Τρίτη 5 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΤΣΗ
Η ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μπορεί να ανοίξει δρόμους και να ανατρέψει δεδομένα

Απευθύνω κι εγώ με τη σειρά μου έναν ζεστό, συντροφικό και αγωνιστικό χαιρετισμό από το Βόρειο Αιγαίο του Αη Στράτη και της Ικαριάς,

από το Βόρειο Αιγαίο των λαϊκών αγώνων, της λαϊκής δημιουργίας και του πολιτισμού,

από το Βόρειο Αιγαίο του Ρίτσου, του Ελύτη και του Αγγουλέ,

από το Βόρειο Αιγαίο της προσφυγιάς και του μόχθου,

από το Βόρειο Αιγαίο της πίστης στον άνθρωπο και στη δύναμή του να αλλάξει τα πράγματα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Πολλές φορές με σχετική ευκολία, δικαιολογημένα σε κάποιες περιπτώσεις, μιλάμε για την ιστορικότητα των στιγμών.

Οι επικείμενες εκλογές για την «ξεδοντιασμένη» αυτοδιοίκηση το Μάιο θα μου επιτρέψετε να πω ότι γίνονται σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη για τη χώρα και το λαό μας συγκυρία, γι' αυτό και μιλώ για ιστορικότητα.

Δεν βρισκόμαστε για ακόμα μια φορά μπροστά σε μια εκλογική μάχη.

Οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται, αναδεικνύουν μια εξαιρετικά επικίνδυνη συνθήκη, η οποία είναι πολυεπίπεδη, βαθιά και - επιτρέψτε μου να πω - καθολική.

Από τη μία έχουμε ένα οπλοστάσιο δεκάδων μνημονιακών νόμων που είναι σε ισχύ και διαμορφώνουν ένα αντιδραστικό καθεστώς, κι ας λένε οι κυβερνώντες ότι τα μνημόνια τελείωσαν, ένα καθεστώς που επιβάλλεται από ένα πολιτικό σύστημα σαπισμένο και απονομιμοποιημένο, που αναδίνει σήψη, συναλλαγή και διαφθορά, ενώ από την άλλη έχουμε τεκτονικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις και ανταγωνισμούς, για ένα νέο μοίρασμα του κόσμου από παλιούς και νέους ιμπεριαλιστές.

Ειδικά στην ευρύτερη γειτονιά μας, το κυριολεκτικά πολεμικό σκηνικό που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρες χώρες, περιοχές και λαούς, και οι καμπάνες ηχούν και για τη χώρα μας και το λαό μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, που πολύ σύντομα επιχείρησα να περιγράψω, έχουμε σε λιγότερο από τρεις μήνες τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Μετά τον «Καποδίστρια», τον «Καλλικράτη» και τον «Κλεισθένη» σήμερα, εκτιμώ ότι ακόμα και οι πλέον καλοπροαίρετοι ή παραπλανημένοι έχουν πειστεί για την τύχη που επιφυλάσσουν οι συστημικές πολιτικές δυνάμεις για τους δήμους και τις Περιφέρειες.

Τους θέλουν μακρύ χέρι των εθελόδουλων κυβερνήσεων και των Βρυξελλών.

Πλέον, οι γραφειοκράτες της ΕΕ έχουν πετύχει την απευθείας σύνδεση των Βρυξελλών με τις Περιφέρειες.

Το παραμύθι της περιβόητης «Ευρώπης των Περιφερειών» σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα πού στόχευε. Και οι περιφερειάρχες που ελέγχονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καμαρώνουν που οι Περιφέρειές τους έχουν γραφεία στις Βρυξέλλες, διαγωνιζόμενοι για το ποιος είναι ο καλύτερος υλοποιητής των εξίσου περιβόητων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, μέσα από τα οποία ανατινάσσεται ο πρωτογενής τομέας, αποψιλώνεται η περιφέρεια από υποδομές και ανθρώπους.

Μιλώντας στις 9 του Γενάρη στην Ικαρία, στην πρώτη μου δημόσια τοποθέτηση με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», είπα κάτι που θα επαναλάβω και σήμερα:

Θύμισα τα λόγια του Γιώργη Σιάντου προς το Εθνικό Συμβούλιο (τη Βουλή της Εθνικής Αντίστασης) κατά τη διάρκεια των εργασιών του στις 20 Μαΐου 1944 στις Κορυσχάδες. «Η Αυτοδιοίκηση», είχε πει, «είναι ένα μεγάλο καρφί στην Αντίδραση. Γιατί; Γιατί καταλαβαίνει πως αυτή είναι το φυτώριο της Λαϊκής Δημοκρατίας, είναι θεμέλιο και ανάπτυξη της Λαϊκής Κυριαρχίας, είναι με λίγα λόγια αυτό που δεν την συμφέρει, αυτό που χτυπάει τα προνόμιά της...».

Κι αυτό ακριβώς ζούμε σήμερα σε όλα τα επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά το Βόρειο Αιγαίο, στο οποίο θα είμαι υποψήφια στις περιφερειακές εκλογές με επικεφαλής τον Σταύρο Τάσσο, θέλω να σημειώσω ότι μιλάμε για μια Περιφέρεια που βιώνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο όσα περιέγραψα και επιπλέον αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση και τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, με το επικίνδυνο δέσιμο της χώρας από τον Τσίπρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ευρύτερη περιοχή.

Το Βόρειο Αιγαίο είναι μια Περιφέρεια στην οποία συγκεντρώνεται ένα εξαιρετικά εκρηκτικό μείγμα, που απειλεί ευθέως την εθνική κυριαρχία και τα λαϊκά συμφέροντα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Η κρισιμότητα των καιρών απαιτεί συμπόρευση και συνεργασία, στη βάση όμως δοκιμασμένων ιδεολογικοπολιτικών αρχών.

Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ειδικά σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, μπορεί να ανοίξει δρόμους και να ανατρέψει δεδομένα.

Και επιτρέψτε μου να πω ότι μπορεί να εισπράττουμε από παντού θετικά μηνύματα, αλλά δεν χωράει εφησυχασμός και επανάπαυση.

Το πολιτικό σύστημα διαθέτει όπλα και μέσα για να αποπροσανατολίσει και να παραπλανήσει και πάλι το λαό.

Γειτονιά τη γειτονιά, καφενείο το καφενείο, χωριό το χωριό, να μιλήσουμε στον κόσμο ανοιχτά και αναλυτικά, με εμπιστοσύνη στις ιδέες και τις προτάσεις μας, να δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη της ενεργοποίησης, της συμμετοχής και της δράσης.

Η εκλογή και πάλι κομουνιστή δημάρχου στην Ικαρία, στην Πάτρα, στην Καισαριανή και αλλού, η όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένη παρουσία των δυνάμεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, δεν θα είναι απλά μια εκλογική επιτυχία του Κόμματος. Θα είναι κατάκτηση του ίδιου του λαού.

Εύχομαι λοιπόν καλό αγώνα στην προσπάθειά μας, κι ας μεταφέρουμε παντού τους στίχους του Χιώτη Φώτη Αγγουλέ:

Τίποτα - Τίποτα καλό σε σας δεν έχουν δώσει

όσοι σοφοί κι αν πέρασαν και παντογνώστες και μεγάλοι.

Ποιον περιμένετε ναρθεί; Ποιον καρτερείτε να σας σώσει;

Εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας

με το μυαλό σας, με την πράξη,

αν δεν αλλάξετε τη μοίρα σας,

ποτέ της δεν θ' αλλάξει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ