθηση μεταρρυθμίσεων, με μείωση της ανεργίας, επούλωση μεγάλου μέρους των κοινωνικών πληγών»!

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα πρώτο βήμα στην ΚΕ του την Κυριακή, απευθύνοντας κάλεσμα στις δυνάμεις του χώρου, σαν «ιστορική αναγκαιότητα με αντίκρισμα για όλη την Ευρώπη», «πριν και μετά τις ευρωεκλογές», και λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει «το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί» για τον εγκλωβισμό του λαού στα νέα σχήματα αστικής διαχείρισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ